În arșiţa verii, cel mai răcoritor fruct este pepenele. Cel roșu potolește setea în aceste zile de arșiţă, iar cel galben încântă papilele gustative cu parfumul său unic. Este cel mai bun hidratant și energizant în plină vară, de aceea nu trebuie să-ți lipsească din dieta zilnică. El conţine o cantitate mare de apă, multivitamine și o serie de nutrienţi, vitali pentru sănătate.
Articol publicat în ediția printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 360
Deliciosul pepene conţine 95% apă, asigurând astfel o bună hidratare în zilele călduroase. Este și foarte bogat în vitamina A, vitamina B, vitamina C, calciu, magneziu și potasiu care-i atribuie o multitudine de valenţe terapeutice. Așa se face că, pe lângă faptul că e un bun hidratant și energizant, pepenele protejează inima în arșiţa verii, reglează tensiunea arterială, alungă oboseala din timpul zilei, întărește oasele și dantura, combate insomnia asigurând un somn profund, liniștit, îmbunătăţește digestia, reduce riscul de a dezvolta infecţii și alte afecţiuni sezoniere. Cum să-l prepari ca să-i păstrezi proprietăţile intacte? Iată patru produse răcoritoare și energizante!
Sorbetul de pepene roșu
Ingrediente:
- o jumătate de kilogram de pepene roșu,
- 150 de grame de zahăr,
- zeama de la o jumătate de lămâie.
Mod de preparare: Decojește fructul, curăţă-l de sâmburi, taie-l bucăţi și cântărește-l. Introdu miezul de pepene roșu la blender sau la mixer și mixează-l bine. Sucul obţinut pune-l într-o oală încăpătoare cu zahăr. Lasă totul pe foc timp de cinci minute, până când se topește zahărul, nu mai mult. Apoi lasă siropul la răcit. Între timp, stoarce lămâia și adaug-o peste sirop când acesta este deja rece. Amestecă bine și pune compoziţia într-o caserolă pe care las-o la congelator cam 24 de ore.
Înghețata de pepene galben
Ingrediente:
- 1 pepene galben,
- 2 linguri de zahăr pudră,
- 200 ml de frișcă lichidă,
- zeamă de lămâie.
Mod de preparare: Decojește pepenele și scoate seminţele din fruct. Dacă vrei ca îngheţata să fie mai cremoasă, taie-l în bucăţi mici și trece fructul prin blender. Ca să rămână bucăţele mici de fruct, pasează-l cu furculiţa, nu cu blenderul. Mixează frișca, apoi pune compoziţia de pepene, peste care adaugă zeama de lămâie și zahărul. Omogenizează ingredientele și ţine produsul la congelator într-o caserolă timp de câteva ore.
Limonada cu pepene roșu
Ingrediente:
- 600 g de pepene roșu,
- 1 cană de zeamă de lămâie (250g),
- 1 litru de apă,
- 1 cană de sirop de mentă (250g).
Mod de preparare: Amestecă bine toate ingredientele într-un bol încăpător și potrivește-le gustul după preferinţă. Dacă mai ai nevoie de sirop de mentă sau de zeamă de lămâie, nu ezita să adaugi un plus, pentru savoare. Fiind o băutură menită să te răcorească, trebuie ţinută la frigider până se răcește. O poţi servi cu gheaţă, câteva frunze de mentă proaspătă sau cu felii de lămâie.
Sucul de pepene roșu
Ingrediente:
- un kilogram de miez de pepene roșu,
- zeama de la o lămâie,
- 100 de grame de zahăr,
- o sută de mililitri de apă,
- câteva felii subţiri de lămâie,
- câteva frunze proaspete de mentă.
Mod de preparare: Îndepărtează coaja și scoate seminţele din miezul fructului. Apoi trece fructul printr-un storcător sau blender până obţii sucul natural pe care să-l păstrezi la rece cam jumătate de oră. Separat, fierbe zahărul cu apa și dă-le la răcit. Siropul rece, pune-l într-o cană de sticlă, de circa doi litri, cu zeama de lămâie și câteva cuburi de gheaţă. Se servește rece, cu frunze proaspete de mentă și felii subţiri de lămâie.