Juniorii din Balcani, primii sportivi care au vâslit pe luciul lacului Lebăda ˜ Peste 300 de canotori au luptat pentru medalii în această competiție

Acum mai bine de un an, Jurnalul de Ilfov relata despre asocierea dintre Federația Română de Canotaj și Primăria Pantelimon cu scopul de a reamenaja o pistă de canotaj pe lacul orașului. Lac pe care, în urmă cu patru decenii, se desfășurau numeroase competiții de canotaj la nivel național, dar care, după 1989, a fost abandonat. Iată că, în urma acestei colaborări, inițiativa Elisabetei Lipă, cea mai bună canotoare la nivel mondial din ultimii 100 de ani, a dat roade, cu sprijinul administrației locale și a primarului Marian Ivan, el însuși fost sportiv de performanță.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 669, ediția print

Așadar, visul Elisabetei Lipă s-a împlinit la sfârșitul săptămânii trecute, când s-a dat startul Balcaniadei de Canotaj pentru juniori 1 și juniori 2, la 50 de ani de la înființarea Asociației Balcanice de Canotaj.

La Balcaniada 2023 au participat peste 300 de sportivi. Ei fac parte din categoriile Juniori 1 (17-18 ani) și Juniori 2  (15-16 ani).

Printre ei s-au mai  regăsit și o parte dintre sportivii medaliați la Campionatul Mondial de juniori U19, de la Paris.

A fost un eveniment excepțional, cu o organizare impecabilă, care s-a desfășurat pe parcursul a trei zile. Vineri, 15 septembrie, de la ora 17:30, a avut loc ceremonia de deschidere a acestei competiții, eveniment care a avut loc la Centrul Cultural Misionar Familia, din fostul Complex Lebăda.

Cu ocazia acestui eveniment, la intrarea în Centrul Familia au fost expuse fotografii care aminteau competițiile de canotaj care s-au desfășurat pe lacul din Pantelimon cu 35-40 de ani.

La ceremonie au fost prezente, pe lângă sportivii angrenați și ­staff-ul delegațiilor înscrise în această competiție, din cele 9 țări participante, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Grecia, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia, Ucraina, invitată specială, România, și oficialități ale județului Ilfov, printre care s-au numărat prefectul județului, Simona Neculae, cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Ilfov, Ștefan Rădulescu și Vincențiu Voicu, Mihai Culeafă, vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, ultimii doi fiind chiar „fiii” Pantelimonului.

Totodată, copiii și tinerii din Pantelimon au oferit un spectacol minunat cu trupa ACSOV de dansuri populare, Clubul „The New” și Clubul Sportiv „Boom-Boom”.

Se împlinesc 50 de ani de la înființarea Asociației Balcanice de Canotaj

În deschiderea evenimentului, Dorin Alupei, secretar general al Asociației Balcanice de Canotaj a susținut o alocuțiune în care a apreciat organizarea acestei Balcaniade: „În anul 1973, la Atena, în Grecia, leagănul Jocurilor Olimpice, s-a înființat Asociația Balcanică de Canotaj. Astfel, anul acesta este unul cu totul special pentru asociația noastră. Sărbătorim 50 de ani de la înființare. Acest eveniment este dublat de înființarea pistei olimpice de canotaj de pe lacul Lebăda din Pantelimon și, iată, după mai bine de 30 de ani, canotajul se întoarce aici, în Pantelimon. În numele Asociației Balcanice de Canotaj, doresc să le mulțumesc și să-i felicit pe toți cei implicați în proiectul construirii pistei de canotaj, dar și în organizarea pistei. Și aș începe cu doamna Lipă, cea care a avut inițiativa și s-a luptat cel mai mult pentru acest proiect. Felicitări! Și îi mulțumim și domnului primar Marian Ivan și întregii sale echipe de la Primăria Pantelimon, pentru suportul acordat acestui proiect.

De asemenea, felicitări și pentru întreaga echipă a Federației Române de Canotaj, condusă de secretarul general Sandu Pop, pentru efortul depus ca acest proiect să capete contur”.

