Statisticile OMS semnalează că, la fiecare două minute, pe glob, o femeie se stinge ca urmare a cancerului de sân. Din păcate, specialiștii avertizează asupra creșterii constante a incidenței, asociată cu scăderea vârstei. 

Vestea necesității unei operații invazive pentru tratarea cancerului de sân, așa cum este mastectomia, are o imensă greutate emoțională și poate produce o traumă psihică puternică. Dar ea este, totodată, o a doua șansă la viață! În ultimele luni, s-a înregistrat o creștere a numărului de femei care solicită o operație de extirpare a sânului. După cum spun spe­cia­liștii, efectul “Angelina” a contribuit la creșterea gradului de conștientizare a cancerului mamar, determinând femeile să se informeze cu privire la acestă afecțiune și să acționeze asupra ei. Și, totuși… ce faci dacă primești terifiantul diagnostic? Accepți să ți se extirpe sânul, sau cauți alte mijloace de tratament? Dr. Ioan Stoian, de la Centrul Integrat de Diagnostic și Tratament al Sânului Gynecoland, explică în ce situații poți recurge la această operație, cum decurge aceasta și la ce rezultate ajungi ulterior.  

 “Este greșit să gândești că dacă ai mutația genetică faci cancer”

“Deși cancerul de sân este determinat cel mai adesea de o mutație genetică transmisă familial pe cale maternă, este greșit să gândești că dacă ai mutația genetică vei face sigur cancer. Genele inclavate în celule nu sunt doar de la mama, ci și de la tata, iar combinația lor face că expresia genetică, în timp, să nu determine obligatoriu apariția cancerului”, explică dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Centrului Integrat de Diagnostic și Tratament al Sânului Gynecoland. 

Controlul anual îți salvează viața   

Dacă te numeri printre femeile cu istoric familial de cancer mamar, este important să efectuezi un test genetic de evaluare a riscului de a dezvolta această afecțiune. Cel mai important este să-ți monitorizezi sănătatea mamară, prin controlul anual de rutină, însoțit de ecografie mamară/mamografie digitală. Descoperirea în stadii incipiente a neoplasmului  mamar (cancerului la sân) s-a dovedit, până în acest moment, factorul care influențează în cea mai mare măsură rata de supraviețuire.

Operația permite refacerea sânului 

Dacă ai sub 35 de ani, riscul de recidivă locală este de trei ori mai mare decât în cazul în care ai peste 56 de ani. Sânii mici sunt mai susceptibili pentru mastectomie. Potrivit  medicilor, în general, ope­rația se vindecă în 14-20 de zile, pansa­mentul putând fi dat jos chiar a doua zi. După operație, se intervine prin drenaj, pentru 7-10 zile. Vei fi instruită în vederea efectuării zilnice a exercițiilor de stimulare a circulației la nivelul mâinii asociate drenajului. E bine de știut că intervențiile chirurgi­cale permit refacerea sânului.

Când poți să faci mastectomie? 

În cancerul de sân diagnosticat, indicațiile operatorii pot varia în funcție de extensia tumorală, de localizarea acesteia, de gradul de diferențiere tumorală, de vârsta și de dorința ta. În funcție de extensia invaziei țestutului, medicul îți poate extirpa doar tumora, un sector mamar, un cadran mamar sau întreg sânul, intervenție asociată adesea cu îndepărtarea ganglionilor din axilă. Mastectomia este operația prin care se extirpă în întregime sânul, cu tegumentul de deasupra și profund, până la mușchiul pectoral. Poți să o faci atunci când:

 dimensiunile tumorei sunt de peste patru cm;

 tumora este localizată central;

 ai tumori multiple în sâni;

 ai o vârstă mai înaintată;

 ai mutații genetice BRCA 1.