Premieră ilfoveană în acordarea acestei distincţii. Primele două personalităţi onorate pentru merite deosebite sunt laureatul Premiului Nobel pentru Fizică în 2018 şi directorul „Laserului“ de la Măgurele
Academicienilor Gerard Mourou, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică şi iniţiator al Proiectului Extreme Light Infrastructure (ELI) și Nicolae Victor Zamfir, director general al Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) le-au fost înmânate, la începutul acestei săptămâni, în cadru festiv, diplomele de „cetăţeni de onoare ai judeţului Ilfov“, pentru contribuții determinante în realizarea celui mai puternic laser din lume, care a atins puterea de 10 PetaWatts.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, nr. 454, ediția print
Cu ocazia acestui eveniment, moderat de Alexandru Mironov, Consiliul Judeţean Ilfov (CJI) a pregătit o surpriză elevilor pasionați de inovare și de cercetare din județ: au fost invitaţi la ceremonie, apoi la discuţii… cu un laureat al Premiului Nobel!
„Dumneavoastră, domnule Mourou, spuneați că laserul de la Măgurele va realiza lucruri ieșite din comun în domeniul fizicii. Eu vă spun că am crezut în acest proiect încă de la început. Laserul de la Măgurele a pus Ilfovul pe harta elitei științifice mondiale. Vom atrage înapoi în țară cercetători care ne-au plecat, dar și alte minți strălucite din toată lumea. Ca să vă citez, domnule Mourou, și eu cred că succesul este inevitabil! Vorbim despre un succes ale cărui baze le-ați pus și domniile voastre: dumneavostră, domnule Nicolae Zamfir, prin activitatea științifică depusă aici, în țară, dar și în străinătate și dumneavoastră, domnule Gerard Mourou, prin promovarea cercetării românești, ca expresie a faptului că pilonul de fizică nucleară al proiectului ELI este dezvoltat aici, în România, în județul Ilfov, la Măgurele.
Știm că viitorul înseamnă cercetare și inovare, iar acest lucru va genera în Ilfov dezvoltare! Cum? Plecând de la ceva ce doar noi avem: cel mai puternic laser din lume, ELI-NP, unde cercetătorii caută tratamentul pentru cancer și unde cei mai optimiști vorbesc despre studiul teleportării. Și mai avem ceva, tot la Măgurele: o platformă cu nouă institute de cercetare. Așa ajungem la pariul nostru cu lumea – Măgurele Science Park, cel mai îndrăzneț proiect al CJI. El va fi cu adevărat primul parc științific din România. Va avea un hub de cercetare și de inovare, un complex de afaceri și spații de producție și de transfer tehnologic. Complexul va avea, de asemenea, și un muzeu al viitorului. Toate marile economii ale lumii s-au dezvoltat prin investiții în cercetare. Fără cercetare, inovare și fără transfer tehnologic nu se poate vorbi de dezvoltare economică. E timpul să ne creăm viitorul. Măgurele Science Park e șansa noastră de dezvoltare! Îmi place să spun că noi, la CJI, gândim pentru vremurile viitoare. Așa am făcut și cu Strategia de Specializare Inteligentă. O pregătim din timp, pentru anii următori. Suntem convinși că acest document ne va ajuta și la accesarea de fonduri europene, atât de necesare dezvoltării noastre“, a declarat Marian Petrache, preşedintele CJI.
Energie nucleară curată, la Măgurele
„Lumea contemporană este sfâșiată între nevoia din ce în ce mai acută de cât mai multă energie și faptul că producerea acestei energii distruge Planeta. De aceea, cea mai mare provocare a zilelor noastre și a viitorului este aceea de a găsi surse cât mai puternice de energie curată. Energia nucleară poate fi o asemenea sursă, iar la Măgurele lucrăm, cu ajutorul laser-ului, pentru a face energia nucleară o energie curată”, a explicat savantul francez. Gerard Mourou a mai spus că proiectul ELI nu ar fi fost posibil fără susținerea Uniunii Europene, care a finanțat dezvoltarea laserelor de mare putere din România, Cehia și Ungaria.
Profesorul Mourou vrea să mărească puterea laserului
Şi academicianul Nicolae Zamfir a declarat că, acum, laserul de la Măgurele are o putere ce reprezintă a zecea parte din puterea Soarelui. Dar, profesorul Mourou, cel care, cu ani în urmă, a descoperit principiul ce permite mărirea puterii laserelor, împreună cu savanții români, lucrează la o mărire a puterii acestui laser de până la 1.000 de ori.
Cine este Gerard Mourou?
Prof. dr. Gerard Mourou este director al IZEST, centrul pentru tehnologia laserelor, din cadrul Școlii Politehnice din Paris, Franța, și are marele merit de a fi descoperit o metodă pentru crearea laserelor de mare putere. Se întâmpla în 1985. Până atunci, puterea unui laser putea crește foarte puțin – doar câteva procente. Gerard Mourou a făcut posibil ca puterea unui laser să crească de miliarde de ori. Laserul de la Măgurele este construit pornind de la descoperirile lui Gerard Mourou, motiv pentru care este considerat “părintele” laserelor de mare putere. Gerard Mourou este inițiatorul proiectului european ELI – Extreme Light Infrastructure, considerat un proiect etalon al Comisiei Europene, cu trei piloni, în România, Republica Cehă și Ungaria. ELI – NP (Nuclear Physics), pilonul de fizică nucleară al ELI, dezvoltat la Măgurele, poate fi considerat cea mai amplă structură din cele trei. Profesorul Mourou este membru al Comitetului Științific Consultativ al ELI – NP, precum și un colaborator activ al grupului de cercetători care activează în cadrul proiectului. De-a lungul carierei sale științifice, prof. Gerard Mourou a primit numeroase distincții, iar cariera sa a fost încununată cu un Premiu Nobel, pentru descoperiri revoluționare în fizică. De anul acesta, Gerard Mourou este și membru de onoare al Academiei Române, secția de Științe Fizice.
Cine este Nicolae Victor Zamfir?
Nicolae Victor Zamfir este directorul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), președintele Secției de Științe Fizice a Academiei Române, dar și director general al Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” (IFIN-HH). Cu Nicolae-Victor Zamfir la conducere, IFIN-HH a câștigat o puternică reputație națională și internațională, devenind una dintre cele mai importante instituții publice de cercetare și dezvoltare din România. Spre exemplu, România face parte, prin IFIN-HH, din organizații internaționale precum CERN (European Organization for Nuclear Research), FAIR (Facility for Antiproton and Ion Research in Europe), JINR-Dubna (Joint Institute for Nuclear Research) și ECT (European Centre for Theoretical Studies in Nuclear Physics).