⬤ Apărător al valorilor familiei creștine, Sfântul Valentin a fost un remarcabil propovăduitor al Cuvântului lui Dumnezeu 

⬤ El este considerat unul dintre cei mai mari făcători de minuni ai lumii

Sărbătoarea dragostei de Valentine’s Day a devenit foarte populară și la noi, în ultimii ani. Mulți au ajuns chiar să facă mai multe pregătiri pentru această zi a îndrăgostiților decât pentru sărbători religioase vechi și extrem de importante cum ar fi, Înălțarea Domnului, Nașterea Maicii Domnului, Înălțarea Crucii și altele.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 587, ediția print

Mai nou, printre susținătorii acestei „zile a dragostei libere”, cum a fost denumită, se află până și adolescenții, și copiii. Deși este o instituție care nu acceptă sub nicio formă dezmățul, imoralitatea, chefurile grandioase și toată recuzita importată din Occident cu prilejul Valentine’s Day, Biserica recunoaște totuși această sărbătoare. Care este legătura dintre Sfântul Valentin și sărbătoarea dragostei? Când trebuie să facem schimb de daruri cu persoana dragă inimii noastre? 

Valentin, tânărul „sfințit” preot pentru iubirea sa față de oameni, izvorâtă din Hristos 

Și totuși, cine a fost Sfântul Valentin, cel căruia îi este atribuită Ziua Îndrăgostiților? Acesta a trăit în secolul al III-lea, în Terni, o localitate din Italia de astăzi și este cinstit de către Biserica Ortodoxă Română în luna iulie. „Valentin s-a născut ­într-o familie creștină și a fost crescut în frică de Dumnezeu și cu educație aleasă. El își convingea prietenii și pe cei de o vârstă cu el să fugă de vărsări de sânge și să evite spectacolele sângeroase din Coloseum. El admira virtuțile strămoșilor noștri daci și era nelipsit de lângă Columna lui Traian. Valentin și alți tineri miloși ridicau trupurile martirilor creștini și le depuneau în locuri de cinste. Acestea erau fapte care au atras atenția unor ierarhi creștini din Catacombele Romei, probabil Sfântul Silvestru. Pentru dragostea sa față de om izvorâtă din credința în Mântuitorul Hristos, Valentin a fost sfințit preot. În această treaptă de demnitate creștină predica, după îndemnul Sfântului Apostol Pavel, cu timp și fără timp”, potrivit ­site-ului crestinortodox.ro.

Originea mesajelor și scrisorilor de dragoste 

Despre Sfântul Valentin se știe că ar fi cununat un păgân cu un creștin, că le dăruia tinerilor îndrăgostiți flori din propria grădină și că avea darul și puterea de a vindeca bolnavii. Dar, cum a ajuns ocrotitorul lor? Împăratul Claudius al II-lea văzând că soldații necăsătoriți sunt mai buni, mai detașați de problemele casei decât cei cu familie a ordonat, printr-un decret interzicerea căsătoriilor soldaților. Valentin, episcopul Ternei de azi, nu a luat în considerare decretul împăratului și a continuat să oficieze căsătoriile soldaților creștini ce urmau să fie înrolați în armata romană. Din această cauză a fost aruncat în temniță unde, se pare că a vindecat-o pe fiica temnicerului, de care s-a îndrăgostit. Condamnat la moarte, în momentul în care se îndrepta spre locul în care urma să fie executat, i-a înmânat iubitei o scrisoare pe care a a semnat-o „Al tău, Valentin”. De atunci, tinerii obișnuiesc să-și trimită mesaje și scrisori de dragoste. 

Ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă! 

