Românii trăiesc cu 13 ani mai mult decât în anii ‛70, totuşi cu cinci ani mai puţini decât europenii, susţine conducerea Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţio-nali de Medicamente (ARPIM).

„Cel mai recent raport EFPIA (Federația europeană a asociațiilor din industria farmaceutică) arată că, la nivel global, între 40-59% din creşterea speranţei de viaţă pe o perioadă de aproximativ 10 ani se datorează medicamentelor inovatoare şi, poate cel mai important, accesului la aceste medicamente. Din păcate, inovaţia în Ro-mânia este pe lista de aşteptare, întrucât sunt mai bine de cinci ani de când nu au fost introduse spre compensare sau gratuitate terapii noi. Vorbim de medicamente de ultimă generaţie, care sunt mai eficiente, cu mai puţine efecte adverse, cu un grad de tolerabilitate mai mare şi, paradoxal, care implică cheltuieli mai reduse pentru bugetul Sănătăţii“, a declarat Dan Zaharescu, director executiv Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Mai mulţi bani

La rândul său, Sorin Popescu, coordonatorul Grupului de comunicare ARPIM, spune că speranţa de viaţă scăzută a românilor se justifică și prin faptul că România se află pe ultimele locuri și la alte capitole ale Sănătăţii – „alocarea procentuală din PIB, cheltuielile cu medicamente sau consumul de medicamente. În acest context, poate România recupera acest decalaj la nivel european? Pot ajunge românii să aibă aceeași speranţă de viaţă ca ceilalţi europeni? Da, în condiţiile unei investiţii constante și continue în sănătate. Dacă România va aloca anual 1-1,5% din PIB în plus Sănătăţii, în anul 2020 se va ajunge la nivelul mediu european“, a adăugat Sorin Popescu.