Ziua Dragobetelui a fost cu adevărat specială pentru cei care au avut inspirația de a răspunde invitației Centrului Cultural Casa Artelor.

Evenimentul dedicat iubirii și tradițiilor românești, organizat cu foarte mult rafinament de Centrul Cultural Casa Artelor și Primăria Sectorului 3, după un concept al directorului Alice Barb, a oferit momente speciale.

”Eu sunt născută de Valentines Day. Ador toate sărbătorile și în mod special cele care celebrează iubirea. Faptul că ne căutăm identitatea de ceva timp și încercăm să ne regăsim, mi se pare un lucru extraordinar. Mă bucur că din ce în ce mai multă lume se întoarce spre această sărbătoare și sper să înflorească și mai mult, pentru că de abia a început. Mai întâi, pariul a fost câștigat de Valentines Day, fiind și foarte bine ambalat, împachetat, strălucitor. A beneficiat și de un marketing excepțional. Dar cred că mai avem foarte multe de făcut pentru ca sărbătoarea noastră de Dragobete să devină Valentinul nostru. Nu este imposibil, cred că suntem la început și mă bucur că și noi facem acest lucru. Eu îl fac. Este a patra ediție când sărbătorim Dragobetele și văd că avem din ce în ce mai mulți adepți, ceea ce este foarte bine”, ne-a declarat Alice Barb.

16864880_1331469453607851_8932458828523980146_n[1]

”Ziua Dragobetelui” a debutat, așadar, vineri, la ora 18.00, cu deschiderea, în Sala Brâncuși de la Casa Artelor, din Bd. Mircea Vodă, nr. 5, Sector 3, a expoziției de ii și podoabe tradiționale pentru doamne și pentru domni, organizată de IIANA, care a fost și partener al acestui eveniment.

Veșminte cusute în diferite stiluri românești, salbe și năframe, dar și bluze croite în note moderne, reinterpretate, au așteptat să fie admirate de vizitatori.

Iile IIANA sunt lucrate manual de femei din Oltenia, Argeș, Moldova, Bucovina și Transilvania. Pentru că pun suflet în fiecare împunsătura de ac, ele reușesc să facă, din cămașa neamului nostru, o piesă vestimentară unică, de fiecare dată.

casa artelor 3

Nicio ie IIANA nu este identică cu o alta

Toţi participanții s-au putut înscrie la o tombolă ale cărei premii oferite tot de IIANA, au fost două costume cu motive tradiționale, unul feminin și altul masculin.

La ora 19.00, în Cupola Casei Artelor, toți cei care au dorit să închine un pahar de vin în cinstea iubirii autentic românești au fost invitați la o prezentare de vinuri.

casa artelor 4

Evenimentul s-a încheiat cu un recital extraordinar de piese ro­mânești de dragoste, interpretate de Jezebel și pianistul Alexandru Burcă. Intrarea  a fost gratuită pentru cetățenii Sectorului 3, care au venit în număr mare la spectacol, astfel încât a fost necesară aducerea unor scaune suplimentare. Iubitorii muzicii s-au așezat cuminți și în spațiile adiacente sălii propriu-zise de spectacol, pentru a putea prinde acordurile minunate în ritmuri etno-jazz. Au răsunat, într-o manieră originală, specifică interpretării talentatei Jezebel, piese precum Mărie și Mărioară, Lung îi drumul Gorjului, Aseară ți-am ­luat basma, Mă dusei să trec la Olt, Fetițe dulci, Ciuleandra, Cine iubește și lasă sau piesa Ionel, Ionelule, care de altfel i-a adus interpretei prima sa colaborare muzicală, la începutul carierei, în acest domeniu.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov nr. 340