Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, primul deces a fost înregistrat ieri, la o femeia în vârstă de 69 de ani, din București iar al doilea, astăzi, la un copil de 15 ani, din Sălaj. Niciunul dintre cei doi pacienți nu fusese vaccinat antigripal înainte de a se îmbolnăvi.

 

Femeia a murit la Spitalul Victor Babeș din Capitală, având confirmat virusul gripal de tip B. Ea mai avea și alte probleme de sănătate. Astăzi, gripa a făcut și cea de-a doua victimă. De data aceasta este vorba despre un copil fără alte tulburări ale stării de sănătate.

„A fost înregistrat un deces nou confirmat cu virus gripal, tip B: copil în vârstă de 15 ani, de sex masculin, din judeţul Sălaj, fără condiţii medicale pre-existente cunoscute, nevaccinat antigripal”, informează Institutul Național de Sănătate Publică.

De la începutul sezonului de supraveghere a bolilor respiratorii şi până la data de 7 ianuarie au fost confirmate de analizele de laborator 35 de cazuri de gripă. În sezonul trecut până la aceeaşi dată, fuseseră înregistrate cinci decese, toate confirmate cu virus gripal tip A, subtip H3, informează sursa citată.

Până la data de 7 ianuarie au fost vaccinate antigripal 625.946 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.