Primăria Pantelimon sprijină mișcarea sportivă din oraș

La rândul său, primarul Marian Ivan a vorbit despre faptul că administrația locală sprijină activitatea sportivă, mai ales în rândul copiilor și tinerilor și a subliniat faptul că organizarea acestei competiții în Pantelimon este o onoare pentru locuitorii orașului și pentru edil.

„Ca primar al orașului Pantelimon, în calitate de fost sportiv am avut ocazia de a înțelege valoarea sportului de performanță și a impactului pozitiv asu­pra comunității noastre. Orașul Pantelimon se mândrește cu o tradiție sportivă solidă. Din bugetul local, sprijinim cu mândrie peste 600 de copii care practică sport de performanță la clubul din oraș. Suntem conștienți de importanța investiției în viitorul acestor tineri campioni și le oferim oportunități pentru a-și atinge potențialul maxim. Pentru mine și pentru toți locuitorii Pantelimonului este o onoare deosebită desfășurarea Campionatului Balcanic de Canotaj în inima comunității noastre!

Până în anul 1990, lacul Pantelimon a fost martorul unor momente istorice ale canotajului românesc. Clubul CS Metalul București, care și-a desfășurat activitatea pe aceste ape, a dat țării numeroase nume de prestigiu în rândul canotorilor. Pe lacul Pantelimon au fost organizate campionate naționale de referință și chiar o ediție a Jocurilor Balcanice, în anul 1984. Cu toate acestea, activitatatea canotajului s-a diminuat după 1990, până la dispariție.

Anul trecut, în parteneriat cu Federația Română de Canotaj, am luat decizia de a revitaliza această comoară a sportului românesc.

Astăzi, este un moment deosebit în memoria noastră sportivă, deoarece întâmpinăm prima ediție a Campionatului Balcanic de Canotaj care se desfășoară în lacul Pantelimon după 38 de ani. (…) Sărbătorim, împreună, reînvierea canotajului aici, știind că suntem parte dintr-o istorie continuă a sportului românesc și balcanic.

Suntem onorați că am putut rezolva această problemă. O numim problemă deoarece am discutat-o de mai mult timp cu doamna Lipă, iar în anul următor «am ­bătut-o în cuie». Am luat hotărârea ca aici să facem o pistă de doi kilometri pentru a desfășura nu numai concursuri naționale, dar și internaționale, dar și să dezvoltăm o secție nouă de canotaj în orașul nostru. Am luptat mult! Dar «am pus umărul», nu a fost ușor, a fost multă «hârțogăraie», dar, în sfârșit, am reușit să fim astăzi aici și să vedeți rodul muncii noastre.

Pe viitor, vom face o echipă bună, zic eu, pentru prima oară în România se întâmplă acest lucru. Lacul nostru a mai fost odată în atenția canotajului, dar, la un moment dat, s-a pierdut această dorință de a se face canotaj pe lacul din Pantelimon!

Și, uitați, acum l-am adus la viață! E viu!”, a transmis primarul Marian Ivan.

Elisabeta Lipă, bucuroasă că visul său s-a îndeplinit

Marea noastră canotoare, Elisabeta Lipă, președintele Agenției pentru Sport, a subliniat faptul că amenajarea pistei de canotaj este un eveniment la care visa de mulți ani.

„Bine ați venit la deschiderea oficială a Campionatului Balcanic de Canotaj 2023, organizat de Federația Română de Canotaj, în colaborare cu Primăria orașului Pantelimon și Balkan Rowing Association și Agenția Națională pentru Sport!

