Fructele au invadat piețele. Iar ca să te bucuri de savoarea inconfundabilă a fructelor de toamnă, cel mai bine ar fi să le prepari acasă, sub formă de gem și dulceață. Fără aditivi și fără un adaos mare de zahăr, ca să fie cât mai hrănitoare, gustoase și sănătoase.

Fără îndoială, deserturile cele mai căutate
în zilele friguroase care vor veni în curând sunt gemurile, dulcețurile, fursecurile și prăjiturile preparate în casă din dulceață.

Fructele pregătite astfel nu sunt doar gustoase, ci păstrează și o mare parte din vitaminele și sărurile minerale care pot fi o sursă excelentă de energie în timpul zilelor mohorâte.

Bineînțeles, dacă sunt consumate cu moderație și nu există o restricție medicală cauzată de anumite boli grave ce pot
duce la complicații severe, cum ar fi diabetul zaharat.

 

Dulceață
de pepene verde

 

Ingrediente:

  1 kg coji de pepene fierte (de la 2-3 pepeni medii),

 1 kg de zahăr,

 2,5 litri de apă,

 200 ml de oțet de mere,

 1 lămâie,

 1 baton vanilie.

Mod de preparare: Taie coaja fructului astfel încât, să-ți rămână doar bucățile de coajă de culoare alb-gălbuie. Ține cont de faptul că trebuie să ai cel puțin trei milimetri din miezul pepenelui. Apoi, taie acest miez în cubulețe mici. Amestecă doi litri de apă cu oțetul de mere și fierbe cubulețele de coajă în acest amestec până când devin sticloase. Strecoară-le sub jet de apă rece și lasă-le la scurs. Separat, într-un vas adânc ținut la foc mediu, dizolvă zahărul în 500 de mililitri de apă. Adaugă apoi și cojile fierte, zeama de la o lămâie și batonul de vanilie. Mai lasă-le să fiarbă la foc mic până când siropul începe să se îngroașe.

 

Dulceață de mere

 

Ingrediente:

 1 kg de mere,

 1 kg de zahăr,

 sucul de la 2-3 lămâi. Mod de preparare: Începe prin a decoji fructele. Apoi înlătură codițele, cotorul și semințele și taie fructul în bucăți, la mărimea dorită. Ia un vas încăpător și așează un strat de fructe, unul de zahăr și tot așa până când termini întreaga cantitate. Lasă vasul deoparte cam trei ore, ca să se dizolve zahărul și să se lege siropul. Adaugă și zeama de lămâie (și, opțional, lămâia, tăiată felii, cu sau fără coajă, după bunul tău plac) și pune totul la fiert, la foc mediu. Se fierbe până când fructele plutesc în sirop până la fundul vasului. La final, după ce iei vasul de pe foc, strânge spuma care s-a adunat deasupra.

 

Gem de prune

 

Ingrediente:

 2 kg de prune coapte bine,

 200 gr de zahăr,

 sucul de la o jumătate lămâie mică.

Mod de preparare: Spală bine fructele, îndepărtează-le codițele și scoate-le sâmburii. Ia o oală mare, încăpătoare și așează în ea un rând de prune, unul de zahăr, până când termini toate fructele și tot zahărul. Lasă oala cu totul în frigider cam două ore și pune fructele la fiert cu zeama de lămâie și o felie de lămâie. Dă-le puțin la foc mare, apoi numai la foc mic, amestecându-le încontinuu pentru a nu se lipi. Gemul este gata când când picăturile de sirop de prune își păstrează forma pe farfurie.

 

Gem de struguri

 

Ingrediente:  

 1 kg de struguri, 

 1 kg de zahăr, 

 3 linguri de zeamă de lămâie, 

 3-4 pahare de apă, 

 o jumătate de baton
de vanilie. 

 

Mod de preparare:  Alege doar boabele mari de struguri, scoate-le sâmburii și scurge-le printr-un tifon. Pune zahărul la fiert în apă și, după ce dă în clocot, adaugă o lingură de zeamă de lămâie. Amestecă bine și stinge focul. Când se mai răcește puțin, adaugă strugurii măcinați prin robotul de bucătărie sau striviți în blender. Așteaptă câteva minute și pune totul pe foc, adăugând și restul de lămâie. Când este aproape gata, pune vanilia. Gemul trebuie luat de pe foc abia atunci când siropul se îngroașă bine. Înainte să-l torni în borcane, ia spuma de deasupra și lasă-l la răcit.