Premierul Sorin Grindeanu a declarat că trecerea la moneda euro va fi posibilă numai după ce veniturile obținute de români vor fi aproape de cele ale cetățenilor din alte state membre ale Uniunii Europene, iar convergență monetară se face în paralel și cu convergența veniturilor.

Premierul a mai precizat că sarcina autorităților române este de a face trecerea la moneda euro „cât mai lină pentru cetățeni”. „Trebuie să învățăm din practica ță­rilor care au trecut deja la euro pornind dintr-o poziție similară cu a țării noastre. Noi vorbim de o schimbare majoră care, în mod natural, întâmpină o rezistență, o reticență la schimbare, dar tocmai de aceea suntem azi și vom fi și în viitor aici, pentru a se pregăti acest proces cât mai riguros”, a mai spus Grindeanu.

Prim-ministrul a amin­­tit că Europa traversează o perioadă cu numeroase dezbateri privind viitorul construcției europene. El consideră că acestea trebuie văzute, în opinia sa, drept o oportunitate și nu un obstacol.

„S-a ajuns la o dis­cuție despre o Europă cu mai multe ritmuri, dar aceste ritmuri nu trebuie să ne diferențieze, ci tocmai să arate că noi, cu toții, mergem în aceeași direcție. Iar eu cred că întâlnirea de azi are și acest scop. Trebuie să demonstrăm că România e hotărâtă să susțină în continuare politicile de coeziune în interiorul Uniunii și să arătăm că toți avem același scop — o Uniune mai puternică, în care statele membre au aceeași țintă”, a susținut Sorin Grindeanu.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.346