Otopeni. Ziua Internaţională a comemorării victimelor Holocaustului

Secolul XX a inundat cu torente de sânge istoria omenirii. A fost cel mai crunt veac – în care demenţa ideologiei naziste a provoacat genocidul evreilor. Dar a cuprins şi tragedia Gulagului, a ororilor staliniste. A fost secolul ­Auschwitz‑ului multiplicat de fascişti pentru toate celelalte milioane de victime ne-evrei, exterminate în masă. Iar România, din păcate, are şi ea capitole de limpezit ale acelor perioade. Istoria noastră trebuie să şi le asume deopotrivă, cu înţelegere, realism, înţelepciune şi mai ales, cu dreapta măsură a judecăţii faptelor. 

Miercuri, 27 ianuarie, ora 10:00.  La Centrul Cultural “Ion Manu”, din Otopeni, s-a omagiat “Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului”. Evenimentul a fost organizat de Casa Corpului Didactic (CCD) Ilfov, în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România, „Elie Wiesel“. Manifestarea a cuprins vernisajul expoziţiei de artă “Cărările Durerii”, dar şi o întâlnire a elevilor Liceului “Ioan Petruş” cu unul dintre puţinii supravieţuitori ai Pogromului de la Iaşi (1941) – Iancu Ţucărman.

 

Respect al memoriei…

În deschidere, prof. dr. Florin Petrescu – director CCD şi preşedinte al Societăţii de Ştiinţe Istorice, filiala Ilfov – a subliniat că evenimentele grave ale trecutului nu pot fi lăsate să se estompeze. Iar rădăcinile antisemitismului să nu mai producă altă vegetaţie a urii. Memoria celor pieriţi în Holocaust trebuie omagiată. Mărturiile supravieţuitorilor lui se cer ascultate cu atenţie, pătrunse și judecate în adevăratul lor sens istoric.

 

…şi împotriva intoleranţei, extremismului

„Un nou Holocaust poate apărea oricând, provocat de intoleranţă, marginalizare şi excludere”, a afirmat prof. Petrescu. „Din păcate, actualitatea contemporană are exemple ale extremismului, persecuţiilor etnice, politice și religioase. E de datoria noastră să oferim tinerei generaţii soluţii educaţionale eficiente, pentru stoparea consecinţelor nefaste ale terorii”.

 

Personalităţi, invitaţi speciali

Evenimentul comemorativ de la Otopeni a avut oaspeţi de seamă: Roxana Popa – expert al Institutului “Elie Wiesel”, Marjorie A.Stern – ataşat cultural al Ambasadei SUA la București şi Iancu Ţucărman – supravieţuitor al Holocaustului, din România.   

Ministerul Educaţiei a fost reprezentat de Doru Dumitrescu – inspector general. Au fost de faţă Nicoleta Băjenaru – inspector IŞJ Ilfov şi Victor Boghean. La fel, profesori de istorie şi discipline socio-umane din şcolile judeţului. Între ei – Stan Stoica (Jilava), Ancuţa Bondar (Popeşti-Leordeni), Desdemona Cristescu şi Marinela Fufă (Ciorogârla), plus cei peste 60 de elevi ai Liceului “Ioan Petruş”, însoţiţi de Viorica Hera, directorul şcolii.

 

Din cuvântul participanţilor

Roxana Popa: „În lagărele de exterminare naziste au pierit 6 milioane de evrei, 3 milioane de copii şi peste 1 milion de romi, împreună cu alte etnii. În ce priveşte Holocaustul din România, Raportul Comisiei Wiesel arată că între 280.000 şi 380.000 au fost victime evrei şi 11.000 de romi, toţi deportaţi în Transnistria. Un număr concret, evident, nu poate fi precizat. Dl. Ţucărman e o victimă a Pogromului de la Iaşi. El s-a aflat într-unul dintre cele două „Trenuri ale morţii” – Iaşi-Călăraşi şi Iaşi–Podu Iloaiei”.

Marjorie A. Stern: „Pentru mine aceasta e o zi foarte importantă. Pentru că susţinem combaterea antisemitismului, rasismului, xenofobiei şi luptăm împotriva discriminării în America, dar şi în întreaga lume”.

Reprezentanta ambasadei SUA le-a propus elevilor să participe la un concurs de eseuri, inspirate din această expoziţie şi mărturiile lui Iancu Ţucărman. Cele mai bune lucrări vor fi premiate.

Iancu Ţucărman: „Aveam 19 ani, în 1941. Acum, am 93. Am supravieţuit Pogromului de la Iaşi, când au fost ucişi aproape 14.000 de evrei. O altă parte a măcelului au format-o două “Trenuri ale morţii”: Iași-Călărași și cel în care am fost eu – Iași-Podu Iloaiei. La 29 iunie 1941, 4.000 de evrei au fost urcați și înghesuiți până la refuz în ele, câte 2.000 în fiecare. Vagoanele de marfă erau ferecate și cu ferestrele oblonite. După 9 ore de “vânturat“ din gară-n gară, fără aer și apă, complet deshidratați – au deschis obloanele. În vagonul meu, din 137 de oameni am supraviețuit doar 8. Din 4.000 de oameni îngrămădiți în cele două trenuri au murit 3.200. La Podu Illoaiei, am rămas în lagărul de concentrare și muncă silnică timp de şase luni“. 

Holocaustul? O lecție crâncenă despre bestialitate și crime în masă. Depinde de generațiile tinere ca el să nu-și reproducă ticăloșiile.