Europarlamentarii români Cristian Bușoi și Mihai Ţurcanu au lansat un ghid pentru accesarea fondurilor europene direct la Bruxelles, în domenii precum proiectele de mediu, educaţie, sănătate, protecţia consumatorului, IMM, universităţi și institute de cercetare. ”Dincolo de axele de finanţare și de programele pe care România le-a negociat cu UE, care vor fi accesate prin Ministerul Fondurilor Europene sau alte instituţii din România, există oportunităţi de a accesa fonduri europene direct la Bruxelles în domeniul proiectelor de mediu, educaţiei, sănătăţii, protecţia consumatorului, IMM, universităţi și institute de cercetare. (…) Ceea ce am sintetizat în aceste broșuri sunt doar informaţiile de bază care îi pot orienta pe cei care pot și doresc să obţină astfel de finanţări‘‘, a declarat europarlamentarul Cristian Bușoi.

El a mai spus că în ghid au fost incluse și link-urile de unde se pot obţine informaţii mai detaliate, dar și cereri de finanţare.

Bușoi a precizat că proiectele trimise direct la Bruxelles intră în competiţie cu proiecte din celelalte ţări membre ale UE, ceea ce ridică anumite dificultăţi suplimentare, dar că pot fi accesate pe fondurile europene din România.

”Sunt niște bani în plus faţă de cei din România, ceea ce, în opinia mea, pot fi bineveniţi pentru România și pentru organizaţiile românești‘‘, a mai spus europarlamentarul român.

 

Potrivit lui Bușoi, ghidul a fost tipărit în 2.000 de exemplare și va fi trimis primăriilor, organizaţiilor non-guvernamentale relevante și fiecărei universităţi din ţara noastră, iar varianta electronică va fi publicată pe site-urile personale ale acestor europarlamentari.