Măgurele

Asociața Ghidelor și Ghizilor din România (AGGR) nu este la prima întâlnire cu cititorii Jurnalului de Ilfov, însă, a fost cu siguranță, la prima vedere cu micuții de la Grădinița nr. 1 din Măgurele. S-au întâlnit pe 22 februarie, când s-a celebrat Ziua Gândirii și când micuții de la una dintre grupele grădiniței au primit cravata și insigna de ghizi, într-o atmosferă ludică.

Educarea tinerilor, misiunea AGGR

Întâlnirea de la Grădinița nr. 1 din Măgurele a beneficiat de prezența inspectorilor școlari Niculina Chiripuci, Anișoara Ciobanu și Ileana Pelimon, de la Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, care, prin prezența lor, au certificat misiunea Asociației Ghidelor și Ghizilor din România: aceea de a educa tinerii, în special fetele și femeile, a spiritului lor civic pentru a deveni cetățeni responsabili, implicați în luarea deciziilor. Desigur, dezvoltarea spiritului civic se face gradual și controlat, prin joc, așa cum a fost cazul copiilor de la Măgurele. Alături de copii, ca întotdeauna, l-am regăsit pe primarul Narcis Constantin, dar și directorul grădiniței, Nicoleta Ivan, alături de Silvia Borțeanu, de la Casa Corpului Didactic București, profesorul de matematică și directorul Liceului Horia Hulubei, Mihai Apostol, directoarea Grădiniței din Dragomirești, Milica Dragu-Pena, alături de colege de la grădinițele din Măgurele, Roșu-Chiajna și Dărăști.

 

Lanțul faptelor și gândurilor bune

Grupele educatoarelor Viorica Andrei și Ileana Ciobanu știau cum este să fii cercetaș, așa că le-au arătat și copiilor de la grupa educatoarei Nina. Desigur, după ce Medeea Neguțescu, comisar internaţional, coordonatorul Asociaţiei Ghidelor și Ghizilor pentru România şi voluntar, în acelaşi timp, a prezentat asistenței misiunea asociației și semnificația Zilei Gândirii: aceea de a trimite mesaje de prietenie între ghizii și cercetașii din întreaga lume, dar în special către cei aflați în suferință dintr-un motiv sau altul. Apoi, copiii educatoarei Nina au primit cravatele și insignele și atât copiii, cât și asistența adultă, au fost invitați să deseneze sau să scrie, după caz și vârstă, câte un mesaj care să alcătuiască „Lanțul faptelor și gândurilor bune.”  Copiii s-au jucat apoi „Balonul” și au cântat ”Iarnă să te duci cu bine”, ”Dacă vesel se trăiește”, ”Draga mea copilărie”.

Strigătura ghidistă (care începe cu O-ie-ce-ce…) a încheiat momentul, în țipetele de bucurie ale copiilor fascinați de înlănțuirea de onomatopee, dar și de talentul de educator al Geaninei Gurău de la AGGR.