Indiferent de sezon, farmecul călătoriei într-o țară exotică poate fi spulberat de un virus sau o bacterie contractată la destinație. Care sunt cele mai importante măsuri pe care trebuie să le luăm atunci când călătorim într-o zonă cu un astfel de risc? 

Unul din 10 români care pleacă în vacanță alege o destinație exotică. “A călători pe o insulă din Caraibe, Oceanul Indian sau în Asia de Sud-Est nu înseamnă neapărat că ne expunem mai mult sau mai puțin unor boli, ci că organismul este mai puțin adaptat la realitatea acelei țări și are nevoie de ceva timp pentru a se adapta. În lipsa acestui timp, pentru că o vacanță durează de obicei 10-14 zile, avem nevoie de câteva măsuri de prevenție care să ne imunizeze până ce organismul nostru începe să se adapteze mai bine la condițiile locale. Pe lângă toate acestea, este foarte important să alegem locații adecvate pentru cazare și servirea mesei, verificate și recomandate de agențiile de turism”, explică dr. Daniela Shah, care este și co-proprietar al agenției de turism Eturia, specializată în destinații exotice extraeuropene.  

 

Igiena, cel mai bun mijloc de prevenție

Simpla spălare a mâinilor cu apă și săpun sau, în lipsa acestora, cu șervețele sau gel dezinfectant ne poate scăpa de foarte multe neplăceri. Puține persoane știu că virusurile respiratorii (de exemplu, cel al gripei porcine) se transmit și prin atingerea ochilor, nasului și gurii cu mâinile nespălate, pentru că aceste virusuri pot persista ore în șir pe diverse suprafețe pe care le putem atinge accidental (clanțe, uși, mese, suprafețe din băi, bucătării, restaurante, jucăriile copiilor etc). Este absolut necesară spălarea frecventă pe mâini cu apă caldă și săpun, pentru cel puțin 20-30 secunde și, pentru călătorii împreună cu copiii este importantă dezinfectarea riguroasă a jucăriilor și a altor obiecte folosite de ei în locurile publice (biberoane, sticle de apă, lingurițe etc). 

 

Mare atenție și la alimentație!

O greșeală făcută adesea de turiști este că în prima zi de vacanță încearcă toate preparatele tradiționale, toate condimentele, fructele și legumele. Pentru stomac este o trecere forțată de la rutina de acasă la explozia de gusturi și arome din zonele exotice. Toate acestea, suprapuse cu oboseala unui zbor de multe ore cu avionul, pot duce la solicitarea excesivă a aparatului digestiv, manifestată prin stări vomitive sau diaree. Trebuie evitate consumul de fructe și legume nespălate sau alte produse de la vânzătorii ambulanți, consumul de lapte sau produse de lapte nepasteurizat și consumul de pește (în special baracudă) sau carne insuficient pregătite termic sau din surse nesigure.

 

A se mări consumul de apă

În special pentru vacanțele la plajă, dar și pentru circuite în zone cu indicele razelor ultraviolete peste șase (de la Ecuator și chiar până la poli, în anumite perioade din an), hidratarea împreună cu protecția solară ne vor ajuta să prevenim insolația și arsurile solare. Pentru perioadele în care ne expunem la soare este imperios necesar să folosim creme cu factor de protecție solară 50 și este recomandat să avem și o cremă după plajă, care poate preveni eventuale neplăceri. Pentru copii, în special, recomandăm folosirea hainelor cu protecție UV, există tricouri, pălării, costume de baie și pantaloni speciali și să nu stea sub acțiunea directă a razelor solare la orele prânzului. În destinațiile exotice e bine să se folosească pentru băut doar apă îmbuteliată, iar în unele locuri (de exemplu, Africa), chiar și pentru spălatul pe dinți. 

 

Și substanțele anti-țânțari sunt esențiale

Țânțarii sunt purtătorii majorității virusurilor exotice. Se pot folosi soluții naturale pe bază de citronella, eucalipt sau repelenți mai puternici, cu DEET. Există plasturi și brățări care protejează purtătorul (compatibile chiar și pentru sugari), dar și soluții și spray-uri care se aplică direct pe piele (pentru copii peste 2 ani și adulți). 

 

“Dacă în ultimii ani au existat holeră, gripă porcină, gripă aviară, Ebola, acum vedetă este Zika, și probabil în viitor vor mai fi și altele. Fiecare turist care pleacă în vacanță într-o destinație exotică în afara Europei (mai puțin America de Nord, Australia sau Noua Zeelandă) trebuie să fie informat că totul va fi complet diferit de ceea ce știa și că acesta este și farmecul unei destinații exotice. Dacă se respectă însă măsurile elementare de igienă menționate mai sus, precum și metodele de prevenție recomandate de medic, putem călători oriunde fără griji. Prevenit înseamnă pregătit”, adaugă dr. Daniela Shah.