Cerul oraşului Buftea e întotdeauna bucuros de ospeţie. Şi vibrează cu drag la bătaia aripilor performanţei. Iar porumbeii voiajori nu uită de casa lor, nicicum. Campionii zborului o regăsesc ţintit, de la mii de kilometri depărtare. Dar văzduhul  nu e numai al lor. Poetul Nichita Stănescu ştia că şi “oamenii sunt păsări, cu aripile crescute înlăuntru”. Dintr-o astfel de armonie se naşte şi se educă spiritul învingătorilor. Aşa că, porumbei şi oameni, deopotrivă iscusiţi,  s-au adunat în oraşul ilfovean vineri, sâmbătă şi duminică (25-27 ianuarie, a.c.) în premiera expoziţiei regionale a columbofililor din toată zona Munteniei. A fost un eveniment de anvergură, prin numărul mare de participanţi campioni şi trofeele lor.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 437, ediția print

Iniţiativa organizării evenimentului a aparţinut Asociaţiei Columbofile Buftea (ACB), cu sprijinul nemijlocit şi constant al autorităţilor locale, conduse de edilul Gheorghe Pistol. De fapt, nu e pentru prima oară când munca şi pasiunea crescătorilor de porumbei de aici oferă comunităţii bucuria cunoaşterii şi apropierii de minunatele făpturi înaripate, cu un palmares bogat de victorii în ţară şi peste hotare.

Afiliere pentru performanţă

Toate premiile de până acum ale crescătorilor de porumbei bufteni sunt o bună carte de vizită. Dar viitorul performanțelor mari se realizează în confruntări cu cei mai buni competitori. Astfel, anul trecut, membrii acestei asociații au decis afilierea lor la Uniunea Columbofililor Profesioniști din România (UCPR). Și sunt singurii din Ilfov care au făcut-o.

Iar pentru prima oară, au organizat și această expoziție, pentru toate cluburile din zona Munteniei istorice.

Victor Costea, responsabil tehnic al ACB, a afirmat: „Ne-am mutat la UCPR pentru că aici sunt organizate concursuri mai mari, mai puternice, cu un număr substanţial de competitori, unde rigorile de rezistenţă şi spiritul sportiv sunt la cote înalte. Totul devine mai motivant. De exemplu, până atunci, noi n-am jucat niciodată la categoria maraton.  Acest tip de cursă înseamnă peste 1.000 de km aerieni. Dar, din 2018, am participat imediat și ne-am clasat între primii 10 câștigători puternici, adică pe locul 7. Sperăm ca palmaresul nostru să se mărească în 2019, să obţinem punctaje de vârf la Balcaniadă”, a conchis el.

O reușită expozițională

Oficialii au afirmat că Expoziția ”Muntenia” a fost cea mai reușită de până acum. Au participat peste 25 de cluburi, din jud. Argeș, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Olt şi Prahova. Spațiul Sălii Sporturilor din Buftea a oferit cele mai bune condiții columbofililor consacrați și celor peste 320 de porumbei campioni. Iar organizatorul a asigurat toată baza documentară necesară, alcătuită cu fișe individuale, adăpători, standuri cu hrană specială și medicamente pentru păsări.

Bucuria copiilor nu e uitată

Intrarea publicului a fost liberă, dar, din păcate, vremea rea și gripa au micșorat mult numărul de copii ai orașului, care să o viziteze.

Dar totul va fi recuperat, cu succes. Pentru că, în săptămâna „Şcoala Altfel”, din primăvara aceasta – când elevii au activităţi educative dar şi distractive, organizatorul a promis să întocmească un eveniment special, numai pentru ei, cu o miniexpoziţie şi alte surprize dedicate lor.

„Asta, ca să compensăm momentul de acum, cu dificultăţile iernii şi gripa. Bucuriile lor nu le uităm niciun moment”, a spus Vasile Pătulea, pre­ședintele  asociației buftene.

