„Atacul recent este de un nivel fără precedent și va cere o investigație internațională complexă pentru a-i identifica pe cei vinovați”, a indicat într-un comunicat Europol, al cărui Centru european de cibercriminalitate (EC3) „colaborează cu unitățile de combatere a criminalității informatice din țările afectate și cu partenerii industriali majori pentru a atenua amenințarea și a acorda asistență victimelor”.

Un val de atacuri cibernetice simultane a afectat 100 de țări sâmbătă, lovind în zeci de întreprinderi și organizații din întreaga lume, inclusiv spitalele britanice și producătorul francez Renault.

Acest atac cibernetic a fost descris ca fiind „internațional” de premierul britanic Theresa May.

Autoritățile americane și britanice au recomandat persoanelor fizice, companiilor și organizațiilor afectate să nu plătească hackerilor care cer plată pentru a debloca computerele infectate.

Atacul este de „nivel global” și afectează organizații în Australia, în Belgia, Franța, Germania, Italia și Mexic, au indicat analiști de la compania de securitate informatică Forcepoint Security Labs.

Unitatea operațională comună de acțiune împotriva criminalității informatice (JCAT) a Europol, un grup internațional de anchetatori specializați în securitate cibernetică „a fost special conceput pentru a ajuta la astfel de investigații și va juca un rol important în sprijinul anchetei”, precizează Europol.

Ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, despre atacul ransomware WannaCry: Nu pot să vă confirm dacă în România au fost afectate instituții importante

”Nu este primul, nici ultimul atac de acest gen, de tip ransomware, care dacă afectează orice calculator conectat la Internet, evident că afectează și România. Cea mai bună metodă de a contracara această amenințare este prevenția, și anume actualizarea sistemului de operare acum și, bineînțeles, a aplicațiilor pe care folosesc pe acel sistem de operare. De asemenea, să utilizeze un sistem antimalware puternic, fie și unul gratuit, decât nimic. În plus, să-și realizeze în mod repetat backup pentru datele sensibile și importante. Este foarte important de știut și faptul că atacurile cibernetice nu se propagă doar prin e-mailuri, ci și prin rețelele de socializare. Majoritatea acestor atacuri, de tip ransomware, sunt atacuri globale și afectează, repet, orice persoană conectată la Internet. Nu vă pot să vă confirm dacă în România au fost afectate instituții importante. Ce pot să vă spun este că, în măsura în care cei de la CERT-RO sunt solicitați pentru asistență de către vreo instituție afectată, atunci specialiștii pot interveni”, a afirmat ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Augustin Jianu.

Potrivit oficialului, în cazul unor astfel de amenințări cibernetice există două opțiuni: fie să reacționăm ”pompieristic”, fie rațional, în așa fel încât să poată fi găsite soluții de rezolvare.

”Eu nu știu cât este sau nu de exagerată ideea cu acest ultim atac, pentru că nu am date pentru a vă spune dacă este vorba despre un atac de amploare sau cel mai mare. De fapt, nici nu contează asta. Repet, amenințarea din punctul meu de vedere este una continuă, iar aceasta este doar o formă de manifestare a unei amenințări. Amenințarea cibernetică există. Altfel, putem să reacționăm pompieristic sau senzaționalist la asemenea lucruri sau putem să le tratăm rațional și să găsim soluții pentru ele”, a menționat ministrul.

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a atras atenția, într-o postare pe propria pagină de Facebook, asupra faptului că un atac de tip ransomware se răspândește cu rapiditate în Europa. Specialiștii notează faptul că Microsoft a oferit deja o soluție de rezolvare a problemei, însă aceasta depinde de utilizatorii dispuși să-și actualizeze sistemul de operare.

”Un atac de tip #ransomware ce poarta denumirea ‘WannaCry’ se răspândește cu rapiditate în Europa. Conform companiei de securitate Kaspersky Lab, atacatorii exploatează o vulnerabilitate cunoscută a sistemului de operare Windows, ce a fost publicată recent în mediul online de un grup de hackeri (Shadowbrokers). Microsoft a oferit un patch care soluționează problema încă din 14 martie, dar rezolvarea depinde de disponibilitatea utilizatorilor de a-și actualiza sistemul de operare”, se arată în mesajul celor de la CERT-RO.

De altfel, echipa CERT-RO recomandă aplicarea de urgență a update-ului, care poate fi descărcat, urmând https://technet.microsoft.com/…/libr…/security/ms17-010.aspx #CERT #cybersecurity #infosec’.

 

Ransomware este un tip de programe malware care blochează computerele victimelor sau le criptează datele, solicitând plata unei răscumpărări, în schimbul recuperării controlului asupra dispozitivului sau a fișierelor afectate.