La 24 ianuarie este sărbătorită în întreaga țară Ziua Unirii Principatelor Române. În acest an, se împlinesc 161 de ani de la unirea Moldovei cu Țara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), fiind considerat primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român, înainte de 1 decembrie 1918, când țelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins prin Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 486, ediția print

Unirea Principatelor Române a fost celebrată joi, 23 ianuarie, la Buftea, printr-un spectacol omagial care a adunat la Centrul Cultural Buftea zeci de artiști tineri și entuziaști de la toate instituțiile de învățământ ale orașului și un public ce a umplut până la refuz atât sala de spectacole, cât și foaierul, unde a fost pornit un monitor special pentru a permite tuturor să vadă ce se întâmplă pe scenă. ”De obicei, Buftea are o revărsare de tinere talente, care vin ­dintr-un izvor nesecat. Nu știu câți au văzut «Ciocârlia…pură ca entelehia», cum zicea Lucian Blaga. Eu am văzut-o astăzi, aici, și am încredere că viitorul națiunii române unite, care a început la 24 ianuarie 1859, are perspective de împlinire și în mileniul trei. Mesajul orașului Buftea prin copiii săi, cu ocazia zilei de 24 ianuarie ar fi: energie și puritate”, ne-a spus viceprimarul Alexandru Vaida.

Spectacol devenit tradiție 

”Ca în fiecare an, cu această ocazie, am strâns copii de la toate instituțiile de învățământ din orașul Buftea. Este o sărbătoare a tuturor românilor. Noi am extrapolat și am făcut-o sărbătoarea tuturor buftenilor. Sala a fost arhiplină. Noroc cu monitorul de pe hol, care a fost plin, iar astfel oamenii s-au putut bucura de spectacol și nu au plecat supărați că nu au încăput în sală. Copiii au fost extraordinari și au venit cu drag la eveniment. Pe această cale, mulțumesc cadrelor didactice care s-au implicat în organizare”, ne-a declarat Robert Nagy, directorul Centrului Cultural Buftea.

O explozie de talente

Spectacolul a început cu corul Liceului Tehnologic ”Barbu Știrbey” și corul ”Vis împlinit” al Palatului Copiilor, sub bagheta profesoarei și dirijoarei Gabriela Pieptea. Tinerii au interpretat piesele ”Cântec de Unire” și ”Doamne, ocrotește-i pe Români!”. Pe scenă au urmat elevii clasei l de la Școala Gimnazială nr.1, din Buftea, sub îndrumarea doamnei învățătoare Stroe, care ne-au încântat privirile cu un dans din Moldova. Roșu Matei, de la Gră­dinița ”Raza de Soare”, a interpretat poezia „Ce-ți doresc eu ție dulce Românie”, de Mihai Eminescu. Băiețelul este înscris la grupa mare coordonată de educatoarea Viorica Dumitru. Cei mai mici membri ai Școlii de dans modern  „Honey Dance Studio”, sub atenta îndrumare a instructoarei Diana Soare, fostă campioană națională la gimnastică ritmică, ne-au încântat privirile cu un dans tematic plin de energie. Elevii clasei a lV-a D, de la Școala Gimnazială nr. 1, din Buftea, sub îndrumarea învățătoarei Laura Feraru, au interpretat cântecul „Avem o țară”, iar elevele au recitat poezia ”România mea”. Elevii clasei a lV-a a Școlii Gimnaziale nr. 1, coordonați de învățătoarea Andreea Burtea, au dansat pentru publicul entuziasmat de spectacol, ”Călușul”, primind, ca de altfel toți artiștii, aplauze furtunoase. Corul „Armonia” al Școlii Gimnaziale nr. 2, din Buftea, dirijat de profesoara Geovana Boca, a interpretat cântecele „Hora la români” și „Cât trăim pe acest pământ”. Nelipsit, de la evenimentele importante pentru comunitatea bufteană, ansamblul de dansuri „Doina Ilfovului” al Centrului Cultural Buftea ­ne-a prezentat ”Ciuleandra” și „Suita mixtă din Oltenia”, sub îndrumarea profesorului-coregraf Daniela Mândroc.

Aimee Ștefan, elevă în clasa I C la Școala Gimnazială nr. 1, sub îndrumarea învățătoarei Valentina Ioniță, a recitat poezia „Nu-s vinovat față de țara mea”, de Andrei Ciurunga.  Ritmurile moderne au revenit pe scenă cu grupa mare a Școlii „Honey Dans Studio”, care a interpretat un dans plin de energie pozitivă. Alexandra Dumitru, din clasa a Vl-a a Școlii Gimnaziale nr. 3, a recitat poezia ”Acolo  este țara mea”,  de Ioan Nenițescu.           Spectacolul a continuat cu formația de dansuri ”Lucky Stars,” de la Palatul Copiilor, care a încântat publicul cu un dans popular stilizat pe melodia ”Lie Ciocârlie”, sub îndrumarea profesorului-coordonator Livia Oprea. Corul „ANGHELOS’’, compus din elevi ai Școlilor Gimnaziale nr.1 și 3, coordonați de profesor Cristian Tănase, a interpretat un colaj de cântece patriotice, compus din „Cântec de libertate”, ”Cântă  cucu’n Bucovina” și „Basarabie frumoasă”. A recitat Andreea Lăcătușu, elevă în clasa a V-a a Școlii Gimnaziale nr. 3, din Buftea.   Nu în ultimul rând, surorile Erika și Rebeka Chivu, de la „Honey Dance Studio”, au oferit spectatorilor un dans modern despre care am aflat că a dus la câștigarea a numeroase premii la concursurile de profil, iar frații Ruxandra și Bogdan Dinu, elevi în clasa a Vll-a și a ­Vlll-a la Școala Gimnazială nr.1 și membri ai Corului de Copii Radio, au încheiat frumoasa manifestare cu „Pe al nostru steag” și „Eroi au fost”.