Din acest an, pragul minim pentru care se va putea primi sprijinul cuplat pentru vaci de lapte a fost redus de la zece la cinci capete. Vor putea primi acest sprijin, însă, numai fermierii care provin din zonele cu constrângeri naturale, inclusiv zona montană.

Anul acesta, fermierii care cresc vaci de lapte vor depune cererile de la 1 martie, sigur în funcție de invitația pe care o primesc cu data, ziua și ora la care trebuie să se prezinte. Ordinul cu modificările pentru 2017 a fost finalizat și sperăm să apară în Monitorul Oficial în zilele următoare. (…) Dacă nu sunt încă înscriși în Registrul Genealogic (RG) și în COP, le atragem atenția să nu meargă în prima parte la depunerea cererilor până când nu vom reuși să îi rezolvăm și pe dânșii, astfel încât să poată să primească adeverința de la RG pentru a fi eligibili pentru anul 2017. Noi am avut deja discuții la Ministerul Agriculturii și trebuie să găsim o soluție pentru a-i înscrie și pe acești fermieri, astfel încât să nu piardă banii pentru sprijinul cuplat aferent anului 2017”, a explicat Claudiu Frânc pentru www.agrointel.ro.

Contractele cu asociațiile de control, obligatorii

Claudiu Frânc mai spune că este foarte important ca și acești fermieri, care aveau sub 10 capete, să primească banii europeni.Sunt fermieri care au animale cu Certificat de Origine, mai ales că au făcut achiziții prin programul de minimis. Dar pentru ca să poată să primească adeverința de la RG, va trebui să aibă încheiate contracte cu asociații de control și cea de registru, să prindă măcar două controale. Și, deci, aceste motive o să îi ducă pe acești fermieri spre finalul campaniei de depunere a cererilor pentru că altfel pierd sprijinul cuplat, iar interesul nostru este să vină cât mai mulți beneficiari, ca banii să fie primiți de mai mulți fermieri”, a mai spus Frânc.

Documentele necesare pentru înscrierea animalelor în Registrul Genealogic

  • Cerere TIP care se solicită de la asociațiile acreditate pentru controlul oficial al performanțelor (COP).
  • Adeverință de la medicul veterinar precum că ferma este indemnă de boli infecto-contagioase sau clinic sănătoasă.
  • Tabel cu toate animalele, completat pe rase și vizat de Oficiul Județean în Zootehnie.
  • Copie carte de identitate al proprietarului exploatației (fermei)
  • Copie C.U.I dacă are firmă sau atestat de producător în cazul persoanelor fizice.
  • Copie după pașapoartele animalelor și certificate de origine după caz.

 

Articol apărut in ediția de print a Jurnalului de Ilfov nr.340