Afumați

Miercuri, pe 26 octombrie, iubirea și credința au încolțit în sufletele localnicilor din Afumați, mai mult decât oricând. Pentru grija pe care o poartă sufletelor credincioase, fiii duhovnicești ai parohiei Afumaţi II  au adus cinstire, mulțumire și preamărire protectorului lor, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Oameni buni, ce trăiesc cu dragoste de Dumnezeu și care se bucură negreșit, de minunile Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, s-au rugat și au adus slavă și închinare Marelui Mucenic, cu prilejul hramului unuia dintre protectorii aşezării lor. La ceas de sărbătoare creștină, în lăcașul de cult din frumoasa comună ilfoveană, ocrotit de bunul și milostivul Sfânt Dimitrie, rugile au mângâiat, iar cântările au înălţat inimile credincioşilor de toate vârstele. Părintele paroh Florin Ionică şi preoţii care au făcut parte din soborul slujitor, şi-au întâmpinat credincioşii într-o atmosferă duhovnicească, unică, în care până şi cele mai întristate suflete şi-au găsit alinarea.

 

Surprize pentru rugători

Ca în fiecare an, părintele Florin Ionică, duhovnicul sătenilor, le-a pregătit credincioşilor, mici surprize cu prilejul marelui praznic. Le-a dăruit cărţi duhovniceşti, menite să le aducă mângâierea sufletească şi să-i întărească în zilele în care, împovăraţi de greutăţi nu mai găsesc sorţi de izbândă. Tot acum, le-a îmbogăţit lăcaşul de rugăciune cu medalioanele care înfăţişează trei mari sfinţi: Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Sf. Ierarh Pahomie de la Gledin, care sunt şi protectorii bisericii, şi Sf. Cuv. Ioan Iacov Hozevitul. Iar în ziua care a urmat hramului, pe 27 octombrie, a pus la dispoziţia localnicilor două autocare cu şoferi, care i-au dus pe credincioşii satului în pelerinajul de pe Colina Bucuriei, de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti. Evident, toate aceste daruri au ajuns la credincioşi prin amabilitatea şi cu sprijinul primarului Gabriel Dumănică şi al consilierilor locali.    

 

“Biserica noastră e o mireasă”

„Vin aici la toate marile sărbători şi în fiecare duminică. Mă reculeg şi-mi regăsesc liniştea sufletească prin bucuria rugăciunii. Biserica noastră e o mireasă, o floare frumoasă care se deschide mereu, pentru noi, credincioşii. De obicei, vin aici împreună cu familia. Ne e drag de preoţii noştri că-şi dau interesul pentru credincioşi. Bineînţeles, sunt ajutaţi de primarul Gabriel Dumănică. Niciodată nu am avut aşa duhovnici şi aşa primar care să iubească Biserica şi credincioşii săi. Doar credinţa ne-a mai rămas şi le suntem recunoscători preoţilor şi autorităţilor pentru modul în care ne ajută să ne trăim viaţa cu credinţă, simplitate şi frumos”, ne-a spus Aurelia Ilie, o afumăţeancă trecută bine de prima tinereţe care a asistat cu pioşenie la slujbele speciale, prilejuite de hramul Sf. Dimitrie.  

