Reprezentantele sexului frumos au nevoie de mai mult somn decât domnii, arată cel mai recent studiu realizat de oamenii de știință germani. Care este motivul?
În timp ce femeilor li se îmbunătățiește capacitatea creierului doar printr-un somn lung, profund, la bărbați, acest lucru se întâmplă chiar și atunci când ațipesc. Este concluzia la care au ajuns cercetătorii Institutului Max Planck, din Munchen, în urma studierii obiceiurilor legate de somn și odihnă pe 160 de femei și bărbați pe toate categoriile de vârste. Pentru a realiza cercetarea, savanții s-au folosit de testele de inteligență corelate cu programele de somn ale persoanelor incluse în studiu. Rezultatele au scos în evidență faptul că valorile IQ-ul creșteau atunci când doamnele și domnișoarele aveau parte de un somn profund. La polul opus, creierul reprezentanților sexului tare, își recapătă forțele și numai în momentul în care ațipesc.
Își folosesc creierul mai mult
“Rezultatele cercetării noastre demonstrează că legătura dintre calitatea somnului şi inteligenţă este mult mai complexă decât am fi crezut. Sunt foarte mulți factori implicați în abilitățile intelectuale, iar somnul este doar unul dintre acești factori. Acest studiu complex ne oferă un background pentru studiile noastre următoare”, explică prof. Martin Dresler, unul dintre conducătorii cercetării. Savanții dau și răspunsul la întrebarea “de ce femeile trebuie să doarmă mai mult?”. Se pare că acestea au creierul mult mai complex și sunt mai flexibile, având capacitatea de a desfășura mai multe activități deodată. În consecință, ele își folosesc creierul mai mult decât bărbații și automat, au nevoie de mai mult somn.