Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a acordat, marţi seară, un interviu postului tv Money Channel. Pentru cititorii “Jurnalului de Ilfov”, am ales pasajele din interviu cele mai importante şi relevante, referitoare la situaţia de fapt a fondurilor europene accesate (sau nu) de România.
Ţinta de 6,5 miliarde euro este realizabilă
Eugen Teodorovici: “Este pentru prima dată când, la nivelul cabinetului, problema fondurilor europene nu se ia în discuţie la nivel politic. Primul ministru a spus foarte clar că stabilim un mecanism pentru România, nu pentru un prim ministru, un ministru sau pentru un partid. Marţi am avut discuţii, la nivel de guvern, foarte importante şi utile pe fondurile europene. Am stabilit că prioritatea priorităţilor este asigurarea finanţărilor pentru toate facturile pe care beneficiarii le prezintă la plată. Furnizorii de servicii sau bunuri să stea liniştiţi, fiindcă îşi vor primi banii. Chiar mâine (miercuri-n.r.) guvernul va emite o hotărâre, prin care se vor scoate de la trezorerie circa 1,4 miliarde lei pentru plăţi, în luna mai, pentru toţi beneficiarii de fonduri europene, pe POR, POS-DRU, POS Mediu, pe orice Program Operaţional Regional. În maxim trei luni de zile, aceşti bani vor trebui să se întoarcă de la Comisia Europeană.
Anul acesta, România are o ţintă de 6,5 miliarde euro facturi trimise la Comisie, pentru a evita o dezangajare automată, adică pierderea acestor bani. Anul 2013 este un an de vârf, deoarece au rămas nişte restanţe din alocările anilor anteriori, acei ”n plus doi sau n plus trei”, de care s-a mai vorbit. În 2014, suma va fi mai mică. Eu sunt convins că această sumă, de 6,5 miliarde, o putem realiza”.
1 iulie – momentul de bilanţ
„Până la sfârşitul lunii iunie, trebuie să trimitem Comisiei Europene facturi de 2,5 miliarde euro. Deci ziua de 1 iulie este un moment de bilanţ, când vom vedea exact ce s-a trimis la CE, şi ce are CE să ne ramburseze. Estimarea nu ia în calcul şi noile lansări de proiecte. Pe POS-DRU, de exemplu, sunt 1,3 miliarde euro neangajaţi, adică nu s-au depus proiecte pentru aceşti bani. Până la finalul lunii iunie se vor depune, pe toate programele, cereri de lansări de noi proiecte, astfel ca până la finalul anului acestea să producă deja plăţi, fie avansuri, fie plăţi intermediare. Este încă un element de unde se pot adăuga banii, ca plăţi, la acea previziune de 6,5 miliarde euro. Deci ce este deja în sistem trebuie accelerat, iar pentru ceea ce este neangajat – şi e o sumă deajuns de mare – trebuie imediat lansate proiecte, pe toate programele operaţionale”.
Cheltuielile statului cu programele finanţate din banii nerambursabili ai UE au scăzut, în primul trimestru al anului 2013, la 1,9 miliarde lei, faţă 3,4 miliarde lei, în aceeași perioadă a lui 2012. Sumele primite de la Bruxelles, în bugetul consolidat, în contul plăţilor efectuate și ca prefinanţări, au scăzut în primele trei luni cu 34 la sută, respectiv la 1 miliard lei, faţă de 1,6 miliarde în 2012. Teoretic, ar trebui să intre în ţară peste 600 milioane euro pe trimestru, deoarece în bugetul de stat a fost prevăzută, în 2013, suma de 2,5 miliarde euro pentru proiectele europene, iar această sumă trebuie acoperită din intrări, în caz contrar devenind deficit bugetar. Faptul că multe programe au fost pre-suspendate explică, într-o oarecare măsură, slaba absorbţie. Oricum, primul trimestru a fost sub așteptări. Tot ce nu va absorbi România până la suma de 6,5 milioarde euro anul acesta, se pierde, prin procedura de dezangajare automată a fondurilor UE.