Cu toții avem un medic de familie, la care apelăm atunci când avem nevoie de o adeverință sau de o trimitere către un specialist pentru investigații suplimentare. Puțini sunt, însă, cei ce cunosc cu adevărat, rolul acestui medic. Ce trebuie să știm despre medicul nostru de familie?

În primul rând, medicul de familie ne asigură asistența medicală și socială, indiferent de vârsta, sexul sau patologia noastră. La el putem solicita un consult și când suntem bolnavi, dar și când suntem sănătoși, în scop preventiv. Rolul său este de a ne supraveghea și menține starea optimă de sănătate și de a promova un stil de viață sănătos, de a depista o eventuală boală cronică în faza incipientă și de a ne ajuta să prevenim și să tratăm complicațiile unei afecțiuni. 

“Dincolo de rolul său «pe hârtie», medicul de familie trebuie să fie confidentul și consilierul pacientului. Aceasta este cea mai importantă calitate a sa! Trebuie să îi înțeleagă toate problemele fizice, emoționale, familiale, dar și materiale. Iar în funcție de toți acești factori să ghideze pacientul spre cei mai buni specialiști sau investigații. Mulți pacienți se întreabă dacă ar trebui să aleagă un medic de familie cu un cabinet independent sau dacă ar fi bine să se orienteze către un specialist ce își desfășoară activitatea în cadrul unui centru medical. Răspunsul este simplu. În primul rând alegeți un medic în care să aveți încredere, deoarece comunicarea este cel mai important aspect! În al doilea rând, există beneficii suplimentare în cazul alegerii unui medic de familie ce activează într-un centru medical. Astfel, datorită colaborării interdisciplinare directe cu medicii specialiști din cadrul centrului, medicul poate oferi soluții mai rapide, mai eficiente, având în vedere imaginea de ansamblu și nevoile reale ale pacientului. În plus, beneficiile sunt și de natură materială. Pacienții pot beneficia de reduceri la consultații sau investigații, sau chiar de spitalizare de zi, de exemplu, în funcție de afecțiune și indicațiile de tratament”, explică dr. Alina Teodoru, specialist medicină de familie în cadrul Centrului Medical ProVita.

 

De reținut!

Medicul de famile devine la nevoie un “manager de caz”, un coordonator medical pentru noi, ca pacienți.

El știe tot istoricul nostru medical și ne poate ghida către cele mai bune soluții de tratament, în funcție de recomandarea specialiștilor și de situația specifică, dar și de preferințele noastre.

 

Pentru noi este vital să existe o persoană care să ne integreze toate informațiile medicale transmise de specialiști, să ni le prezinte într-un mod cât mai pe înțelesul nostru, să ne explice variantele și să ne ofere un sfat avizat și obiectiv cu privire la cea mai bună metodă de tratament.