Foto explicație - De la stg. la dr. - Bogdan Enescu, Doru Marius Iacobuș, Dorel Bejan, Rizia Tudorache și Flaviu Dorel Chiscop
Colegii din structurile de ordine și siguranță publică au subliniat buna colaborare cu jandarmii ilfoveni

Sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie i-au prins pe jandarmii ilfoveni în febra pregătirilor pentru programul ”Școala Altfel”, în cadrul căruia s-au dovedit a fi gazde primitoare pentru elevi, dar i-au găsit și extrem de bine pregătiți cu organizarea unor acțiuni dedicate special aniversării a 167 de ani de la nașterea Jandarmerie Română!

Articol apărut în nr. 346 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

12-page-001Pe 3 aprilie, Jandarmeria Română marchează festiv, în fiecare an, momentul semnării actului prin care domnitorul Grigore Alexandru Ghica a promulgat ”Legiuirea pentru Reformarea Corpului Slujitorilor în Jandarmi”, document care semnifică întemeierea Jandarmeriei de astăzi, instituție care îşi doreşte să fie apropiată de oameni şi să devină un reper în ceea ce priveşte calitatea serviciului în slujba cetăţenilor prin misiunea onorantă de a asigura liniştea socială şi respectarea legalităţii.

ziua jandarmeriei 2
Momentul solemn al intonării Imnului

Iar pentru a continua bunul obicei devenit deja tradiție în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Ilfov, pe 4 aprilie, jandarmii ilfoveni au sărbătorit, cu fast, la sediul instituţiei. Au avut alături de ei principalele instituţii partenere, precum: IPJ Ilfov (reprezentată de comisar şef de poliţie Doru Marius Iacobuș, împuternicit inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov), ISU Bucureşti – Ilfov (colonel Flaviu Dorel Chiscop, inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov), foste cadre ale unităţii, în rezervă sau în retragere, din partea Consiliului Județean Ilfov, Rizia Tudorache, în calitatea dublă de vicepreședinte CJI și președinte al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică a judeţului, colonel dr. Dorel Bejan, comandantul Garnizoanei MApN Bucureşti, colonel Daniel Cristian Petre, comandantul Garnizoanei MAI Bucureşti, şefi sau re­­prezentanţi ai structurilor publice constituite la nivelul judeţului etc.

ziua jandarmeriei 3
Momentul înaintărilor în grad

Veteranii nu au fost uitați!

Ca de fiecare dată, festivitatea a debutat cu intonarea imnului naţional, după care col. Bogdan Enescu, inspector şef al IJJ Ilfov, a prezentat mesajele transmise cu prilejul aniversării tuturor jandarmilor, de către ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan și de către Gl. bg. Marin Andreiana, inspector general al Jandarmeriei Române, care a dorit să facă o mențiune specială și la adresa veteranilor si rezerviştilor care s-au dedicat şi au servit cu devotament această armă. Pentru cei prezenți în sală, jandarmii ilfoveni au pregătit proiecții video prin care au dorit să-și arate atât latura umană, cât și pe cea fermă, care impune respect şi conferă siguranţă cetăţenilor.

Un alt moment emo­ționant a fost avansarea în gradul militar următor înaintea expirării stagiului minim a 4 ofiţeri şi a 3 subofiţeri. Dar și acordarea de diplome de merit, mulţumiri sau citări prin ordin de zi pentru cadrele active și diplome în semn de apreciere şi recunoştinţă, pentru rezerviști.

ziua jandarmeriei 4
Florian Cișmașu, fost comandant al IJJ Ilfov, timp de 17 ani: “sufletul meu există prin fiecare încăpere din această unitate, aţi fost a doua mea familie…”

O colaborare ”ideală”

Invitații au luat cuvântul și, evident, toată lumea a urat jandarmilor ”La mulți ani!”. La unison, s-a subliniat buna colaborare instituțională dintre IJJ Ilfov și celelalte structuri de ordine și siguranță publică. Spre exemplu, inspectorul șef al IPJ Ilfov, Doru Marius Iacobuș, a vorbit despre convingerea că, pe plan instituţional, la nivelul judeţului, colaborarea dintre Poliţie şi Jandarmerie a fost şi este una ”ideală”, fapt care a dus la scăderea considerabilă a ratei infracţionalităţii stradale cu violenţă, la toţi indicatorii. De alt­fel, același lucru l-a subliniat și Aurelian Ciocîrlan, fostul șef, până de curând, al IPJ Ilfov, actualmente şeful Poliției Sectorului 1, care a mulțumit jandarmilor ilfoveni pentru profesionalism, dăruire și devotament, acestea nefiind ”doar simple vorbe, ci realitatea”.

Foştii comandanţi ai IJJ Ilfov, Florian Cișmașu și Antoaneta Budur și‑au amintit, cu emoție, de momentele în care au condus unitatea ilfoveană și au dorit păstrarea unui moment de reculegere pentru foştii colegi care nu mai sunt în viață.

La finalul adunării festive, participanţii au ciocnit o cupă de şampanie în cinstea evenimentului, în popota unității ilfovene.