„Minunat este Dumnezeu întru sfinţii Săi! Mulţumim Bunului Dumnezeu, în această zi binecuvântată de toamnă, 26 octombrie 2016, l-am cinstit şi venerat ca în fiecare an pe ocrotitorul nostru, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Astăzi, am săvârşit slujba Utreniei, Sf. Liturghie şi slujba Parastasului pentru ctitorii adormiţi şi pentru cei ce au purtat acest nume, al Sfântului Dimitrie, în această viaţă, pentru enoriaşii parohiei noastre. Ca în fiecare an, biserica noastră a fost plină de enoriaşi care au venit cu toată dragostea să aducă cinste venerare Sf. Dimitrie. La finalul praznicului, s-au împărţit cărţi duhovniceşti credincioşilor şi s-a organizat o Agapă creştină. Le-am dăruit cărţi deoarece omul nu are nevoie numai de hrană trupească, ci şi de cea duhovnicească ce se consumă prin mintea şi prin inima omului. De ce această carte? Deoarece, în conţinutul ei se face referire la viaţa unor sfinţi, la lucrarea harului sfinţilor în viaţa creştină, lucrarea sfintelor moaşte pentru credinciosul ce se pocăieşte şi sublinierea rolului sfinţilor în această societate de astăzi, pătimaşă, plină de oameni care, în loc să apere Biserica, Îl atacă pe Dumnezeu, pe Maica Domnului, pe sfinţi şi, mai ales, familia creştină alcătuită din soţ, soţie şi copii, cea pe care a binecuvântat-o Dumnezeu, o iubeşte şi o ocroteşte Dumnezeu. Mulţumim tuturor celor ce au participat la organizarea hramului şi-l rugăm pe Sfântul Dimitrie să ducă rugăciunile noastre la Bunul Dumnezeu, în Împărăţia Sa, acum şi pururi, şi‑n vecii vecilor, Amin!”, ne-a spus preotul paroh, Florin Ionică, după frumoasele rânduieli bisericeşti.  

„La fiecare hram, venim cu ceva nou. De data aceasta, le-am dăruit credincioşilor cartea cu viaţa sfinţilor, cu poveţe şi rugăciuni şi am aşezat, la loc de cinste, primele trei medalioane cu chipurile sfinţilor, dintr-o serie de 39 câte vor fi în total, ale căror aoreole existau încă de la ridicarea bisericii. Pe toate le-am făcut din bugetul local. Pentru medalioane ne-au mai ajutat şi enoriaşi, oameni cu suflet mare din comuna noastră. Primăria şi Consiliul Local vor fi mereu alături de Biserică. De altfel, în comuna noastră, a existat întotdeauna un parteneriat între Biserică, Școală, Primărie și Consiliul Local care au dus la dezvoltarea și modernizarea comunei. Biserica veche, Afumați I, care este monument istoric, a fost restaurată în 2014. Un an mai târziu, în 2015, deja efectuam ample lucrări de restaurare și modernizare a lăcașului de cult Afumați II. A fost schimbat acoperișul bisericii parohiale, a fost montată tablă tip zinc-titan, s-a refăcut fațada bisericii parohiale, gardul bisericii, au fost renovate capela, clopotnița, lumânărarul, s-a făcut restaurarea-conservarea picturii murale, a stranelor, catapetesmei, policandrelor, sfeșnicelor, candelelor etc. După lucrările de reabilitare și modernizare a lăcașului sfânt, am realizat restaurarea și conservarea picturii murale, veche din 1940. Toate acestea s-au făcut cu fonduri din bugetul local și prin bunăvoința dvs., a credincioșilor Parohiei Afumați II și vă mulțumesc din suflet! Biserica este locul inimii curate și bune, singurul loc unde oamenii și Dumnezeu se întâlnesc într-o comuniune deplină. Iar fără Dumnezeu, nimic nu este posibil. Acum ne vom dedica unor lucrări de reabilitare şi modernizare a Parohiei Afumaţi I, care datează de peste 300 de ani. Intenţionăm să facem o clopotniţă cu ieşire la DJ 100, să reabilităm biserica, pictura, introducem încălzirea prin pardoseală cu centrală termică, facem placarea cu granit, lucrare similară cu cea de la Parohia Afumaţi II. Vrem să refacem şi împrejmuirea. Există şi un proiect aprobat pentru construirea casei parohiale. Anul acesta, am betonat aleile cimitirelor celor două parohii. Cimitirele au deja, iluminat. Primăria susţine toate activităţile din comună. În Afumaţi există o viaţă culturală, educaţională, sportivă şi spirituală bogată”, ne-a explicat edilul Gabriel Dumănică.