Odată cu prelungirea stării de alertă intră în vigoare şi noile modificări legislative. Astfel, circulaţia va fi permisă până la ora 05:00 în noaptea de Înviere, magazinele vor fi deschise până la ora 20:00 înaintea sărbătorilor Pascale, iar în lăcaşele de cult se vor oficia slujbe cu prezenţa fizică a credincioşilor. Bisericile vor fi deschise pentru credincioşi şi în ziua de Florii. Anunţul a fost făcut de către premierul Florin Cîţu.  

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 544, ediția print

Aşadar, spre deosebire de anul trecut, anul acesta vom putea asista la slujbele închinate Intrării Domnului în Ierusalim şi ale Învierii Domnului, care vor avea loc în biserici. Se vor păstra însă, toate măsurile de protecţie împotriva răspândirii noului coronavirus. În noaptea Învierii, prima slujbă se va oficia afară. Credincioşii care vor dori să rămână la slujbă după ora 00:00 o vor putea face, dar numărul celor care vor avea acces în interiorul bisericii va fi limitat. Slujba se va încheia la ora 04:00.  Mai multe detalii cu privire la desfăşurarea slujbelor de Florii şi de Sfintele Paşti vor fi comunicate în zilele următoare.

 Biserica se va organiza în mod „exemplar“ pentru sărbători

„Fireşte, totul trebuie să decurgă în condiţiile respectării foarte atente a măsurilor de siguranţă sanitară, care implică şi solicită acum responsabilitatea şi bunul-simţ ale noastre, ale tuturor. BOR se va organiza, ca şi până acum, în mod exemplar pentru sărbătorile care urmează. Anunţul de azi (n.r. – joi, 8 aprilie) al premierului referitor la accesul liber la slujba de Înviere, care în ritualul ortodox (spre deosebire de cel catolic) se desfăşoară între orele 00:00 – 04:00, se înscrie riguros în logica, în litera şi în spiritul onest al dialogului purtat anul acesta între cultele religioase şi autorităţi. S-a decis astfel, ­într-un mod predictibil, accesul nestingherit la slujba de Înviere al tuturor creştinilor, precum şi al credincioşilor celorlalte culte din România la serviciile religioase prilejuite de sărbătorile acestora din perioada următoare. Aceasta, întrucât participarea la o slujbă religioasă implică pietate, ordine şi cuminţenie, nu dezordine, ignorare a celorlalţi şi zglobie neatenţie. Aşa cum am comunicat recent, accesul credincioşilor la biserică în noaptea de Paşti va fi posibil doar pe jos sau cu mijloc de transport personal. De asemenea, aşa cum se ştie, partea slujbei de Înviere la care asistă cea mai parte a credincioşilor se desfăşoară afară, în curtea bisericii“, a precizat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, într-un comunicat dat publicităţii de Agerpres.ro.