Duminică, festivitatea premierilor

A fost un adevărat regal, în care strălucirea  celor 188 de cupe a irizat atmosfera Sălii de festivități a Primăriei orașului Buftea. Au fost premiați toți crescătorii de porumbei din cadrul Asociației Columbofile Buftea. Categoriile de concurs la care au participat porumbeii campioni au umplut listele cu bunele rezultate obținute de-a lungul anului 2018.

Oaspete de onoare a fost Gheorghe Pistol, edilul orașului. El a primit o cupă onorifică, în semn de prețuire pentru tot sprijinul acordat membrilor asociației, de-a lungul timpului. I-a fost înmânată de către Victor Costea, care, pe toată durata festivității, i-a premiat pe columbofili cu toate premiile câștigate în competiții.

Și a avut mult de lucru. Iar Marele Trofeu, cu titlul de „As, Crescător profesionist”, i-a fost acordat lui Victor Chiriac, membru al asociației buftene. El a spus: „Sunt columbofil din anul 2006. Cupa câștigată azi e cea mai prețioasă dintre cele de până acum”.

Mai amintim faptul că tot el și-a adăugat la colecția de victorii premiate alte 65 de cupe, obținute la diverse categorii de participare, în competiții de toate calibrele, pe tot parcursul anului trecut.

O altă surpriză plăcută a fost prezența în rândurile celor urcați pe podiumul câștigătorilor a Laviniei Costea. E singura fată din asociație, și are 18 ani. E elevă în ultimul an, la liceul tehnologic „D-tru Dumitrescu”.

Toate cele 188 de cupe și-au găsit campionii, care le merită cu prisosință.

Din cuvântul primarului

Edilul ­Gheorghe Pistol s-a adresat parti­cipanților: „Bun găsit tuturor. D-lor Vasile Pătulea – președ. al asociației,  Victor Costea – dir. tehnic, Gheorghe Nedelcu, președ. al clubului, distinşi membri ai Asociaţiei Columbofile Buftea, stimaţi invitaţi. Sunt onorat să particip la premierea membrilor columbofili ai acestei asociaţii. Ea scoate în evidenţă efortul pe care dv. l-aţi depus pe parcursul anului 2018. Aceste multe premii obținute spun că dv. aţi participat la foarte multe competiţii, regionale, naţionale, dar şi internaţionale.

Vreau să vă felicit pentru reuşita Expoziţiei Regionale «Muntenia», care s-a desfăşurat în oraşul nostru, eveniment ce a adunat participarea mulți columbofili  din diferite localităţi ale acestei regiuni. Pe parcursul desfăşurării expoziţiei, am văzut foarte mulţi iubitori ai acestei munci și pasiuni, oameni care au venit la evenimentul nostru şi au fost interesaţi să vadă anumite exemplare de poprumbei campioni.

M-aş fi bucurat dacă expoziţia ar fi fost vizitată de un  număr mai mare de copii, dar din cauza vremii nefavorabile nu au participat mai mulţi.

În numele Consiliului Local, vreau să vă mulţumesc pentru că, de fiecare dată de câte ori v-am solicitat ajutorul, aţi fost prezenţi la toate acţiunile noastre. Și mă refer la cele de la „Ziua Eroilor”, de la Sărbătoarea Naţională a Centenarului – la 1 Decembrie, unde aţi participat la minunata paradă.

Vreau să vă urez, în numele Consiliului Local, felicitări pentru locurile obţinute. Şi vreau să vă asigur de întreaga susţinere a Consiliului Local, dar şi a mea, în toate acţiunile şi activităţile pe care dv. le desfăşuraţi şi le aveţi în agenda anului 2019. Ştim că faceţi eforturi foarte mari în pregătirea acestor porumbei voiajori, iar de multe ori aceste eforturi depăşesc bugetul sau venitul dv. personal.  Dar pasiunea cu care veniţi în pregătirea acestui sport e de admirat. Şi acolo unde dv. întâmpinaţi probleme, dificultăți, venim noi, primăria, şi vă susţinem, pentru a putea participa la evenimentele dorite.

Vă felicit pentru tot ce aţi obţinut, vă doresc un an foarte bun, cu rezultate deosebite, şi să ne bucurăm cu toţii de ele. Felicitări, tuturor!”.