Lacul Lebăda din Pantelimon a fost, pe 8 și 9 august, gazda Campionatului Național de Canotaj pentru seniori, tineret și masters. Evenimentul a adus laolaltă cei mai buni canotori din România, într-o competiție desfășurată pe distanța clasică de 2000 de metri, fiind una dintre cele mai importante competiții naționale ale anului și un prilej excelent de a vedea în acțiune sportivii români care s-au remarcat la Jocurile Olimpice de la Paris.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 715, ediția print
Cursele au fost extrem de disputate, fiecare echipaj luptând pentru a-și demonstra superioritatea pe apă. Printre momentele notabile s-au numărat victoriile echipajelor din categoriile seniori, care au oferit o demonstrație de forță și tehnică, dar și performanțele echipajelor de tineret, care promit să fie viitorul canotajului românesc.
Pe lângă competiția tradițională, evenimentul a fost marcat de câteva premiere importante. Una dintre acestea a fost participarea primei echipe de para-canotaj din România, reprezentată de Asociația Onyx Performance Team, care a adus un plus de diversitate și incluziune competiției. ACS Onyx Performance Team este asociaţia care îşi propune să dea României primul canotor paralimpic. La Campionatul Naţional de Canotaj, Asociaţia Onyx Performance Team a înregistrat prima participare la o competiţie adresată sportului adaptat din România. Astfel, Filip Ghiorghi, utilizator de scaun rulant şi unul dintre beneficiarii programelor asociaţiei, a participat la o cursă memorabilă de canotaj alături de o echipă formată din cinci persoane cu autism din Franţa.
Campionii şi medaliaţii de la Jocurile Olimpice Paris 2024 au încurajat la rândul lor toate persoanele cu dizabilităţi din public, persoane care au venit din toată ţara să asiste la premiera naţională.
De asemenea, această ediție a campionatului național a avut loc pe prima pistă olimpică de canotaj din România, inaugurată anul trecut pe lacul Lebăda Pantelimon, un proiect care contribuie semnificativ la dezvoltarea infrastructurii sportive din țară și la creșterea nivelului de pregătire al sportivilor români.
Implicare și susținere pentru adevărata performanță
”Pentru mine, este o bucurie enormă să organizăm pentru prima dată un campionat național aici, pe lacul Pantelimon, după ce anul trecut am organizat campionatul balcanic. Visul meu este să dezvoltăm aici o bază de canotaj și să vă invit la un campionat european, mondial sau de mare anvergură. Când vom ajunge acolo, voi simți cu adevărat liniște, pentru că visul meu și al multor generații de colegi va avea, în sfârșit, un final fericit. Până atunci, ne așteaptă multă muncă, dar un început frumos ne arată că merită să construim mai departe”, a declarat președintele Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă. Aceasta a transmis felicitări tuturor participanților la Jocurile Olimpice, atât celor care au câștigat medalii, cât și celor care nu au urcat pe podium, dorindu-le în același timp o vacanță binemeritată și a exprimat recunoștință Primăriei și Consiliului Local al orașului Pantelimon, precum și primarului Marian Ivan, pentru sprijinul acordat. ”De peste 20 de ani discutăm despre construirea unei piste olimpice și a unei baze de canotaj, iar acum, cu ajutorul acordat de Pantelimon, lucrurile au început să prindă contur în favoarea canotajului românesc”, a mai spus Elisabeta Lipă.
Pantelimon, mândră gazdă
Organizat sub egida Primăriei orașului Pantelimon, evenimentul a fost un adevărat spectacol sportiv, iar implicarea comunității locale a fost esențială în succesul competiției. Primarul Marian Ivan a subliniat bucuria, dar și mândria de a găzdui un eveniment de asemenea anvergură, reafirmând angajamentul administrației orașului de a susține sportul de performanță și de a promova un stil de viață sănătos. ”Noi susținem Federația Română de Canotaj în toate demersurile sale. Aceasta a cumpărat aici, în Pantelimon, pe malul lacului, niște parcele de teren pentru a construi o bază sportivă, iar primăria le va pune la dispoziție o suprafață de teren care este neproductivă, la dispoziția CL, pentru a completa nevoile acestei baze prin anexe”, ne-a spus Marian Ivan. ”De asemenea, cu sprijinul Federației Române de Canotaj și al doamnei Elisabeta Lipă, va fi deschisă o secție de canotaj pentru copii, aceasta fiind deja trecută în cadrul Clubului Sportiv ACSOV Pantelimon. Avem lacul la dispoziție, tot ce este nevoie, avem trasee, nu deranjează nimeni pe nimeni, aici nu va intra nimeni cu barca cu motor, decât cei care se ocupă cu administrarea lacului și cei de la federație. Totul va fi fără motor”, a mai spus edilul.
La Pantelimon, lacul Lebăda oferă un cadru ideal pentru canotaj, iar planurile de a amenaja facilități adecvate pentru desfășurarea unor competiții de amploare sunt în curs de dezvoltare, ne-a spus Sandu Ion, secretar general al Federației Române de Canotaj. Amenajările includ vestiare, grupuri sanitare și un spațiu pentru ambarcațiuni. Deși investiția este considerabilă, se preconizează că aceste lucrări vor fi realizate în următorii ani, ceea ce va permite organizarea cel puțin a unui campionat național la Pantelimon, probabil pentru seniori. Sandu Pop, secretarul general al Federației Române de Canotaj, a menționat că există intenția ca, începând din toamnă, un lot de juniori să își desfășoare permanent activitatea pe lacul Lebăda.
Campionii Ionela și Marius Cozmiuc renunță la canotaj
Din păcate, Campionatul Național de Canotaj a fost și locul unde soții Ionela și Marius Cozmiuc au anunțat că renunță la canotaj. Cuplul de campioni mondiali a purtat drapelul României la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din acest an, acolo unde Ionela a câștigat o medalie de argint, în proba de dublu vâsle, categoria ușoară. Vicecampionii olimpici Ionela și Marius Cozmiuc au concurat la Campionatul Național la mai puțin de 24 de ore după ce s-au întors de la Paris. Dar, dincolo de succesul pe apă, a venit momentul ca Ionela și Marius să privească, plini de emoție, și spre viitorul lor ca familie. „Copiii noștri poate vor fi, de ce nu, viitorii campioni ai României la canotaj”, a declarat Ionela.