Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat că o sumă de circa 6 – 6,5 miliarde de euro va fi alocată din programul pentru creşterea rezilienţei pentru mari investiţii în infrastructura de irigaţii, de desecare şi drenaj, precum şi în cea de prevenire a eroziunii solului.

„Am decis cu premierul să avem o dezbatere mai amplă (…) în care să detaliem acest Plan Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, care de fapt completează Planul Naţional Strategic (PNS) 2021-2027. (…) Vrem ca banii din PNS să fie exclusiv pentru plăţile directe şi pentru fermieri şi cei din industria alimentară. Pentru investiţiile mari şi infrastructura care este necesară, şi aici mă refer atât la irigaţii, cât şi la infrastructura de desecare şi drenaj şi la infrastructura de prevenire a eroziunii solului, am avut discuţii cu premierul şi cu ministrul Fondurilor Europene, ca o sumă consistentă din Programul pentru creşterea rezilienţei să fie dedicată acestor programe de investiţii, şi probabil vor fi 6 – 6,5 miliarde de euro”, a precizat Adrian Oros.

3,4 miliarde de euro pentru irigații

El a adăugat că pentru infrastructura de irigaţii vor fi alocate 3,4 miliarde de euro, iar pentru reabilitarea infrastructurii de desecare şi drenaj circa 1,1 miliarde de euro.

„Am să punctez doar infrastructura de irigaţii. Aici sunt două componente de investiţii, reabilitarea a tot ceea ce înseamnă infrastructura de irigaţii aceea veche şi cea principală şi cea secundară, care deserveşte 2,4 milioane hectare, iar valoarea lucrărilor se ridică la 3,4 miliarde de euro, apoi continuarea construirii Canalului magistral Siret-Bărăgan. Legat de reabilitarea infrastructurii de desecare şi drenaj, avem aici studii şi proiecte care se referă la 443 de amenajări care ar deservi o suprafaţă de 2,8 milioane hectare, iar valoarea lucrărilor de investiţii în aceste amenajări este de 1,1 miliarde de euro”, a adăugat şeful MADR.

În ceea ce priveşte lucrările de combatere a eroziunii solului, Oros a spus că acestea „au fost cu totul uitate în ultima perioadă”, iar capriciile vremii au arătat cât de importante sunt aceste lucrări dacă sunt făcute la timp.

„Şi aici am alocat suma de 500 de milioane de euro pentru 220 de amenajări de combatere a eroziunii solului, care deservesc o suprafaţă de 500.000 de hectare. Necesarul şi în aceste domenii ar fi mult mult mai mare, dar pe o perioadă de termen mediu ­ne-am propus să prioritizăm aceste 220 de amenajări de combatere a eroziunii solului, care sunt cele mai avariate şi care constituie neapărat o intervenţie urgentă”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Articol apărut în ediția print in Jurnalul de Ilfov, nr.506