Este probabil cel mai respectat profesor din Buftea, poate chiar din Ilfov și cu siguranță este cunoscut și apreciat și în lumea sportului din întreaga țară. Prin mâinile sale au trecut generații întregi de copii la orele de sport.

Reputatul profesor buftean Ion Tudusciuc a fost omagiat, weekendul trecut, la Centrul Cultural Buftea, cu ocazia lansării volumului ”50 de ani în slujba gimnasticii”.

”În această seară, omagiem un membru important al urbei noastre. Este vorba de profesorul Ion Tudusciuc. Dânsul, cu această ocazie a lansat o carte, nu că nu ar avea mai multe. Aceasta este ultima pe care a lansat-o. Este vorba de ”Ion Tudusciuc – 50 de ani în slujba gimnasticii””, a anunțat Robert Nagy, directorul Centrului Cultural Buftea, în deschiderea unui eveniment de lansare de carte plin de emoții și cu o prezență numeroasă.

Un model de cadru didactic

Despre profesorul Ion Tudusciuc a vorbit cu bucurie un oaspete deosebit, care i-a înmânat de altfel și o diploma de excelență, în semn de apreciere. Este vorba despre prof. univ. dr Ioan Lador, președinte al Societății Științei, Excelenței Umane și Sportului Universitar. Domnia sa a povestit asistenței că a avut plăcerea de a fi fost studentul prof. Tudusciuc, unul preferat, care i-a pornit pe urme dascălului său. ”Eram student în anul 1968, la IEFS din București, în anul I, iar  prof. Tudusciuc era asistent universitar, tânăr, era profesorul care se ocupa de partea teoretică, dar în același timp făcea demonstrații mai bine decât studenții dânsului. A fost pentru noi un model de cadru didactic. Anii au trecut, profesorul a devenit șeful comisiei sport la nivelul comisiei centrului universitar sportiv București, iar eu am venit în locul său. M-a pregătit la nivel instituțional și am preluat conducerea, dânsul retrăgându-se într-o altă zonă de activitate. Îl felicit, este profesorul preferat, drag mie. Orice volum sau carte scrisă este în primul rând o împlinire pe plan sentimental, iar în al doilea rând o bogăție a zestrei științifice, atât a domnului profesor, cât și a României. Dl. prof. nu mai aparține țării, ci universului. Am onoarea ca în calitatea mea de președinte al Societății Științei, Excelenței Umane și Sportului Universitar din România să acord o diplomă de excelență pentru întreaga sa activitate depusă în slujba învățământului românesc, în slujba performanțelor sportive și nu în ultimul rând de cercetare științifică”, a precizat prof. Lador și a semnalat că profesorul Tudusciuc nu trebuie lăsat așa ușor să se retragă din activitate, sugerându-i să se ocupe de un nou proiect intitulat ”Educația comunitară în afara școlii asistată științific pentru dezvoltare durabilă în Buftea”.

Vădit emoționat, în anul în care împlinește nu doar 50  de ani de activitate, ci și 80 de ani de viață, prof. Ion Tudusciuc,  a declarat că este onorat de prezența fostului său student cu care se mândrește: ”Mă mândresc cu domnia sa și cu rezultatele muncii lui, profesorul care a condus sportul universitar din România mulți ani după ce m-am retras”.

Viceprimarul orașului Buftea, Alexandru Vaida, i-a mulțumit dlui. Tudustiuc pentru întreaga activitate: ”Vă mulțumesc tuturor pentru că ați venit să îl onorați cu prezența, cât și conducerii primăriei Buftea, domnului primar pentru că asigură un mediu prielnic culturii, sportului, educației, creșterii unui tineret așa cum ni-l dorim cu toții”.

Robert Nagy a completat faptul că volumul ”50 de ani în slujba gimnasticii” a fost tipărit cu sprijinul primăriei Buftea și al primarului Gheorghe Pistol.

