Șansa a peste 800 de cupluri să devină părinți
Subprogramul Național de Fertilizare in Vitro și Embriotransfer, reluat anul trecut, le oferă tot mai multor cupluri infertile șansa de a deveni părinți. Încă trei clinici, din Iași, Cluj-Napoca și Craiova sunt incluse, în acest an, în programul Ministerului Sănătății.
Vrei să devii părinte, dar problemele medicale îți spulberă acest vis? Ai putea beneficia de fertilizare in vitro, fără să achiți costurile integrale ale procedurii. Ministerul Sănătății continuă și anul acesta programul prin care finanțează cea mai mare parte a tratamentului. Ba chiar, numărul cuplurilor care pot face fertilizare in vitro a crescut de la 300 la 850. Dacă intenționezi să intri în program, trebuie să știi că îți statul alocă suma de 6.188 de lei, dar aceasta nu acoperă toate costurile unei proceduri. În funcție de clinica la care vei dori să urmezi tratamentul, pentru continuarea procedurii ai putea plăti o diferență de cel puțin 2.200 de lei.
“Salutăm continuarea Subrogramului Național de Fertilizare in Vitro. Atât noi, medicii, care ne confruntăm deseori cu adevărate drame din lipsă de fonduri, cât și părinții, care fac eforturi supraomenești pentru a acoperi unele costuri. Totuși, aș fi așteptat, pe lângă un număr mai mare de beneficiari, și o creștere a plafonului, astfel încât să se acopere costurile pentru 3 proceduri, nu doar 70% din prima încercare. Sperăm că medicația necesară va trece și ea pe lista cheltuielilor acoperite de stat. Costurile pentru tratament variază între 800 și 1.500 de euro, în funcție de rezerva ovariană și de vârsta pacientei. Stresului care afectează cuplul cu probleme de infertilitate i se adaugă astfel și greutatea, uneori chiar imposibilitatea, de a acoperi cheltuielile. Gândiți-vă că, în clinicile de la noi, se fac în jur de două mii de fertilizări anual, iar din fondurile de stat nu sunt acoperite nici măcar 10%. Statisticile arată că, în România, șansele au crescut de la sub 30% înainte de 2009, la aproape 35% în prezent, grație perfecționării medicilor și a aparaturii de ultimă generație, utilizată acum și la noi. Într-un domeniu atât de delicat și de sensibil cum este infertilitatea, orice șansă în plus poate face diferența între a fi și a nu fi părinte”, explică dr. Chadi Muheidli, medic ginecolog, specialist în probleme de fertilitate.
Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru o procedură?
ambii parteneri să aveți indicație de la un medic specialist pentru fertilizare in vitro,
ambii parteneri să aveți asigurare de sănătate,
ca femeie, să ai vârsta cuprinsă între 24 și 40 de ani, cu un index de masă corporală cuprinsă între 20 și 25, deci fără surplus major de greutate,
rezerva ovariană să fie în limite probate prin valoarea AMH mai mare de 1,1 ng/ml.
Clinicile incluse în program
Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu” București,
Clinica Medicală Gynera București,
Medlife București,
Biogenesis IVF București,
Lid Medical Center SRL București,
Life Line—Medical Center București,
Clinica Promed System (Spitalul Wellborn) Târgoviște,
Clinica Polisano Sibiu,
Babe, Sângeorgiu de Mureș,
Gynatal Timișoara.
În 2016, acestor centre medicale li se adaugă încă trei clinici specializate, din Craiova, Cluj-Napoca și Iași. Pentru mai multe informații privind includerea ta în program, trebuie să te adresezi direct specialiștilor din clinicile selectate de Ministerul Sănătății.