La Cornetu
În partea sudică a judeţului Ilfov a fost sărbătoare, luni, de ziua Cuvioasei Parascheva de la Iaşi pentru că biserica din comuna Cornetu are hramul în ziua Cuvioasei şi, totodată, se sărbătoreşte şi Ziua comunei.
De la lumesc la sacru
Sărbătoarea a început la Cornetu încă de duminică, 13 octombrie, când locuitorii au fost poftiţi la masă şi la distracţie în parcul şi parcarea alăturată primăriei. În semn de mulţumire faţă de locuitori, primăria a pus la dispoziţie ceaune pline ochi cu fasole şi ciolan, mici şi bere şi a organizat locuri de joacă pentru copii. Aşa cum mi-a povestit viceprimarul Ion Stanciu „nu am angajat niciun artist, muzica a fost asigurată de un DJ, iar concetăţenii mei s-au simţit foarte bine şi aşa”. Distracţia a durat toată ziua şi noaptea a început munca. Da, noaptea de 13 spre 14 septembrie în Cornetu a fost „zi” de înfăşurat sarmalele şi de pregătit cele 400 de pachete prevăzute a fi oferite locuitorilor.
Slujbă în sobor pe 14 octombrie
Biserica ridicată de moşierul Bragadiru în 1900 era plină ochi în ziua hramului din 2013, pentru că suflarea comunei rămasă acasă se adunase să participe alături de preotul paroh Florian Stan și preotul slujitor Casian Dabija, la slujba de hram. Preoţii din Cornetu au slujit în sobor alături de invitaţii domniilor lor, preotul inspector Ionel Burlea de la Arhiepiscopia Bucureştilor, preotul consilier la Arhiepiscopia Bucureştilor, Paul Valerie Chiru (fost preot la Cornetu), preotul Aurel Nicolae de la Biserica Mărcuţa din Bucureşti, preotul Anghel Nicolae din Domneşti, preotul Gheorghe Chiran de la Bragadiru, preotul Nicolae Dorin Gheorghe de la tânăra parohie „Sf. Andrei” din Bragadiru, preotul Gheorghe Dincă Zamfir din sadul Buda care aparţine de Cornetu, preotul Daniel Tudose de la Biserica Parohiei Ordoreanu Nou din comuna Clinceni şi preotul Ioan Viorel Petcu de la Cimitirul „Izvorul Nou”.
Luni 14 octombrie fiind zi de lucru, biserica s-a umplut de frumoasele bunici ale Cornetului care-şi purtau anii într-o bătrâneţe frumoasă vorbindu-ne cu ochii lor zâmbitori şi făcându-ne mereu loc să trecem, să avem un unghi mai bun pentru fotografii.
Momentul rostirii într-un glas a rugăciunilor „Tatăl Nostru” şi „Crezul” a fost mai mult decât cutremurător, pentru că glasurile unite la unison întru credinţă erau atât de puternice încât le-am simţit asemenea unor valuri de iubire care ating malurile uscate ale acelora care le rostesc mai rar. Şi aşa am înţeles cum, datorită evlaviei credincioşilor, la Cornetu există fragmente din veşmintele Cuvioasei Parascheva de la Iaşi pe care, actualul Patriarh le-a dăruit locuitorilor din comună în anul 2003, pe când era Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.
Echipă unită în spirit şi fapte la Cornetu
Bunătatea, delicateţea şi ajutorul par să fie „instrumente de lucru” permanent la Cornetu şi, alăturate inteligenţei, au dus la transformarea spectaculoasă de care a avut parte localitatea, din 2008 încoace. Însă, transformarea nu este doar la nivelul faţadei blocurilor. Vine şi din interior, din munca unor oameni care i-au învăţat pe semenii lor să fie buni şi să trăiască în pace într-o comună de nivel european. A fost suficient să mă opresc un pic din iureşul de zi cu zi şi să observ echipa primar-viceprimar-preot din Cornetu. Auzisem multe despre preotul paroh Florian Stan dar nu am avut ocazia să-l întâlnesc, până la hramul bisericii al cărei paroh este. Îi mulţumesc în numele Jurnalului de Ilfov pentru bunăvoinţa şi deschiderea faţă de noi iar, ca om, îi mulţumesc părintelui Florian Stan pentru palma aşezată duios peste fruntei mamei sale.
400 de pachete pentru locuitori
Odată slujba terminată, în timp ce părintele Casian Dabija (neobosit, deși fusese cu credincioșii din Cornetu la Iași) începuse să miruiască adulţii, afară oamenii se așezaseră la coada pentru primirea pachetelor cu alimente oferite, așa cum se cuvine, în sfânta zi de hram. Jandarmii, coordonaţi de maiorul Dumitru Cașcaval au avut grijă ca totul să decurgă în liniște și în respect faţă de marea sărbătoare. Printre cei care s-au ocupat de înmânarea pachetelor l-am regăsit pe avocatul Valeriu Cristian Mardale pe care l-am întânit prima oară la discuţia cu copiii privind modelele din viaţă. Însă, gesturile creștinești nu sunt un fapt deosebit în Parohia Cornetu căci, așa cum a spus preotul paroh în cuvântul de învăţătură de la finalul slujbei, în fiecare duminică, dupa Sfânta Liturghie, în cantina socială se servește masa pentru 30-40 persoane încă din anul 2012. Praznicul de hram a fost organizat în noua clădire, special refăcută pentru evenimente. Acolo, în clădirea de lângă grădiniţa cea nouă, așa cum povestește viceprimarul neobosit Ion Stanciu, a fost vechea centrală termică a comunei și era o „mândră” dărăpănătură. Acum, sunt rezervări pentru o nuntă în noiembrie 2013 și una în 2014 căci preţul de 1.500 lei este mai mult decât convenabil.