Casa Corpului Didactic Ilfov a fost din nou gazdă primitoare, în dimineața zilei de 2 martie, pentru participanții, organizatorii, partenerii şi oaspeții, sosiți pentru Festivalului Cucilor din Brănești, eveniment organizat de Primăria și Consiliul Local Brănești împreună cu Asociația Culturală Brănești, cu parteneri Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Cultural Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov și unitățile de învățământ din Brănești: Grădinița ”Rița Gărgărița”, Școala Gimnazială nr. 1 Brănești, Liceul Teoretic ”Traian Lalescu”, Colegiul Silvic ”Theodor Pietraru”, Liceul Tehnologic ”Cezar Nicolau”.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 491, ediția print
Ca în fiecare an, oaspeții au fost întâmpinați într-un cadru festiv, au primit diplome de participare și suveniruri, iar organizatorii au făcut o scurtă prezentare a tradiției Cucilor. Prof. Marius-Ovidiu Sebe, președintele Asociației Culturale Brănești, a declarat deschisă Sărbătoarea Cucilor, spectaculosul carnaval popular de primăvară, care se desfășoară în fiecare an, în prima zi din Postul Paștelui.
Potrivit descrierii acestui eveniment, dacă la început această tradiție numită ”Ziua Cucilor” avea ”un circuit închis” și se adresa doar membrilor comunității, în ultimii ani, ca urmare a inițiativelor Asociației Culturale Brănești, a sprijinului Primăriei și Consiiului Local Brănești și mai ales prin implicarea unităților de învățământ, manifestarea tradițională s-a revigorat și s-a transformat într-un adevărat festival popular la care participă sute de tineri mascați în ”cuci”. Chiar dacă astăzi multe dintre aspectele de altădată ale obiceiului s-au pierdut, prin eforturile de revigorare a tradiției s-a reușit, ca modalitate de conservare și transmitere mai departe a tradiției, o formă organizată de festival popular, care strânge din nou membrii comunității locale și atrage tot mai mulți iubitori de folclor, spre a admira sutele de tineri costumați în ”cuci”.
”Toate unitățile de învățământ din localitate, împreună cu grădinița ”Rița Gărgărița”, ne-am dat mâna pentru parteneriat, în spiritul tradiției, așa cum se obișnuia altădată la Brănești, pentru a o transmite mai departe tinerelor generații”, a spus prof. Marius Sebe.
Emoțiile cresc, de la an, la an
Prof. Florin Petrescu, directorul Casei Corpului Didactic Ilfov, gazda întâlnirii, a declarat: ”Cu fiecare an care trece, emoțiile cresc și mai mult. Sunt astăzi mai emoționat ca niciodată pentru că v-ați întors la Casa Corpului Didactic Ilfov pentru a fi martori la întoarcerea primăverii”. El a mulțumit partenerilor din țară și din străinătate pentru că instituția pe care o conduce este parte din acest proces de conservare și promovare a valorilor locale și, de ce nu, universale. Prof. Florin Petrescu a oferit un trofeu, în semn de mulțumire, partenerului principal, inițiatorul conservării patrimoniului, primarului Niculae Cismaru, pentru susținere și implicare.
Primarul comunei Brănești, Niculae Cismaru, a urat bun venit tuturor și a mulțumit atât grupurilor participante, dar și unor invitați atrași de tradițiile locului, precum deputatul din Parlamentul Republicii Moldova, Petru Frunze, și primarul localității Puhoi, Ioan Goreanu, din Republica Moldova, localitate cu care comuna Brănești este înfrățiță. ”Ei nu sunt participanți activi ai festivalului Cucilor, dar vor să vadă tradițiile noastre străvechi. Am avut mici inconveniente la organizarea acestui festival din cauza epidemiei de coronavirus și, din această cauză, parteneri confirmați nu au putut să vină, cum a fost cazul unui grup din Sardinia sau din Bulgaria”, a mai spus primarul Niculae Cismaru, adăugând că au venit cu ansamblul focloric Mărgăritarele, care a interpretat câteva melodii de suflet pentru frații din Brănești.
