În interviul luat primarului din Buftea în decembrie 2012, bilanţul celor 6 luni de primărie era mai roz decât în primele două luni ale noului an 2013. Da, s-a schimbat ceva, relaţia cu anumite instituţii care reprezintă Statul. L-am găsit pe Gheorghe Pistol negru de supărare şi motivele par întemeiate.

Să începem, totuși, cu vestea bună…

În 15 februarie, Primăria Buftea în parteneriat cu Consiliul Judeţean Ilfov a semnat două contracte de finanţare prin fonduri europene pentru două proiecte: a. Crearea parcului „Dintre flori” şi b. crearea unei zone verzi de utilitate publică pentru cartierul Flămânzeni. Conform documentelor, proiectele sunt implementate prin finanţare nerambursabilă acordată prin Programul Operaţional regional 2007-2013, Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli de creştere” cu domeniul major de intervenţie 1.1 numit „Planuri integrate de dezvoltare urbană”. Contractele au fost semnate împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice prin ministrul Liviu Dragnea, în calitate de Autoritate de Management şi cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti Ilfov (ADRBI), în calitate de Organism Intermediar, pentru Programul Operaţional Regional la nivelul regiunii Bucureşti-Ilfov.

Conform legii, Primăria Buftea şi Consiliul Judeţean Ilfov contribuie fiecare cu câte 1% din valoarea proiectului, urmând ca restul de 98% să fie fonduri europene nerambursabile. 

Valoarea proiectelor este de 15 milioane lei pentru parcul „Dintre flori” şi 5,6 milioane lei pentru cel din parcul Flămânzeni. 

„Nu pot să recuperez banii primăriei investiţi în proiectele cu ADRBI”

Finanțarea nerambursabilă obținută pentru consolidarea, reabilitarea, extinderea și modernizarea grupului școlar ”Dumitru Dumitrescu” este unul dintre cele mai frumoase proiecte care se desfășoară în această perioadă în orașul Buftea, ne povestește primarul. Valoarea totală a lucrării este de 24.530.482, 27 ron din care finanțarea nerambursabilă este de 16.719.375, 80 ron. Însă, există mari probleme și, de aici, supărarea primarului.

„Avem totul în regulă: caietele de sarcini, licitaţiile etc. Aştept, însă, rambursarea din partea ADRBI şi vă spun că sunt foarte supărat pe ei! Buftea nu a avut arierate, dar se pare că vom fi nevoiţi să le avem. Sunt obligat să contractez un credit pentru a avea bani până la rambursarea sumelor” spune primarul oraşului Buftea. Refacerea liceului face parte din Programul Operațional Regional 2007-2013, axa prioritară 3 ”Îmbunătățirea infrastructurii sociale” cu domeniul major de intervenție 3.4 ”Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea infrastructurii educaționale preuniversitare, universitare și a infrastructurii pentru formare profesională continuă”.

3 cereri de rambursare depuse de Primăria Buftea

Extrem de mâhnit de situaţia creată dar şi de dificultatea de a recupera banii, primarul Gheorghe Pistol spune că a depus deja trei cereri de rambursare – nr. 8811/ 21.08.2012; 11472/ 31.10.2012 şi 13734/ 20.12.2012 –  pentru cele 15 miliarde de lei cheltuite din partea primăriei Buftea pentru lucrările începute la liceu. Nimic! Niciun semn, niciun ban. Cu siguranţă, primarul Gheorghe Pistol va ridica această problemă la viitoarea ședință a Ligii primarilor, pentru că, deşi nu există un termen limită de rambursare, există un termen limită a răbdării.

Liceul, cu profil tehnologic, a dat orașului generații întregi de mecanici și electricieni și văzând întinderea grupului școlar unde, odată, exista și o cantină, a devenit mai clară dorința primăriei de a reda învățământului ilfovean întregul ansamblu până la începerea anului școlar 2013-2014. 

Așadar, iată motivul pentru care primarului i-a plăcut și nu i-a plăcut momentul semnării contractelor: e bine când știi că poți face ceva, e rău când banii nu sunt rambursați.

„A” de anvelopare se conjugă cu „F” de la finanţare

Cu toate aceste neplăceri, dezvoltarea unui oraş nu poate bate pasul pe loc şi aflăm că oraşul Buftea este gata să înceapă anveloparea, cu un lot de 20 blocuri din zona Studio. Primarul a primit mandat de reprezentare din partea asociaţiilor de locatari, s-a stabilit că 50% din sumă va fi suportată de Ministerul Dezvoltării, cu 30% contribuie primăria iar cei 20% rămaşi cad în sarcina proprietarilor apartamentelor din blocurile care urmează să fie anvelopate. Suma de 20% se poate eşalona pe o perioadă de 10 ani, cu 5 ani perioadă de graţie, speră primarul care ştie foarte bine că nu toată lumea îşi poate permite la Buftea să plătească. De altfel, vor exista şi gratuităţi pentru persoanele cu handicap, pentru pensionari şi pentru cei al căror venit este mai mic decât salariul mediu pe economie. 

Cât costă anveloparea celor 40 de blocuri din Buftea? Aproape 30 milioane lei. Dar, spune primarul, „…fără bani de la Ministerul Dezvoltării, nu încep nicio lucrare. E riscant.”

În interiorul orașului circulă autobuzele primăriei

Da, problema transportului un punct sensibil pe agenda oricărui primar din Ilfov și Buftea nu face excepție. Am văzut pe trasee autobuzele liniei 101 pe ruta Buftea-Flămânzeni-Săbăreni- Chitila și primarul ne-a lămurit precizând că, deși autobuzele aparțin primăriei și ar putea circula până la București, totuși aceasta nu se întâmplă din cauza lipsei autorizației de transport.  Din acest motiv, circulă în continuare autobuzele de tip maxi-taxi la prețul de 4 lei o călătorie, în timp ce autobuzele primăriei percep o taxă de 1 leu.

Primarul își dorește, de aceea, constituirea unei asociații de transport cu alți primari din zonă astfel încât să se rezolve la nivel local problema transportului de și până la București. Mult mai ambițios, Gheorghe Pistol se gândește chiar la o garnitură de tren/metrou ușor care ar putea să lege Buftea de Gara de Nord a Bucureștiului în maximum 10 minute. Ideea este foarte modernă, aplicabilă și dacă cei de la SNCFR se vor deplasa cu maxi-taxi sau autoturismele personale pe DN1 până la Buftea pentru a simți exact solicitarea primarului privind un metrou ușor, atunci Buftea va deveni mult mai des vizitată de bucureșteni. 

Case pentru tineri

Am lăsat cu bună intenție subiectul la finalul articolului pentru a nu termina într-o notă amară. Povestea caselor pentru tineri devine din ce în ce mai mult realitate. Finalizarea PUZ-urilor și obținerea avizului favorabil pentru acestea din partea Consiliului Județean Ilfov luminează mult orizontul tinerilor care așteaptă să obțină un loc de casă la Buftea din cele 20 de hectare ale viitorului complex.

În perioada imediat următoarea se va proceda la înțărușarea terenului și introducerea tuturor utilităților până la intrarea în cartierul tineresc. De acolo, fiecare proprietar de casă va trebui să-și aducă apa și curentul electric în propria casă.

Foto: Andrei Dumitru