Distribuirea ajutoarelor prin PEAD, Programul European pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, continuă și în această perioadă. Cei care beneficiază, însă, de acest program s-au trezit cu o mică mare surpriză. Anul acesta, nu s-au livrat cantitățile de făină și ulei prevăzute în listă din „cauza rezilierii contractelor cu furnizorul acestor produse.”, conform unui comunicat APIA-Ilfov trimis primăriilor din județ.

În comuna Glina, dis­­­tribuirea ajutoarelor europene, pe anul 2012, a început din 21 ia­nuarie. Pe listele celor îndreptățiți să primească produsele incluse în PEAD sunt înscrise 451 de persoane care se încadrează în condițiile de acordare. Acestea urmează să primescă 1 kg de fasole, 2 cutii conserve cu mazăre, 1 cutie de bulion și 2 de roșii în bulion, 3 pachete de paste făinoase cu o greutate de 400 de grame, 6 pachete de biscuiți a câte 100 g, 3 kilograme de zahăr și 5 kg mălai de persoană. „Față de anul trecut, cantitățile sunt mult mai reduse, aproape înjumătățite, dar lista de produse este ceva mai lungă. De exemplu, în 2011 au fost distribuite câte 14 kg de făină, 10 kg de mălai, 2 kg paste făinoase, 1 kg de orez și 1,5 kg de lapte praf.”, ne-a spus dna Mariana Sloată, inspector pentru asistență socială, responsabilă cu distribuirea ajutoarelor. „Sunt multe discuții și probleme, pentru că vin și foarte mulți cetățeni, cu o situație materială precară care nu sunt înscriși pe liste, pentru că nu și-au făcut dosar. Le explicăm că trebuie să fie în evidența fie a Casei de Pensii, fie să fie șomeri înregistrați la AJOFM, fie să aibă certificate pentru dizabilități, sau să fie în evidența primăriei că sunt beneficiari ai ajutorului minim garantat. Dar ei insistă și cer să primescă și ei ceva, pe liste suplimentare, cum au auzit ei că s-a procedat prin alte localități, anul trecut. Încercăm să-i lămurim că nu putem lua de la cei înscriși pe liste, dar că există, totuși o speranță să capete și ei ceva, pentru că la calcule-le făcute, multe din cantitățile de produse dau cu zecimale. Astfel, fiecare persoană ar trebui să primească, de exemplu, 1,67 cutii de bulion. Dar poți să tai din conser-vă? Așa că nu le dăm decât o cutie, iar ce va rămâne, probabil se va distribui persoanelor de care vă spuneam. Aceeași situație se întâlnește și la alte produse, astfel că o parte din solicitanții neînscriși pe liste au șanse să primească ceva. Oricum, toți beneficiarii sunt ne­mul­țumiți că nu au pri­mit uleiul și făina promise.”, ne a declarat dna Sloată.

Uleiul și făina vor întârzia două luni

Pentru a lămuri această situație, Jurnalul de Ilfov l-a contactat pe dl Marius Radu, director executiv adjunct al Centrului Județean APIA, care ne-a declarat următoa-rele: „Licitația pentru livrarea de făină și ulei a fost câștigată de o firmă din Bulgaria, Vi Em Corporation Eood, cu care mai colaborasem și în 2011, cu succes. Această licitație a avut acceptul forurilor europene și a avut o valoare de 27 de milioane de euro. Mizând pe faptul că 2012 va fi un an la fel de rodnic ca precedentul, firma a oferit cel mai mic preț dintre ofertanți, câștigând, astfel, licitația. Numai că, 2012 a fost un an cu probleme pentru agricultori și prețurile au crescut. Din această cauză Vi Em Corporation Eood nu și-a putut respecta obligațiile contractuale și nu a mai livrat produsele respective. Problema însă nu este gravă deoarece, deși a încasat suma amintită, există o scrisoare de garanție bancară în valoare de 34 de milioane de euro care este mai mult decât acoperitoare. Singurul neajuns va fi, însă, o întârziere în achiziționarea finei și uleiului, pe care noi o estimăm la circa 2 luni. Deja s-au făcut demersurile către banca emitentă a scrisorii de garanție pentru recuperarea banilor. Urmează să se organizeze o nouă licitație și de-abia apoi vom putea intra în posesia produselor cu pricina și le vom putea distribui celor în drept. Așadar, nu există niciun pericol ca beneficiarii ajutoarelor să nu intre în posesia lor. Vor trebui doar să aibe „puțintică răbdare”, situația fiind sub control.