Deputatul Petru Frunze a mulțumit, la rândul său, pentru invitație spunând că este prezent la festival pentru cel de-al treilea an consecutiv. Petru Frunze a ținut să evidențieze implicarea primarului comunei Brănești și capacitatea acestuia de a uni oamenii. ”La acest festival sunt reprezentate mai multe țări, deci este un festival de importanță, practic internațională, iar fiecare își manifestă obiceiurile tradiționale care până la urmă ne determină ca societate, ne evidențiază ca națiune”, a subliniat deputatul de peste Prut.
O mare bucurie
Doina Ișfănoni, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, susținător recunoscut al tradiției ”cucilor” a participat și în acest an cu mare bucurie la eveniment. ”Pentru mine este o mare bucurie, în primul rând, datorită continuității acestei tradiții, care se datorează unor oameni înțelepți, unei comunități extrem de unite în a respecta și a continua un element de mare frumusețe în cultura românească, dar și de identitate locală. Sunt oameni în această comunitate care și-au asumat ei înșiși rolul de continuatori. Așa s-a revitalizat această activitate. Văd aici chipuri dragi mie, o ”babă” care este excepțională, este răsfățul publicului, pentru că are o formă de manifestare și o costumație care pune în valoare acest obicei de regulă mut. Tot ceea ce ține de gestică, de pantomimă, de expresivitate corporală, oamenii aceștia reușesc să întruchipeze. Măștile s-au reconstituit, a reapărut cucul cu pene, dar alături de el cucul cu flori, care are în fiecare variantă o ipostază care explică creativitatea locală. Și mai aveți un lucru excepțional, intenția de a prezenta această tradiție pentru generațiile care vin într-un muzeu care va demonstra pe plan local valoarea acestei comunități și valoarea obiceiului, de asemenea. Când ne vom întâlni cu oaspeți de peste hotare, ei vor înțelege de unde s-a plecat, ca să pricepem unde ne aflăm. Și în această evoluție, pentru că Brăneștiul este o comună modernă, dinamică, a viitorului, prin tradiție spune da, dar rădăcina noastră este tare veche. Atunci, acest arc peste timp, care se constituie ca și podurile peste râuri, nu fac decât să vă ofere prestigiu, importanță, iar pentru noi, ca specialiști, sunteți întotdeauna un exemplu care demonstrează valoarea poporului român și multiculturalitatea. Este o bucurie a sufletului, căci Cucii de la Brănești zboară prin toată comunitatea și eradichează tot răul”, ne-a spus prof. Ișfănoni.
George Grigore, din partea CCJCPCT Ilfov, i-a oferit prof. Marius Oividiu Sebe o plachetă omagială pentru întreaga activitate depusă.
Prof. Marius Sebe a mai precizat că, anul acesta, alaiul este inedit și reunește participanți din Grecia, Bulgaria și România, ”un spațiu comun, balcanic, care ne unește sub stindardul unei tradiții comune, tradiția cucilor, care ne leagă de rădăcinile unor populații străvechi, tracice, de la care noi credem că rădăcinile acestor tradiții au rezistat până în zilele noastre. Așadar, astăzi avem un alai al prieteniei, al folclorului fără frontiere, într-o zi deosebită de primăvară, la Brănești.
Prof. Marius-Ovidiu Sebe a continuat cu prezentarea grupurilor, iar cu ajutorul primarului Niculae Cismaru a oferit diplome de participare la festival și suveniruri reprezentanților grupurilor și instituțiilor partenere, ocazie cu care participanții au făcut scurte prezentări și au adresat gazdelor cuvinte de mulțumire.
Conform tradiției, și la ediția de anul acesta, în centrul satului s-a organizat și târgul micilor meșteri populari, unde elevii unităților de învățământ au expus obiecte confecționate personal, având ca temă obiceiul cucilor și Ziua Mărțișorului.
”La târgul meșteșugarilor au participat și localnici care au adus obiecte create de ei. Ideea a fost de a stimula inițiativa și educația anteprenorială sau spiritul anteprenoirial al elevilor, pornind de la tradiția cucilor. Elevii, împreună cu părinții și cadrele didactice, au confecționat obiecte pe care le-au expus spre vânzare participanților la festival. Sunt foarte muți copii participanți. Anul acesta, elevii care participă în grupurile de cuci și cei care s-au implicat în pregătirea grupurilor vor primi ca premiu o excursie în țară, plătită de primărie”, a subliniat prof. Sebe.