Proiect REGIO în Buftea
Cartierul Flămânzeni, din orașul Buftea, are un parc nou, o adevărată zonă de recreere și petrecere a timpului în natură, accesibilă copiilor și adulților – și creată cu fonduri europene, prin Programul REGIO, valoarea totală a proiectului ridicându-se la peste 5 milioane de lei.
Concret, la momentul depunerii proiectului pentru obținerea finanțării, copiii din Buftea se bucurau de doar 3 spații de joacă, concentrate în centrul orașului și în cartierul Studio, însă și acestea, cu puține elemente de joacă și de o varietate scăzută. Adulții nu se bucurau, însă, de aceleași „facilități“ și erau privați de orice modalitate de petrecere a timpului liber.
Proiectul ”Crearea unei zone verzi de utilitate publică pentru cartierul Flămânzeni, din orașul Buftea” respectă principiile peisagistice ale grădinii englezești: amenajarea unor zone de vegetație abundentă – arbori și arbuști – pajiști denivelate cu leagăne, obiectivul principal fiind acela de a crește suprafața de spații verzi din Buftea și, mai ales, de a crea un spațiu curat, natural și relaxant, cu umbră și compoziții naturale deosebite.
Peste 7.500 mp de verdeață
Terenul pus la dispoziție pentru crearea parcului are o suprafață de 7.762 mp și, pe el, s-au amenajat zone de fitness, 2 spații de joacă de peste 350 mp, diversificate pe grupe de vârste, cu elemente atractive, sigure, zone de promenadă, de skating, o zonă de 70 mp pentru repaos și relaxare. Zonele cu vegetație se întind pe 3.600 mp și, pentru îmbunătățirea confortului celor ce vizitează zona verde au fost montate 75 de bănci și peste 30 de coșuri de gunoi. S-au amenajat, de asemenea, 3.500 de mp de alei, în interiorul zonei verzi, pentru o bună conectare între spațiile plantate, locurile de joacă și zonele de relaxare.
Proiectul a creat 21 de noi locuri de muncă, și, cum arătam mai sus, valoarea totală a acestuia se ridică la 5.674.989,12 lei.
Avantajele unei zone verzi de utilitate publică
Evident, un astfel de proiect atrage după sine o serie de avantaje, deloc de neglijat. Aici pot fi menționate marele potential de dezvoltare a sectorului serviciilor și a parcurilor industriale, perspective bune pentru dezvoltarea agroturismului și a turismului de week-end, dar și îmbunătățirea cooperării între societatea civilă și administrația publică. În plus, poziționarea geografică în aproprierea mai multor târguri comerciale și expoziționale internaționale, și nu numai, pot atrage populația tânără și activă, angajată în activități din cadrul orașului sau în localitățile limitrofe.
Oportunitățile Parcului Flămânzeni
Zona propusă reamenajării este una liniștită, fără zgomot sau poluare legată de un trafic intens auto; este retrasă și intimă, fiind accesibilă doar din cartier; terenul prezintă un punct median al cartierului, putând deveni un centru secundar al orașului și, cu siguranță, un punct central pentru cartier.
Scopul final al acestui proiect este acela de regenerare a imaginii orașului, care va deveni, astfel, mai atractiv și va contribui la crearea unei mărci locale.