Sunt extrem de bucuroasă că avem ocazia să ne întâlnim într-un context atât de frumos și de important pentru lumea canotajului. Inaugurăm cu ocazia acestei competiții pista olimpică de canotaj, care măsoară 2.000 de metri. Am găsit aici un lac propice canotajului mondial! Pe lacul Lebăda, din orașul Pantelimon. Este un vis de peste 30 de ani, al multor generații de canotori, care s-a transformat în realitate prin intermediul parteneriatului dintre Federația de Canotaj și Primăria orașului Pantelimon. După mulți ani în care mi-am dorit și m-am zbătut pentru acest obiectiv, vreo 30 de ani la număr, iată că, doar după un an și câteva luni de la semnarea parteneriatului, acesta s-a îndeplinit cu succes! Asta, deoarece am întâlnit aici, la Pantelimon, oameni minunați care nu doar au promis că fac, ci chiar au și făcut! Este vorba despre domnul Marian Ivan, primarul orașului Pantelimon, și întreaga echipă de oameni muncitori și foarte serioși pe care dumnealui și-a construit-o.

Cu toții au muncit enorm în ultimul an. Iar munca lor a dat roade, după cum vedem cu toții. Doresc să le mulțumesc și să-i felicit pentru toată munca depusă atât pe ei, cât și pe cei din echipa Federației Române de Canotaj!

Pentru că atunci când se întâlnesc oameni deter­minați, pasionați, gos­podari și cu un țel comun, lucrurile nu au cum să nu meargă bine.

Cea mai mare bucurie, acum, este că sportivii noștri, care au demonstrat că sunt o forță, vor avea șansa să concureze la ei acasă, nu doar în alte țări.

Este un vis îndeplinit nu doar pentru mine, ci pentru generații întregi de canotori care și-au dorit întotdeauna să poată concura și în România.

Îmi doresc foarte mult ca, pe viitor, să se organizeze, la Pantelimon, din ce în ce mai multe competiții naționale și internaționale, astfel încât și românii să se bucure, pe viu, de emoțiile și bucuriile pe care ți le oferă competițiile pe apă. Este un sentiment atât de plăcut, o energie atât de frumoasă pe care vreau ca toată lumea să le simtă.

(…) Încă  o dată: felicitările mele merg către Primăria Pantelimon, către domnul primar Marian Ivan, către Consiliul Local al orașului Pantelimon, pentru că, fără domniile lor, nu am fi putut realiza visul nostru atât de repede!

Declar deschis acest Campionat Balcanic Pantelimon 2023!”, le-a spus Elisabeta Lipă sportivilor și locuitorilor orașului Pantelimon veniți la ceremonia de deschidere a Balcaniadei de Canotaj”, le-a spus Elisabeta Lipă celor prezenți.

Lipă a mai subliniat și faptul că în acest moment canotajul românesc este în ascensiune. Ea a precizat că, în urma rezultatelor obținute la Campionatele Mondiale, România a reușit să se califice cu  11 bărci și 44 de sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris, unde am obținut 5 medalii, 2 de  aur, 1 de argint și 2 de bronz.

În cea de-a doua zi a competiției, prima pistă olimpică de canotaj din România a fost inaugurată cu o cursă specială în care au concurat 3 echipaje de 8+1, compuse din legendele canotajului românesc. Cursa a fost câștigată de echipajul din care au făcut parte Elisabeta Lipă, Constanța Burcică, Angela Alupei, Viorica Susanu Chermeș, Veronica Cochelea, Rodica Șerban Florea, Georgeta Andrunache, Doina Ignat și Elena Georgescu.

Grecia, Turcia și România cele mai bune echipe

România a încheiat Campionatul Balcanic cu un total de 15 medalii câștigate, dintre care 7 de aur, 3 de argint  și 5 de bronz . La feminin, canotoarele din România s-au clasat pe primul loc, la numărul de medalii.

Totodată clasamentul pe națiuni după numărul de puncte obținute este următorul: 1. Grecia – 87 de puncte; 2. România – 80 de puncte; 3. Turcia – 80 de puncte; 4. Serbia – 45 de puncte; 5. Croația – 38 de puncte; 6. Bulgaria – 28 de puncte; 7. Macedonia de Nord – 6 puncte; 8. Bosnia și Herțegovina – 1 punct.