Rujeola sau pojarul cum mai este denumită boala, este provocată de un virus, strâns înrudit cu virusurile pestei bovine sau răpciugii canine. Se trage din virusul care declanşează oreionul şi din virusurile responsabile de apariţia răcelilor. Boala se manifestă prin febră mare, în jur de 40,5 grade, tuse uscată, voce răguşită, secreţii nazale şi oculare şi o erupţie puternică ce apare mai întâi după urechi, pe faţă şi pe gât, apoi se extinde pe tot corpul.
Nu este exclus să apară şi tulburări digestive însoţite de diaree şi dureri abdominale care simulează apendicita. Pe fondul acestor simptome, apar şi durerile de cap, indispoziţia şi iritabilitatea. Rujeola se răspândeşte prin contactul cu picăturile de salivă şi secreţiile nazale pe care bolnavul le împrăştie în jur prin tuse, strănut, vorbire şi în timp ce-şi suflă nasul. Deşi sunt rare cazurile, îmbolnăvirea poate surveni şi în urma contactului cu obiecte contaminate, jucării, mobilier, vasele din care se consumă mâncarea etc.
Virusul e mai puternic când e frig iar complicaţiile sunt fatale
Virusul este mult mai activ în lunile reci pentru că este mult mai rezistent la frig decât la căldură. Bolnavul este contagios chiar şi cu trei-patru zile înainte de a resimţi primele manifestări. Acesta este şi motivul pentru care rujeola se răspândeşte cu o repeziciune uimitoare. Persoana afectată trebuie să fie izolată, la domiciliu, cel puţin şapte zile după apariţia erupţiei, fiind în continuare contagios. De regulă, tratamentul se realizează acasă, sub îndrumarea şi supravegherea medicului. Internarea se impune atunci când apar complicaţii. În cele mai multe cazuri, complicaţiile sunt pulmonare (pneumonie, abces pulmonar, pleurezie pulmonară purulentă) şi duc la deces.
Adulţii îşi epuizează anticorpii şi nu mai sunt imuni
Teoria conform căreia, rujeola este o boală a copilăriei, tinde să devină un mit. Este adevărat că boala apare în general mai mult la copiii cu vârste sub opt-nouă ani, dar în ultima vreme, s-au descoperit tot mai multe cazuri în rândul adulţilor. Se pare că pe măsură ce trece timpul, adulţii îşi epuizează anticorpii induşi prin vaccinul efectuat în copilărie şi contactează virusul. Aşa se face că, în plină epidemie, rujeola poate afecta şi copiii, şi adulţii, deopotrivă. Boala este chiar mai gravă la adulţi. Ei resimt mult mai puternic durerile iar dacă au şi o imunitate mai slăbită, riscă să sufere infecţii grave.
Lăsaţi copiii să facă vaccinul!
Potrivit medicilor, vaccinul copiilor rămâne singura cale de prevenţie a bolii şi de răspândire a virusului. Acesta este inclus într-un program naţional de imunizare şi se administrează copiilor fără antecedente. Prima vaccinare se efectuează când copilul împlineşte nouă luni, iar cea de-a doua, şi ultima, când face şapte ani. Copilul imunizat, chiar dacă va face rujeolă, va suferi o formă uşoară de boală. Majoritatea copiilor care au ajuns pe patul de spital cu rujeolă în timpul acestei epidemii de la noi din ţară, sunt copii nevaccinaţi sau vaccinaţi incomplet. Dacă doriţi mai multe informaţii cu privire la administrarea vaccinului, efecte benefice şi posibilele reacţii adverse, accesaţi www.desprevaccin.ro Specialiştii în domeniu îţi stau la dispoziţie cu toate detaliile de care ai nevoie.
Măsurile care vă feresc de rujeolă
Deşi nu se poate vorbi de o reală prevenţie a rujeolei, în condiţiile în care nici măcar bolnavul nu ştie, pentru o perioadă, că este purtător al virusului, câteva măsuri vă sunt de folos. Iată-le!
– Staţi cât mai departe de persoana bolnavă,
– Spălaţi-vă pe mâini cât mai des, cu apă şi săpun,
– Îndepărtaţi-vă de persoanele care tuşesc sau strănută fără să asigure protecţia celor din jur,
– Nu mâncaţi din aceeaşi farfurie şi nu folosiţi cana, lingura, furculiţa sau orice alt obiect utilizat în prealabil de o persoană bolnavă,
– Asiguraţi-vă că i-aţi făcut copilului vaccinul împotriva rujeolei, complet,
– Nu vă duceţi copilul la grădiniţă dacă în grupa lui sau în respectiva unitate de învăţământ sunt semen de boală sau chiar cazuri confirmate de medic. Grădiniţa este locul în care îşi fac apariţia bolile copilăriei.