Revenirea în actualitate a costumului popular românesc nu era decât o chestiune de timp. E o chestiune de genetică, de fapt : când vii pe lume într‑un loc în care ia a fost purtată de bunici şi străbunici, informaţia ţi se transmite din generaţie în generaţie şi nu poţi interveni să n-o primeşti. Motiv pentru care şi oraşul Buftea s-a mobilizat şi a căutat în «lada de zestre a bunicii» . Iar ce s-a găsit e frumos şi dătător de speranţă.

Mai coase cineva? Da!

Spectacolul – şezătoare care a avut loc la Centrul Cultural Buftea a adus pe scenă 18 doamne de vârste diferite, fiecare pricepută la ceva. Cum? De unde? Şi de ce, povesteşte Violeta Mitescu, directorul Centrului: «Lucrăm de mult la un asemenea proiect care să pună în valoare bruma de tradiţie care mai există la Buftea. Însă, trebuie să recunosc că  persoana care s-a zbătut este Margareta Pistol, de la Casa Artiştilor Bufteni. Domnia sa a căutat în oraş pe acele doamne pricepute pe care să le integrăm în Cercul de tradiţii şi obiceiuri populare înfiinţat la Centrul Cultural.»

Să nu ne fie jenă!

Într-un fel sau altul, toţi venim „de la ţară” şi în lumea satului s-a plămădit şi ia, şi cozonacul. Dacă ne uităm la multe localităţi din ţară, dar şi din Ilfov, faima s-a dus pentru înţelepciunea de a păstra tradiţiile. Nu este niciodată prea târziu să le redescoperim, iar Buftea nu face excepţie.

Costume pentru «Hora generaţiilor»

În fapt, ideea mai are un scop şi explică Margareta Pistol: «După cum ştiţi că ne întâlnim deseori la concursurile judeţene, fiecare grup din Ilfov are costume tradiţionale după care şi dvs., presa, îi recunoaşteţi, dar şi juriile. «Hora generaţiilor» de la Buftea nu are costume exact aşa cum ar trebui, pe măsura talentului copiilor şi al muncii profesorului lor, Cristian Ciripan. Ne-am hotărât, deci, să le confecţionăm chiar noi, aici la Buftea şi fiecare dintre doamnele Cercului de tradiţii are câte o misiune : să coasă ii, să coasă brâiele etc. Am ales modelul şi culorile în aşa fel încât să nu fie confundate cu alte costume din alte zone ilfovene şi ne-am pus pe lucru. Nu am mai aşteptat iarna pentru o şezătoare tradiţională 100%, căci în zilele noastre, timpul curge altfel şi e important să-l câştigăm. Abia aştept să facem prezentarea finală a tuturor costumelor, pentru ca şi oraşul nostru să fie apreciat şi din acest punct de vedere». Şi se cuvine, în consecinţă, să le menţionăm pe acelea dintre buftence care, cu mâini dibace, s-au apucat de lucru : Ştefana Nicu, Petruţa Cucu, Elisabeta Cojocaru, Ioana Isabela Morcov cu extraordinarul ei costum din Argeş, Nuţi Năstase, Florica Stanciu, Alexandra Muşat, Aculina Sandu, Floarea Ninea, Florica Lăzăreanu, Petruţa Muşat, Stana Ion, Vasilica Năstase, Marioara Borţunov, Ioana Gherghe, Nicoleta Ciobanu, Margareta Pistol. 

„Asta-i hora strămoşească/Cine-o joacă să trăiască”

Iar tipicul şezătorii a fost respectat şi, în timp ce doamnele coseau, Ani Şocai le-a cântat şi apoi Ioana Plocon, una dintre vocile promiţătoare ale oraşului. Copiii de la „Hora generaţiilor” (foto) au dansat şi ei şi nu orice, ci nişte dansuri celebre: Jiana, Floricica şi Şchioapa, dansuri simple în aparenţă. Şi a venit o altă parte frumoasă a şezătorii, aceea în care toată lumea s-a prins în horă. Şi când spun toată lumea, o includ şi pe soţia primarului, Daniela Pistol. Şi cum nu ne aşteptam ca şezătoarea să fie „pe gol”, finalul a fost conform tradiţiei, cu mici gustări şi cozonac senzaţional de la Elena Trandafir.