Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, le-a transmis crescătorilor de păsări să stea liniştiţi, în contextul apariţiei gripei aviare într-o gospodărie din judeţul Teleorman, pentru că autorităţile vor lua măsurile cele mai bune pentru fermele din România.
„Sigur, aştept decizia şi procesul verbal încheiat de ANSVSA. (…) După ce avem toate rezultatele şi procesele verbale încheiate, să vedem din ce motiv a ajuns această boală în zona Teleorman, venim cu precizări. Consider că fermierii trebuie să stea liniştiţi, să vedem toate analizele care vor ieşi şi după aceea vom comunica şi vom lua măsurile cele mai bune pentru fermele din România, mai ales că România are un grad de autosuficienţă la carnea de pui de 130-140%. Sectorul avicol este un sector foarte bine dezvoltat”, a precizat Barbu, la Indagra, întrebat de jurnalişti ce le transmite crescătorilor de păsări afectaţi de apariţia virusului gripei aviare.
Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa virusului gripei aviare H5N1 în probele prelevate de la o pasăre dintr-o gospodărie cu un efectiv de 120 de păsări (40 curci, 45 de gâşte, 10 raţe, 25 de găini) din localitatea Ţigăneşti, judeţul Teleorman, a informat ANSVSA.
„Imediat de la anunţarea suspiciunii, a fost activată Unitatea Operaţională Locală din cadrul DSVSA Teleorman, care a întreprins primele măsuri pentru izolarea focarului. În urma anchetei epidemiologice s-a stabilit că proprietarul gospodăriei afectate vânduse unui vecin 25 de păsări. Conform procedurilor, cele 145 de păsări au fost ucise, cadavrele au fost ecarisate prin îngropare împrună cu resturile de furaje şi aşternuturile contaminate. După îndepărtarea cadavrelor şi a deşeurilor, gospodăriile au fost dezinfectate. A fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Teleorman care a adoptat măsuri pentru combaterea şi stingerea focarului de gripă aviară”, se arată în comunicatul instituţiei.
S-au delimitat zone de protecție și supraveghere
În jurul focarului s-au delimitat zonele de protecţie (3 km) şi de supraveghere (10 km) şi s-au luat măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor şi mijloacelor de transport. Păsările din zonele supuse restricţiilor sunt monitorizate permanent, iar în cazul celor sălbatice s-a apelat şi la ajutorul asociaţiei de vânători pentru a supraveghea malurile râului Vedea. Până la această oră nu au mai fost semnalate suspiciuni de boală, a precizat ANSVSA.
În judeţul Teleoman sunt 5 exploataţii comerciale de găini ouătoare şi o exploataţie comercială de prepeliţe. Unităţile au fost notificate şi verificate în vederea respectării măsurilor de biosecuritate.
Au fost notificate judeţele limitrofe Giurgiu, Olt, Argeş, Dâmboviţa, precum şi Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, Comisia Europeană şi Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animală.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.676