În atenția tuturor persoanelor afectate de pandemia COVID-19! Zeci de psihoterapeuți voluntari oferă, începând din 6 aprilie, servicii gratuite de sprijin psihologic pentru cei care au fost supuşi stresului ori s-au confruntat cu o presiune emoțională aparte. Cei interesați trebuie doar să sune la numărul de telefon 021.9081, linia fiind pusă la dispoziția publicului larg, cu tarif normal.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 544, ediția print

Peste 40 de psihoterapeuţi voluntari sunt implicaţi în acest proiect care a fost demarat şi coordonat de către Ministerul Sănătăţii. Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Asociația de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale (APCCR), Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (prin Clinica Universitară de Psihologie PsyTech) și Vodafone România. Linia telefonică de sprijin psihologic funcţionează de luni până sâmbătă în intervalul 12.00 – 20.00 şi poate fi apelată cu tarif normal din toate rețelele telefonice. Apelurile sunt preluate de psihoterapeuţi printr-o centrală virtuală, numită Cloud Voice, oferită gratuit de Vodafone România. 

“A trecut mai mult de un an de când pandemia COVID-19 a dat buzna în viața fiecărui român. Izolarea, pierderea oamenilor dragi, problemele economice, limitările în interacțiunile sociale au avut un efect negativ asupra sănătății mintale a multora dintre noi. Linia de sprijin psihologic este o unealtă de suport pentru orice român afectat de pandemie. Cu sprijinul UBB, APCCR și Vodafone, peste 40 de psihoterapeuți voluntari vor fi alături de oricine simte că are nevoie de sprijin emoțional. Pentru că numai împreună, om cu om, vom reuși să trecem de această perioadă grea”, a spus ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, la lansarea liniei telefonice.

Rata problemelor emoționale și comportamentale este în creștere

“Este primul demers formal și pe scară largă pe care îl văd din partea autorităților, care, în relație cu pandemia, se ocupă nu doar de binele medical al oamenilor, ci și de binele lor psihologic (sănătate mintală/calitatea vieții în pandemie). Este o schimbare majoră, în linie cu ce se întâmplă în țările moderne la care ne raportăm. UBB, prin Clinica sa de Psihologie și în colaborare cu o serie de organizații profesionale (Asociația Psihologilor din România, Asociația de Psihoterapiii Cognitive și Comportamentale) a oferit un suport psihologic constant populației în perioada de pandemie, acesta, prin implicarea ministerului de specialitate, dobândind acum o altă anvergură, asigurând oamenilor în nevoie acces la cele mai avansate intervenții psihologice validate științific”, a explicat Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cu același prilej. 

“Provocările, dificul­tățile și nesiguranța asociate ultimului an sunt factori care au activat vulnerabilități cu impact direct asupra sănătății mentale a populației, rata problemelor emoționale și comportamentale fiind în creștere în această perioadă. Impactul problemelor de sănătate mentală asupra modului în care ne desfășurăm activitățile zilnice, asupra sănătății fizice și asupra stării de bine este major. În acest context, psihoeducația și suportul psihologic sunt esențiale pentru a-i susține pe cei în dificultate. În condițiile în care accesul la serviciile de sănătate mentală este limitat, APCCR, cu sprijinul partenerilor, și prin cei 40 de voluntari, psihologi cu drept de liberă practică, își oferă expertiza în beneficiul comunității prin oferirea gratuită a suportului psihologic telefonic, contribuind la reducerea efectelor pandemiei asupra sănătății mentale și creșterea calității vieții persoanelor aflate în dificultate”, a spus Anca Dobrean, președintele APCCR. 

“Pandemia de COVID-19 a destabilizat societatea și ne-a pus la încercare pe toți – atât din punct de vedere profesional, cât și personal. În situația actuală, sprijinul moral și emoțional este esențial, în special pentru cei  mai afectați de această criză. Acest proiect răspunde unei nevoi reale a societății și de aceea ­ne-am mobilizat resursele punând, încă o dată, tehnologia în slujba binelui”, a declarat Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România.

Studiu:

O treime dintre cei care au avut COVID-19 suferă de “boli ale creierului”

Alarmant! Un studiu realizat de experţii Universităţii din Oxford arată că unul dintre trei oameni care au trecut deja prin boala cauzată de noul coronavirus, are probleme neurologice. Potrivit cercetării, 34% dintre supravieţuitori au primit un diagnostic pentru o afecţiune neurologică sau psihiatrică. Diagnosticul cel mai frecvent este anxietatea, depistată la 17% dintre pacienţi. Acesta este urmat de cel de tulburări de dispoziţie, aceste tulburări fiind descoperite la 14% dintre pacienţi. “Această rată s-a mărit progresiv pe măsură ce severitatea bolii COVID-19 a crescut. Dacă ne uităm la pacienţii care au fost spitalizaţi, această rată a crescut la 39%”, a spus Maxime Taquet, academician clinic în psihiatrie la Universitatea din Oxford și coautor al acestui studiu, citat de CNN.