Culturile de păioase pot fi afectate din cauza diferitelor specii de buruieni, pagubele produse recoltelor putând ajunge de la 15-20%, iar în cazurile în care nu s-a făcut o combatere corespunzătoare, chiar și la 60-80%. Prin urmare, primăvara, trebuie acționat la momentul potrivit printr-o ierbicidare corespunzătoare, pentru a nu întâmpina probleme neplăcute la recoltare.

În culturile de păioase din țara noastră sunt prezente două categorii de buruieni, dicotiledonate și monocotiledonate.

 Dicotiledonatele anuale și perene sunt reprezentate de peste 40 de specii, dintre care, cele mai dăunătoare sunt: Neghina, Albăstrița, Pălămida, Volbura, Mușețelul nemirositor, Turița, Macul, Hrișca urcătoare, Muștarul sălbatic, Susaiul, Măzărichea etc.

 Dintre cele 10 specii de monocotiledonate, cele mai periculoase sunt Iarba vântului, Odosul și Obsiga. Ele produc pagube atât la soiurile destinate consumului cât și în loturile de sa­mânță.

Metoda cea mai bună de combatere a buruienilor din păioase este cea integrată, compusă din metode agrotehnice (asolament și lucrările solului) și metode directe (erbicide simple sau combinate).

Datorită iernii blânde de anul acesta, se constată o dezvoltare considerabilă a buruienilor, mai ales la păioasele semănate după alte păioase, primul an. Totodată, se recomandă erbicidarea timpurie, mai ales la cele care nu au densitatea mică.

Produse pentru com­baterea buruienilor dicotiledonate:

 Lancelot Super, pentru grâu și orz, 33g/ha, se aplică primăvara, de la înfrățire până la formarea a două internodii.

 Mustang, pentru grâu, orz, orzoaică, 0,4-0,6 l/ha, se aplică primăvara, când temperatura de­pășește 5 grade, de la începutul înfrățirii, până la al doilea internod.

 Cerlit, pentru grâu și ovăz, 0,8 l/ha, de la înfrățire până la apariția spicului.

 Trimmer 75 WG, pentru grâu și orz, 15-20 g/ha, de la 2-3 frunze, până la apariția frunzei stindard.

 Granstar Super, pentru grâu, 40 g/ha, de la înfrățit, până la apariția frunzei stindard.

 Laren Pro 20 SG, pentru grâu și orz, 30 g/ha, de la înfrățit, până la apariția frunzei stindard.

 Buctril universal, pentru grâu, 1 l/ha, de la înfrățit la două internodii.

Pentru a mări spectrul de combatere, erbicidele se pot combina (Trimmer 20 g/ha + Cerlit 0,4l/ha , Laren Pro 20g/ha + Buctril 0,5l/ha Lancelot Super 30 g/ha + Cerlit 0,4 l/ha).

Produse pentru com­baterea buruienilor monocotiledonate:

 Pallas 75 wg, pentru grâu, 110-250 g/ha, plus 0,5 l adjuvant, de la 2-3 frunze, la stadiul de 2 internodii.

 Axial, pentru grâu și orz, 0,9 l/ha, de la în­frățire, la formarea primului internod.

 Axial One, pentru grâu și orz, 1 l/ha, de la începutul înfrățirii, până la apariția frunzei stindard.

 Attribut 70 SG, pentru grâu, 0,06-0,1 kg/ha, când buruienile au 2-4 frunze înainte de înfrățit, iar la pir când acesta are 10 cm.

 Sekator Progress OD, pentru grâu și orz, 0,1-0,15 l/ha, de la începutul înfrățirii, până la apariția frunzei stindard.