Fumatul este un obicei dăunător care afectează întregul organism și, implicit, dantura și gingiile. Cât de periculos este acest viciu pentru sănătatea orală?
“În funcție de numărul de țigări consumate zilnic, unele dintre efectele negative pot fi doar deranjante, însă altele reprezintă un pericol serios pentru sănătatea orală. Dacă cele mai frecvente urmări pot fi reversibile, spre exemplu colorarea dinților sau respirația neplăcută, din nefericire, acest obicei predispune în timp și la dezvoltarea unor boli mult mai dificil de tratat, cum ar fi temutul cancer oral”, avertizează dr. Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert. Unul dintre primele efecte secundare vizibile ale fumatului sunt dinții galbeni. Acest proces este cauzat de depunerea pe suprafața danturii a unor substanțe din compoziția țigărilor și poate fi înlăturat printr-o curățare profesională, realizată în cabinetul stomatologic. La fumătorii „înrăiți”, însă, colorarea poate fi îndepărtată numai prin albire, simpla curățare în cabinetul dentar nemaifiind eficientă. Gudronul și nicotina prezente în fumul de țigară, precum și bolile gingivale cauzate de fumat aduc respirația urât mirositoare. Mai mult, expunerea repetată la fum de țigară poate duce la pierderea gustului și mirosului, ca urmare a desensibilizării receptorilor senzoriali din cauza gudronului, care acoperă gâtul și căile nazale. Pe măsură ce fumul de țigară este inhalat, substanțele chimice și cancerigene se răspândesc în cavitatea bucală, iar ceea ce nu este eliminat prin nas sau gură, prin expirație, este absorbit în gingii și țesuturi. Astfel, fumătorii devin mai predispuși spre dezvoltarea de infecții.
Aflați din ediția următoare cât de predispuși sunt fumătorii la îmbolnăvirea prin cancer oral și cât de mult îngreunează fumatul vindecarea după intervențiile stomatologice.