În urma unui material difuzat de postul TV Antena 3, potrivit căruia în România solarele sunt dezinfectate cu o substanță chimică periculoasă, și anume formolul, Ministerul Agriculturii a reacționat și a făcut unele precizări referitoare la această informație.

Potrivit MADR, dezinfecţia solului în sere şi solarii este o lucrare foarte importantă, de care depinde sănătatea viitoarei culturi. În acest scop, se utilizează numai produse de protecţie a plantelor, omologate pentru prevenirea pagubelor produse de bolile vasculare ale plantelor, nematozi sau insecte care iernează în diferite stadii în sol.

De aceea, pentru prevenirea transmiterii bolilor şi dăunătorilor de la un ciclu de cultură la altul, este recomandat ca dezinfecţia să se facă la pregătirea solului, înainte de înfiinţarea fiecărui ciclu de cultură.

Ce dezinfectante sunt recomandate

În acest scop, Autoritatea Naţională Fitosanitară (ANF) transmite fermierilor români, prin intermediul buletinelor de avertizare emise în perioada de pregătire a spaţiilor protejate, ce produse pot folosi pentru dezinfecţia solului, respectiv:

● Nemasol 510 şi Raisan 51, produse utilizate ca dezinfectant al solului cu spectru multiplu de combatere: nematozi, dăunători sau agenţi patogeni de sol şi buruieni. Aceste produse, în contact cu solul umed, se descompun într-un gaz care dezinfectează solul sau substratul de cultură şi nu lasă reziduuri care să fie preluate în plantă;

● Basamid Granule, care are un spectru larg de combatere, cu acţiune asupra mai multor categorii de agenţi patogeni şi se aplică prin instalația de picurare, între ciclurile de cultură, atunci când terenul s-a eliberat de res­turile vegetale.

Controalele nu au identificat cazuri de utilizare a formolului

Totodată, în cadrul materialului filmat în care se precizează că unii cultivatori în spaţii protejate folosesc formolul pentru sterilizarea solului înaintea unor culturi noi, este prezentată şi opinia profesorului universitar Ioan Roşca, directorul Institutului pentru Protecţia Plantelor, care explică faptul că substanţa nu este omologată în România, iar dacă cineva decide să o folosească, o face pe proprie răspundere, suportând rigorile legii.

De asemenea, ANF, precizează că, în urma controalelor efectuate la nivel judeţean de inspectorii fitosanitari la producătorii de legume în spaţii protejate şi în fitofarmacii, nu au fost identificate cazuri de utilizare sau comercializare a formolului.

ANF atrage atenţia că pot fi luate măsuri aspre împotriva celor care utilizează produse de protecţie a plantelor în afara celor omologate, acestea constând în sancţionarea cu amenzi contravenţionale şi interdicţia de a comercializa producţia obţinută.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.465