Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin dorește ca, începând cu data de 30 iunie fondul mutual pentru fermieri să devină funcțional. Scopul fondului este acela de a ajuta fermierii în cazul unor situații neprevăzute.
„Va fi o modalitate suplimentară, utilizată în multe state europene, de sprijinire şi autosprijinire a fermierilor în cazul unor situaţii speciale, care vizează complementaritatea cu despăgubirile date de societăţile de asigurări. Acestea, din păcate, nu ajută fermierul pentru toate riscurile, între care seceta ori pierderile înregistrate în cazurile excepţionale, cum au fost în România aflatoxina sau gripa aviară din anul 2006. Dacă aveam aceste fonduri mutuale la acel moment s-ar fi sprijinit exact pierderile de venit pe care le înregistrau fermierii respectivi”, a declarat Daniel Constantin. El a mai precizat că participarea fermierilor la un asemenea fond „va fi benevolă”.
„Nimeni nu va fi obligat, nu va fi împovărat de a subscrie la acest fond”, a precizat ministrul care consideră că în condiţiile în care fermierii se vor convinge că vor fi asiguraţi, astfel, împotriva tuturor riscurilor și că pot ieşi din impas în situaţii speciale „vor merge spre o implicare de susţinere a unui fond mutual”. Ministrul susține că își bazează optimismul în privința viabilității unui astfel de fond mutual pe faptul că, în urma consultărilor avute cu fermierii, aceștia și-au manifestat dorința de a sprijini constituirea unei astfel de forme de ajutorare a agricultorilor aflați în impas.
„S-a înţeles faptul că respectivul fond mutual nu va fi unul al Ministerului Agriculturii, ci instituţia va contribui financiar la susţinerea acestuia alături de fermieri, dar şi de Comisia Europeană, care va plăti 65 de cenţi fiecare euro ca despăgubire pentru o situaţie dificilă prin care ar trece fermierii“, a precizat ministrul Daniel Constantin.