Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil care vor fi prăznuiți marți, pe 8 noiembrie, în toate lăcașele de cult ortodoxe, îmbracă România într-o  Lumină Divină. Odată cu cei doi arhangheli care sunt și căpeteniile îngerilor Treimii vor fi cinstiți și lăudați toți îngerii buni, toate cetele Cerești.

Chiar dacă poate mulți încă mai cred că în anumite situații, aparent fără ieșire atunci când în sfârșit găsesc o rezolvare, aceasta vine printr-o pură întâmplare sau datorită propriilor capacități, abilități, realitatea îi contrazice. O mulțime de îngeri veghează necontenit asupra noastră, a tuturor și ne ajută chiar și în momentele în care greutățile vieții aproape că ne doboară. În semn de mulțumire și prețuire, Biserica Ortodoxă Română a dedicat o zi specială în care să fie cinstite toate puterile îngerești ce nu s-au despărțit nicicând de Dumnezeu. De aceea, în fiecare an, pe 8 noiembrie, de ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, în biserici se oficiază slujbe speciale închinate tuturor acestor puteri nevăzute de noi, dar care mijlocesc comunicarea noastră cu Dumnezeu.
Cine sau ce sunt îngerii? 
Ce sunt îngerii și de ce i-a creat Dumnezeu? Scrierile bisericești ne descoperă aceste ființe ca fiind duhuri slujitoare, adică fără de trupuri, care L-au slujit pe Dumnezeu cu dreaptă credință și care, puse de Tatăl Creator, au grijă de noi oamenii, ne ocrotesc și ne călăuzesc pașii pe drumul anevoios de la trăirile lumești, până la împărăția Cerurilor. Cartea Sfântă ne prezintă îngerii ca fiind mediatori între noi, oamenii, și Dumnezeu, Făcătorul Cerului și al Pământului, al tuturor celor văzute și nevăzute. Forma văzută a îngerilor reprezintă doar un chip de împrumut, nicidecum chipul lor adevărat, îngerii fiind “lumea nevăzută”, “Cerul”.
De ce avem nevoie de aceste duhuri în viața noastră? 
Niciun om, niciun lucru și nicio manifestare spirituală nu “scapă” de asistența perseverentă a îngerilor, acești ascultători grabnici ai poruncilor lui Dumnezeu. Natura și toate vietățile sunt vegheate atent de aceste ființe spirituale, căci tot ce populează pământul are nevoie de sprijin. Și nu există limite pentru ceea ce pot face aceștia în beneficiul nostru. Trebuie doar să le cerem ajutorul, rugându-ne cu toată puritatea inimii și nu din interese egoiste. Îngerii ne cunosc infinit mai bine decât ne cunoaștem noi înșine. Ei ne oferă ajutorul de care avem nevoie pentru a ne regăsi liniștea, vindecarea, direcția și buna dispoziție. Ne susțin și ne alină durerile atunci când suntem bolnavi, ne mențin sau ne îmbunătățesc starea de sănătate, ne ajută să evităm conflictele în familie, să găsim cele mai bune soluții pentru lipsurile financiare, materiale și pentru eventualele probleme la locul de muncă. Ne redau liniștea atunci când ne frământă grijile cotidiene. Însuși Mântuitorul Iisus Hristos ne-a dezvăluit miracolul existenței acestei lumi nevăzute. Tot ce-și doresc ei este ca noi oamenii să trăim în pace și armonie. Pentru ei ura, violența, opresiunea și intoleranța nu există. Misiunea lor este să rezolve cele mai dificile probleme. “Cerurile se deschid și o sumedenie de îngeri coboară spre a ne servi, ­purtându-se cu noi ca și când de la apariția primilor oameni nu ar fi părăsit niciodată pământul. (…) Vezi tu, (se adresează mai departe Iisus unei femei) sunt de o mie de ori mai mulți îngeri în jurul oamenilor, decât vezi tu aici. Ei urmăresc să ajute oamenii astfel încât să nu devină robii propriilor lor simțuri și sentimente. Ființa umană crede, însă, că ajunge liberă la ideile sale și că își urmează după placul ei, dorințele și poftele, pe care le acceptă și le asimilează fără ca libertatea să aibă de suferit. Dar, de acum înainte (de la venirea pe pământ a lui Iisus), cunoașterea binelui și a adevărului va fi adusă oamenilor din exterior, din Ceruri.” (Marea Evanghelie a lui Ioan)