Dacă mi-ar fi zis cineva, acum câtăva vreme, că la Snagov trăiște o mână de tineri care au intrat în elita biliardului și snooker-ului din țara noastră, nu l-aș fi crezut. Mi-aș fi zis: „de unde până unde performanță în acest sport al îndemânării și preciziei loviturilor, în această comună ilfoveană? Ăsta e un sport care necesită investiții substanțiale!” Ei bine, de curând, m-am convins că aș fi greșit profund dacă aș fi insistat cu această prejudecată.

Articol apărut în nr. 346 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

biliard

Surpriza a venit prin telefon, când o echipă a publicației noastre a fost invitată la Snagov, mai precis la Casa de Cultură din Ghermănești, pentru a asista la înmânarea titlurilor de maestru și maestru emerit al sportului unui număr de 10 sportivi practicanți ai sportului cu tacul și bilele de biliard și snooker. Cel care ne invitase era primarul comunei Snagov, Marian Oancea, care urma să participe și el la ceremonia de înmânare a celor 10 titluri de maestru al sportului.

Zece maeștri ai sportului și 2.700 de trofee

Odată ajunși în sala în care urma să se desfășoare festivitatea, surprizele au continuat, pentru că am fost plăcut impresionat de tinerețea celor 10 adolescenți care urmau să primească titlul de maestru și maestru emerit al sportului, pentru că, mărturisesc, mă așteptam să întâlnesc niște bărbați în toată firea, „hârșiți” în nenumărate competiții. Cea de-a treia surpriză a fost când am aflat că președintele Federației Române de Biliard Pool și multiplu campion mondial la biliard artistic (trick-shot, cum mai este cunoscut), celebrul Gabriel Vișoiu, este el însuși snagovean!

Dar sufletul, ca să zicem așa, al acestor realizări minunate este Valentin Turigioiu, cel care, în anul 2006, a înființat primul club sportiv de biliard și snooker din Snagov. Activitatea a început-o, însă, încă din 2002, când antrena circa 17 copii în propria locuință. Deja, după numai 2 ani, în 2008, sportivii din Snagov câștigau primul trofeu – Cupa României!

Fost jucător, câștigător a numeroase titluri și trofee, fost vicepreședinte al Federației Române de Biliard Pool și antrenor federal, Valentin Turigioiu este un pasionat al acestui sport. Iar pasiunea l-a îndemnat să împărtășească tinerilor și copiilor din Snagov tainele biliardului. Ce a însemnat această dăruire până la sacrificiu a lui Valentin Turigioiu? Un palmares impresionant pentru sportivii clubului pe care-l conduce: nu mai puțin de 2.700 de trofee câștigate în diferite competiții, naționale și internaționale!

„Echipa este totul!”, spune antrenorul

„Eu nu făceam nimic dacă în spatele acestor copii nu erau părinții lor. Dacă nu erau dl. primar, dl. viceprimar și Marian Geangavelea, directorul Asociației Sportive „Voința” Snagov, nu făceam nimic dacă mijloacele media nu ne-ar fi ajutat. Gabi Vișoiu, multiplul nostru campion mondial și președintele Federației s-a implicat și el foarte mult pentru a ne ajuta să obținem aceste trofee. (…) Toți cei 10 sportivi care vor fi premiați astăzi sunt, într-adevăr, maeștri emeriți ai sportului! Au vitrine de trofee acasă! Ei formează o echipă care a făcut mari senzații în lume, prin stilul lor de joc foarte ofensiv și au fost dați drept exemplu de către alți antrenori. Unii sunt multipli campioni naționali! Am avut un jucător la snooker care, la 11 ani, bătea și seniori. Am avut chiar și o ofertă de la o academie de snooker din Marea Britanie pentru doi jucători de aici, din Snagov. Din păcate, însă, situația materială a acestora nu le-a permis să onoreze această invitație”, a spus, Valentin Turigioiu în deschiderea ceremoniei.

Sprijin consistent pentru sport, la Snagov

În cadrul festivității, profesorul Turigioiu a înmânat, pe lângă plachetele care atestă titlul de maestru al sportului, și diplome de excelență acordate oficialităților locale, pentru activitatea de sprijinire a mișcării sportive din localitate. Au primit astfel de diplome, din partea Ministerului Tineretului și Sportului, primarul Marian Oancea, viceprimarul Toma Nichita, președintele Asociației Sportive „Voința”, Marian Geangavelea, Consiliul Local Snagov, prof. Gabriel Vișoiu, președintele FR de Biliard Pool și prof. Valentin Turigioiu.

„Diploma aceasta de excelență o primesc datorită rezultatelor voastre și datorită faptului că sunteți, într-adevăr, cea mai bună echipă de biliard și de snooker din România. Reprezentanți vârful de lance al clubului nostru Voința Snagov, înființat în anul 2013 cu ajutorul dlui. președinte Marian Geangavelea și a Consiliului local. Nu a fost un drum ușor să ajungem la aceste rezultate, dar fără voi nu se putea face nimic. Cum spunea dl. profesor, în spatele unui campion stă o echipă întreagă, un profesor foarte bun, un antrenor foarte bun. Dacă voi aveți aceste rezultate, ele se datorează, în primul rând, dlui. profesor. El merită felicitat, în primul rând pentru că dlui. este artizanul acestor succese. Felicitări, pentru că ați ajuns să dați președintele FR de Biliard Pool, să dați campionul mondial la biliard artistic, așadar, sunteți secția de elită a Clubului Voința”, s-a adresat primarul Marian Oancea tinerilor campioni.

Apoi, proaspeții maeștri ai sportului, vizibil emoționați, au intrat în posesia plachetelor care consfințesc acest titlu. Iată-i pe cei 10 maeștri ai jocului cu bile: Adelin Sorbalo, Nicușor Tudose, George Mihalcea, Bogdan Stancu, Victor Răducanu, Robert Păun, Ionuț Răclaru, Clement Verchatse, Ionuț Grigore și Marco Mucci. Veți mai auzi, desigur, despre ei!