Pregătită din vreme, cu mulți participanți din țară și sud-estul european, luni, 27 februarie, la amiază, a început marea paradă cu alaiuri și cete de mascați de Ziua Cucilor. Ea a umplut Brăneștiul de energie, strălucire, larmă, dansuri și bună-dispoziție. Toate, iscate de sărbătoarea revitalizată a tradițiilor populare ale începutului de primăvară, anotimp lacom de viață. De fapt, prin grija și prețuirea contemporanilor, a edililor comunității, obiceiul ritualic al sosirii ”Cucilor” a devenit un adevărat festival, în care vocația prieteniei găsește noi căi artistice de comunicare expresivă. Vorba poetului: „Vom duce datinile mai departe, pentru a lăsa noul să fie mai aproape de noi”.
Defilarea „Cucilor” și a mascaților a reprezentat un minunat carnaval folcloric, menit să cinstească renașterea naturii, în bucuria reîmprospătării ei cu energie vitală. A fost o zi nesfârșită, mângâiată de muzică populară, dansuri folclorice, aduse de profesioniști ai genului. Organizatorii festivalului – primăria comunei, Consiliul Local și Asociația Culturală Brănești – au izbutit și de această dată o bună reprezentare a datinilor noastre. Desigur, cu parteneriatul Consiliului Județean Ilfov (CJI), a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, a Inspectoratului Școlar Ilfov, Casa Corpului Didactic a județului (CCD), a școlilor din comună, cu profesori, educatori, elevi și încă mulți alții.
Prietenii „Cucilor” nu se dezmint
În mulțimea miilor de spectatori de toate vârstele – care le-au admirat din plin costumația fantastică și prestația artistică a vestitorilor „Cuci” – s-au aflat și reprezentanții oficiali ai tuturor instituțiilor județene, amintite mai sus. De la cei din CJI, până la primari, consilieri, coordonatori de programe cultural-tradiționale din localitățile județului și din țară. Prietenia cimentată de solii primăverii dă roade și alcătuiește un limbaj minunat al dialogului între comunitățile noastre naționale.
Participanți, cu sutele
„Folclor, fără frontiere”, a fost deviza sărbătoririi de acum și din anii trecuți a „Zilei Cucilor”, amplificată la fiecare ediție”, cum afirma prof. și scriitorul Ovidiu Sebe. Pe lângă cetele de „Cuci” din Brănești, au participat ca oaspeți grupurile de mascați din diverse regiuni ale țării – Vrancea, Dobrogea, Transilvania și sudul Munteniei. În total, au fost prezente 15 echipe, adică șapte ale comunei gazdă, cinci din țară și trei din străinătate.
Brăneștenii i-au avut ca reprezentanți pe: „Cuculeții” Grădiniței „Rița Gărgărița” (dir. Mariana Grigore), „Cucii” Șc. gimn. nr. 1 (dir. Nicoleta Țone), ai Lic. teoretic „Traian Lalescu” (dir. Dan Dumitru Nicolau), Colegiului Silvic „Theodor Pietraru” (dir. Mihai Cristescu), Lic. tehnologic „Cezar Nicolau” (dir. Marinela Culea), grupul „Sedeanka” (coord. de Ștefan Arsene).
Oaspeți au fost „Cucii” Ansamblului Folcloric „Ghiocelul”, al Palatului Copiilor, din Călărași (dir. Lavilnia Vasile); cei din Lipnița, jud. Constanța (coord. ing. Florin Crăciun); „Fășangii” din Cetea, jud. Alba (coord. Ionel Sârbu); „Brezoaiele” din Domnești, reprezentați de vicele Ștefan Costel și coord. Doina Scripa; „Mascații” din Păunești (coord. Marin Chiriac).
Din străinătate, la această ediție au venit „Amazoanele”, din Sabac, Serbia (coord. Alexandar Kovacevik – „Civijanski carnival”). Din Bulgaria, au luat parte grupul „Survakarilor Vitanovtzi” (coord. Pârvan Simov) și „Kukerii”, din Kalipetrovo.
Prezentatorul festivității, prof. Andrei Galbenu a ținut atenția publicului cu informații utile cunoașterii tuturor semnificațiilor scenelor interpretate de „Cucii” sosiți la Brănești.
De sărbătoare, multe spectacole
Aniversarea strălucitoare a mesagerilor noului anotimp a prilejuit o mare festivitate, alcătuită din mai multe spectacole. Unul a fost al drumului „Cucilor” prin comună, cu startul din curtea Lic. „Traian Lalescu”. Străzile s-au umplut de zavera clopotelor și talăngilor, iar defilarea până la scena prezentării lor a bucurat inimile a mii de oameni.
După aceea, către ora 18:00, a urmat un recital folcloric, care, pentru câteva ore bune a năvălit peste asistență, cu muzică, dansuri și soliști de renume ai genului. Organizatorul Silviu Lăpădat a izbutit să construiască un spectacol artistic, de zile mari. El a adus pe scena festivalului orchestra Ansamblului profesionist „Doina Oltului”, condus de maestrul Ion Crețeanu, cu instrumentiștii lui virtuozi, avându-l la pupitrul dirijoral pe Cristian Dumitru. În plus, grupul celor 24 de dansatori a însuflețit asistența cu dinamica interpretării.
Au susținut recitaluri vocale soliștii: Cătălin Mărculescu, Victorița Cică, Maria Ghinea, Gabriel Zăvoianu.
La final, și-au făcut apariția vedetele consacrate ale folclorului nostru muzical – Maria Cârneci și Irina Loghin. Ele au primit buchete de flori și au cules ropote de apauze.
„Tradiţia e vie şi creatoare. E noul în vechi şi vechiul în nou“, afirma un dramaturg contemporan. Brăneștiul știe asta și o face cu destoinicie. An de an.
Articol apărut în ediția de print a Jurnalului de Ilfov, nr. 340. Vezi varianta PDF AICI si AICI