Permisul de conducere retras persoanelor suspectate că au consumat droguri sau alcool şi care fie au refuzat testarea, fie au fost testate cu mijloace certificate, va fi restituit la 72 de ore de la recoltarea probelor, în baza buletinului negativ de analiză de la INML sau dacă rezultatele nu au fost comunicate în acest interval
Guvernul României a adoptat săptămâna trecută (pe 11 iulie) o Ordonanță de Urgență pentru stabilirea unor măsuri în domeniul siguranței rutiere și a adus o serie de clarificări cu privire la situația șoferilor asupra cărora există suspiciuni privind consumul de substanțe psihoactive ca urmare a testării, precum și a celor care refuză testarea. Noua legislație urmărește să asigure echilibrul între scopul legislației rutiere – de a proteja viața și sănătatea – și nevoia de clarificare cât mai rapidă a unor situații așa cum sunt cele menționate.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 711, ediția print
”Pentru reducerea timpilor de așteptare, se stabilește un termen de maximum 72 de ore pentru realizarea analizelor toxicologice în vederea constatării prezenței sau absenței substanțelor psihoactive în organism sau a alcoolului în sânge și comunicarea acestora de către instituțiile de medicină legală către structurile Poliției Române. Termenul se calculează de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice. Această procedură vizează mostrele biologice recoltate de la persoanele care refuză sau nu pot să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat sau de la persoanele testate cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive. Aplicarea acestor reglementări va fi atent monitorizată. Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne vor prezenta lunar Guvernului o analiză comună cu privire la capacitatea de respectare a termenului de maximum 72 de ore. Șoferii își vor primi carnetul de conducere înapoi în baza rezultatului analizelor probelor biologice care atestă absența în organism a substanțelor psihoactive sau a alcoolului în sânge. De asemenea, un șofer își poate primi înapoi carnetul și în cazul în care instituțiile de medicină legală nu au comunicat rezultatul în timp util, respectiv la expirarea celor 72 de ore de la recoltare. Pentru punerea în aplicare a acestor dispoziții, precum și pentru stabilirea normelor privind recoltarea, depozitarea și transportul mostrelor biologice în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge sau a prezenței în organism a substanțelor psihoactive, Guvernul va aproba o hotărâre. Proiectul de hotărâre va fi inițiat în termen de 5 zile de la intrarea în vigoare a OUG, de către Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne. Până la intrarea în vigoare a acestei Hotărâri, se aplică Ordinul ministrului sănătăţii 1.512/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice privind recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor biologice în vederea probaţiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezenţei în organism a substanţelor psihoactive în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier. Persoanele ale căror permise de conducere au fost retrase sau reținute ca urmare a refuzului de a fi testate cu aparate drug test sau etilotest sau ca urmare a testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive, beneficiază de termenul de 72 de ore. Aceste prevederi se aplică și șoferilor care au refuzat testarea sau au fost testați cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive, în perioada scursă de la intrarea în vigoare a OUG 84 până în prezent, iar termenul de 72 de ore curge de la data intrării în vigoare a ordonanței aprobată azi”, au precizat reprezentanții Executivului.
Laboratoarele de medicină legală ar putea face analizele și în week-end-uri
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că laboratoarele de medicină legală ar putea face analiza testelor prelevate de la şoferi chiar şi în weekend, astfel încât rezultatul să fie dat în maximum 72 de ore. „Ceea ce am încercat să facem în momentul de faţă ca soluţie tehnică intermediară din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii – să organizăm regional astfel de laboratoare, iar Ministerul de Interne va asigura transportul probelor biologice de la locul de prelevare până la unul dintre laboratoarele regionale, care va analiza în maximum 72 de ore rezultatul. Această organizare implică şi permanenţa, adică să se poate lucra şi sâmbăta şi duminica, pentru că altfel de vineri până luni sunt 72 de ore şi s-ar putea să nu faci testul. Aşa că organizăm şi această permanenţă, iar până la sfârşitul anului, printr-un proiect pe care l-am demarat în luna mai, finanţat de la Banca Mondială, toate cele 36 de servicii judeţene de medicină legală şi cele şase institute de medicină legală vor avea echipamente de ultimă generaţie care care să permită testarea în fiecare judeţ a acestor cazuri», a afirmat Rafila.
În opinia sa, intervalul de 72 de ore pentru analiza testelor este unul rezonabil. „Este necesar să existe un timp rezonabil în care probele să fie procesate. Discutăm despre două tipuri de analiză. O analiză calitativă, la care rezultatul poate să fie pozitiv sau negativ. După această probă, dacă rezultatul este pozitiv, se trece la determinarea cantitativă a substanţei halucinogene din proba care a fost analizată. (…) 72 de ore, inclusiv transportul de la locul de prelevare până la unul dintre laboratoarele regionale pe care le-am organizat şi le organizăm în continuare cu cei de la Medicină Legală, este un termen rezonabil”, a arătat ministrul.
”Aparatele de testare sunt de bună calitate”
Potrivit ministrului Sănătăţii, comportamentul normal al unui şofer este să se supună controlului testului rapid care este realizat în trafic, aparatele de testare folosite de Poliţie fiind de bună calitate. „Aceste chestiuni, că au luat o pastilă cu paracetamol şi lucrul acesta schimbă rezultatul unui test, nu cred că reprezintă un motiv concludent. (…) Oricum, dacă s-ar întâmpla aşa, în 72 de ore ne lămurim. Comportamentul normal al unui şofer este să se supună controlului testului rapid care este realizat în trafic. Vă spun din punctul de vedere al unui medic de laborator – echipamentele, cel puţin din punctul de vedere al tipului de echipament care se află în dotarea Poliţiei, sunt de bună calitate şi nu cred că sunt probleme legate de fiabilitatea acestor medicamente”, a susţinut Rafila.