Echilibrul are o extensie mai mare, o înțelepciune mai profundă

Autorul  a punctat că această carte înseamnă multă muncă. ”Mulțumesc copiilor care s-au prezentat exemplar pe 5 decembrie, părinților care au înțeles despre ce este vorba”, a declarat Ion Tudusciuc, făcând referire la tradiționala serbare de Moș Nicolae din Buftea, când toți copiii sportivi ai ACSS Voința Buftea primesc daruri, dar oferă publicului format din părinți, bunici și prieteni, și demonstrații sportive de excepție, dovadă a muncii lor de peste an. ”Aici nu faci o tumbă, te superi și pleci, ci mai rămâi, ca să descoperi ce este cu acel analizator vestibular. Adică ne menținem echilibrul. Dar echilibrul are o extensie mai mare, o înțelepciune mai profundă. Înseamnă echilibru al relațiilor minte, corp, spirit. Înseamnă un echilibru al relațiilor profesor – elev, înseamnă echilibru om la muncă – conducător al muncii, deci sunt fel de fel de înțelesuri. Vreau să subliniez și mi se pare esențial, când te apuci de treabă, hai să o termini odată și odată! Nu o întrerupe, nu o amâna, că asta înseamnă moartea acelei idei sau a acelei imagini” Deci, dacă copilului nu i-a plăcut astăzi gimnastica, dar poate îi place peste o jumătate de an, eu nu îi elimin, îi aștept mereu. Îi aștept și pe cei cu o greutate mai mare, și pe cei mai subțirei. Îi selecționez după vioiciunea privirii și apoi sunt atent dacă au vreun defect fizic sau un segment mai lung decât altul. Gimnastica are nevoie de înțelegere, încurajare și de știință”, a subliniat profesorul.

Prof. dr. Ion Tudusciuc – o carieră sportivă de excepție!

La 20 iunie 1940 a văzut lumina zilei copilul Ion Tudusciuc, în comuna Ștefan cel Mare, jud. Vaslui, iar pe la 4 ani, educația simplă, dar sănătoasă, a trecut în grija bunicilor din Chetrești, satul de origine al mamei. „Boțul de humă” vasluian s-a trezit în clasa I, având ca învățători pe Marusia și Cezar Călin. Începând cu clasa a II-a, a primit diplome și coronițe ”pentru învățătură și purtare”. Până la 11 ani a învățat să scrie corect, să citească și să socotească; de asemenea, s-a evidențiat la desen, lucru manual, dansuri populare; a învățat (ca temă de vacanță) să facă insectare și să-și cioplească piesele de șah din lemn de tei uscat. Ca toți copiii din acele vremuri, și Ion Tudusciuc s-a bucurat de mersul cu Plugușorul sau cu Steaua. Însă cel mai mult a agreat trânta, săniușul, săriturile în gropi cu zăpadă, scăldatul, aruncările cu bulgări de zăpadă și cu pietre, la distanță și la țintă. La 11 ani era în clasa a V-a, la Delești, Vaslui. ”Dominantele psihologice ale gimnazistului au fost gimnastica, desenul, analiza gramaticală și geografia. Elevul Tudusciuc a intrat ­într-o lume nouă, a sportului, a cărților și a profesorilor excepționali; a învățat să se întreacă, să se bucure de succes și să suporte, cu demnitate, înfrângerile. În 1953, vara, a participat, pe cont propriu, la Festivalul Mondial al Tineretului, unde a văzut pentru prima dată box, în Giulești și fotbal, la Dinamo. În 1954 a absolvit clasa a VII-a, și, în același an, „bate” la porțile afirmării depline; candidează la Școala Medie Tehnică de Cultură Fizică din Galați, fiind admis primul, cu rezultate de excepție la gimnastică, alergări, istorie și română. Absolvă Liceul nr. 4 cu diplomă de maturitate. Ca sportiv s-a antrenat și a obținut rezultate la gimnastică sportivă, oină, handbal, baschet, atletism și box. În 1959 este admis primul la Institutul de Cultură Fizică (ICF) București, unde se afirmă la învățătură, cu medii anuale între 9 și 10. Aici alege specialitatea gimnastică”, povestesc prof. dr. Mihaela Oprea, de la Liceul Tehnologic „Dumitru Dumitrescu”, Buftea și prof. drd. Ion Gheorghe, de la Clubul Sportiv Școlar Ilfov.

Începând cu octombrie 1963, prof. Ion Tudusciuc s-a înfățișat studenților ICF ca asistent universitar. A continuat activitatea la Clubul Sportiv Ilfov, la Școala nr. 34, Chitila, la Școala nr. 2, Buftea; de asemenea, a funcționat la Palatul Copiilor Ilfov din Buftea și a condus opționale de sport la grădinițele din Buftea. A obținut prin concurs postul de lector la Universitatea „Spiru Haret” (gimnastică, practică pedagogică). În continuare, între 2003-2004 a obținut postul de lector la Universitatea „Vasile Goldiș” din Arad (șef de catedră și coordonator masterat în „Știința sportului”). În 2004 s-a întors la copiii din Buftea, unde conduce cursul practic de gimnastică (Voința Buftea „Club Sportiv de Sănătate”) cu rezultate deosebite, consemnate în ziare locale și județene. Așadar vorbim de o longevitate profesională de excepție.