Sfântul Valentin a fost iubit de către toți credincioșii săi. Iubind oamenii la rândul său, el a devenit ocrotitorul bolnavilor, al îndrăgostiților  și al familiilor creștine. „Dragostea, pe lângă rostul ei firesc, este o virtute teologică. Însuși omul este zidit după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, din iubire (Facere I, 26), pentru aceasta, omul dă viață, continuă creația lui Dumnezeu prin dragoste, prin unire firească, prin familie. Ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă (Facere II, 24), fiindcă va lăsa tânărul pe tatăl său și pe mama sa și se va însoți cu aleasa sa și vor fi amândoi o familie…taina aceasta mare este, iar eu zic în Hristos și în Biserică (Efeseni V, 32). Iată, așadar dimensiunea spirituală a dragostei materializate. Dumnezeu nu oprește pe om de la nimic ceea ce este natural, fiindcă Ziditorul le-a făcut pe toate bune (Facere II, 1-3), însă omul trebuie să le rânduiască, de aceea are conștiință și libertate. Ori, lipsind conștiința și libertatea sau fiind neglijate, atunci omul devine o ființă instinctivă și chiar sub nivelul necuvântătoarelor. Și căderea aceasta se observă astăzi la generația tânără, care lăsând știința și învățătura, ascultarea și formarea, a înțeles prin libertate – libertinaj. Și așa de mare este căderea, încât se iau drept modele ale pornirilor erotice necontrolate unii sfinți și martiri de care ­n-au cunoștință. Așa a apărut ziua îndrăgostiților» în Babilonul modern SUA, luând ca „patroni” pe tinerii mărturisitori creștini Valentin și Valentina. Nu ne este dat nouă să-i judecăm pe alții, dar să nu uităm, avem porunca Mântuitorului și îndatorirea socială de a-i aduce pe calea adevărului. Nu este îngăduit nimănui să batjocorească martirii Bisericii lui Hristos cu practici și îndeltniciri satanice, neînchipuite în ziua lor de eternă pomenire: săptămâna 11 – 16 februarie a fiecărui an”, scrie site-ul crestinortodox.ro.

În calendarul creștin ortodox… Sfântul Valentin este pe 30 iulie

Sfântul Valentin este un martir declarat sfânt al creștinilor romano-catolici. Pentru viața sa curată, și Biserica Ortodoxă Română i-a oferit un loc aparte în calendar și o zi importantă de prăznuire. Deși în calendarul ortodox, Sfântul Valentin nu are ca zi de prăznuire ziua de 14 februarie, el este totuși pomenit la data respectivă, ziua în care a fost decapitat, martirizat la Roma pe seama credinței sale neștirbite. În religia ortodoxă însă, cinstirea praznicului Sfântului Ierarh Mucenic Valentin se săvârșește, an de an, la data de 30 iulie.

Rugăciunile care aduc iubirea și armonia în cuplu

O, Sfânt drag și martir glorios, 

Învață-ne să iubim fără a fi egoiști 

Și să fim bucuroși dăruind. 

Dă putere tuturor celor care iubesc cu adevărat 

Să aducă tot ceea ce este mai bun în celălalt , 

Prin Dumnezeu și în Dumnezeu.

Iubirea, iubirea este îndelung răbdătoare, 

Iubirea este binevoitoare, 

Nu este invidioasă,

Iubirea nu se laudă, nu se mândrește. 

Ea nu se poartă necuviincios, 

Nu caută ale sale, nu se mânie, nu ține cont de răul primit.

Nu se bucură de nedreptate, 

Ci se bucură de adevăr. 

Toate le suportă, toate le crede, toate le speră, toate le îndură.

Iubirea nu încetează niciodată., 

Amin!

 

O , glorios avocat și protector,

Sfinte Valentin,

Privește cu milă către ceea ce ne dorim,

Ascultă-ne cererile ,

Primește-ne rugăciunile,

Eliberează-ne, prin intervenția ta, de necazurile

Care ne muncesc, 

Și obține pentru noi binecuvântarea divină, 

Astfel încât să fim găsiți demni de a ne alătura ţie 

În rugăciunea către Atotputernicul pentru 

Toată eternitatea: grație sacrificiului

Domnului nostru Iisus Hristos.

Amin.