La Brănești
Cu riscul de a mă repeta, vă mărturisesc că rar am văzut o transformare atât de radicală, din punct de vedere edilitar, cum este cea petrecută în comuna Brănești. Iar totul s-a petrecut într-o perioadă de numai 2 ani, de când mandatul de primar a fost preluat de Nicu Cismaru. Dacă ar fi să enumerăm proiectele duse la bun sfârșit de echipa de edili din localitate, cred că am avea nevoie de cel puțin încă o pagină de ziar.
Discuția despre schimbările petrecute în Brănești, în ultima perioadă, am purtat-o cu viceprimarul comunei Cornel Stancu, mâna dreaptă, am putea spune, a primarului Nicu Cismaru. Cei doi, împreună cu membrii consiliului local, au reușit, așa cum spuneam, o transformare impresionantă, în bine, a comunei, nemaivăzută în alte localități ale județului.
Despre dotări, utilaje și săli de sport
Cornel Stancu a început prin a ne vorbi despre două proiecte mai mici, pe care unii le-ar putea considera mai puțin importante. Dar acestea, în mod sigur, vor avea un rol semnificativ în buna gospodărire a comunei. Am aflat astfel că, de curând, Brăneștiul s-a asociat, alături de comuna Cernica, într-un Grup de Acțiune Locală (GAL) cu alte 5 localități din județul Călărași. „În cadrul acestui GAL, am înaintat două proiecte. Unul privind achiziționarea unui buldoexcavator, a cărui finanțare este deja aprobată, iar celălalt pentru cumpărarea unor accesorii pentru acest utilaj, cum ar fi un tocător de crengi, măturătoare, freză de zăpadă, lamă și picon. Avem intenția să achiziționăm și un UNIMOG, alături de un autovehicul port-container, pentru gunoi, sau pentru resturile rămase de la construcții, ca să nu ne mai trezim că sunt aruncate pe câmp. Totodată, au fost renovate sălile de sport de la Licele „Cezar Nicolau” și „Traian Lalescu”, iar sala mare, de lângă Liceul silvic „Theodor Pietraru”, este gata în proporție de 99,9%, urmând ca, în decurs de două săptămâni, să se facă recepția lucrării”, ne enumeră, succint, câteva din proiectele și realizările din ultima vreme, viceprimarul Stancu.
Gospodarii comunei scapă de inundații
Anul acesta, a fost rezolvată una dintre problemele cu care locuitorii din Brănești se confruntau de zeci de ani, cea a inundării gospodăriilor de pe bulevardul I.C.Brătianu, după fiecare ploaie mai serioasă, deoarece acestea se află sub nivelul străzii. Astfel, ne povestește „vicele”, apa de pe trotuar se scurgea în curțile cetățenilor, iar primăria era nevoită să intervină cu motopompe pentru evacuarea acesteia. În consecință, s-a hotărât amenajarea unei rețele de canalizare pentru apa pluvială, pe cele două laturi ale bulevardului, pe o distanță de 1 kilometru, pe ambele părți. Au fost introduse conducte cu diametrul de 315 mm, iar în fiecare curte au fost trase țevi care să deverseze apa pluvială în rețeaua de canalizare. De asemenea, în fața fiecărei proprietăți s-au amenajat cămine de preluare a apelor, tip Geiger. Rețeaua continuă cu o subtraversare a căii ferate, iar apele vor fi pompate printr-o Stație de Pompare a Apelor Uzate (SPAU), către lacul Brănești.
Apă și canalizare, în 90% din comună
În privința rețelelor de apă și canalizare, viceprimarul Cornel Stancu ne-a informat că proiectul este realizat în proporție de 90%. „Mai avem vreo 85 de străduțe, cu lungimi de 50-70 de metri, însumând vreo 7 kilometri, care vor intra în lucru, în toamnă. De asemenea, la sistem va fi racordat și satul Islaz, acest lucru necesitând încă 4-5 kilometri de conducte. În aceste condiții, Islazul va avea, până la sfârșitul anului, și canalizare și apă.
La toate acestea se adaugă și faptul că este posibil ca, în toamna aceasta, va fi finalizată și stația de epurare a apei, de la Brănești, astfel încât, în primăvară, ea să devină funcțională 100%”, spune viceprimarul Stancu.
Lucruri făcute cu cap
Pentru amenajarea parcărilor, de-a lungul bulevardului Brătianu, primăria a căutat o soluție care să evite degradarea acestora de către vehiculele de mare tonaj. Consultând un profesor, specialist în domeniu, s-a ajuns la o variantă de fundație cu beton stabilizat și cenușă de furnal, peste care se va turna stratul de asfalt.
Amenajarea peisagistică a bulevardului mai include, pe lângă plantarea puieților de frasin și a gazonului și plantarea de flori în spațiul dintre trotuar și proprietățile cetățenilor. A fost ales frasinul, deoarece este foarte rezistent la noxe. Un alt avantaj este acela că frasinul are rădăcini pivotante, care nu afectează trotuarul, asfaltul sau conductele din vecinătate.
Cheltuieli mai mici cu încălzirea școlilor, la iarnă
Acum un an, primarul Nicu Cismaru ne povestea despre cheltuielile exorbitante pe care le avea bugetul primăriei, cu încălzirea unităților de învățământ din Brănești și, mai ales, cu cele 4 licee din comună. Pentru utilități, primăria plătea, în acea vreme, 900.000 de lei pe an, adică, aproximativ 200 de mii de euro! În aceste condiții, trebuia găsită o soluție. Care nu a întârziat să apară. S-a renunțat la „antica” centrală energofagă și s-au achiziționat centrale cu randament înalt, pentru liceele brăneștene. Rezultatul? Cheltuielile pentru încălzire se vor diminua cu mai mult de 50%. Simplu și eficient. „Vechea centrală va fi dezafectată, iar în clădirea ei vor fi amenajate ateliere pentru clasele profesionale de mecanică de la Liceul „Cezar Nicolau”, unde vor fi amplasate utilajele donate liceului”, precizează Cornel Stancu.
În același context, al reducerii consumului energetic, primăria are în vedere și reabilitarea termică a celor trei blocuri din centrul comunei.
În loc de final
Despre proiectele edililor din Brănești, am mai putea discuta ore întregi, sau, mai bine zis pe pagini întregi. Ceea ce trebuie remarcat și de salutat este faptul că gospodarii comunei nu numai că promit, dar se și țin de cuvânt. Dacă nu mă credeți, faceți o vizită la Brănești!