Consiliul Județean Ilfov (CJI) a anunțat că, pe 19 octombrie 2013, a publicat pe site-ul SEAP, procedura de achiziție privind Serviciul de deszăpezire și combaterea lunecușului pe drumurile județene din Ilfov, după ce în ședinta ordinară a CJI, din 2 august 2013, consilierii județeni au scos de pe ordinea de zi proiectul privind aprobarea Programului de măsuri și acțiuni pentru prevenirea și combaterea lunecușului și înzăpezirii pe drumurile județene din Ilfov, pe perioada timpului nefavorabil specific iernii, propus la acel moment pentru perioada 2013-2016.
Apoi, cu întârziere, pe 30 septembrie a.c., Plenul CJI a aprobat în ședință ordinară, Hotărârea privind demararea Programului de măsuri și acțiuni pentru prevenirea și combaterea lunecușului și înzăpezirii pe drumurile județene din Ilfov pentru iarna 2013-2014, respingând organizarea procedurii de achiziționare a serviciului prin acord-cadru pe 3 ani, așa cum fusese propus inițial.
Procedura de licitație deschisă, privind achiziționarea serviciului de deszăpezire și combaterea lunecușului pe drumurile județene din Ilfov se va desfașura pe o perioadă de maxim 45 de zile, iar evaluarea ofertelor, perioada de contestații și încheierea contractului vor avea loc după alte 25 de zile. Așadar, rezultatul licitației deschise și atribuirea contractului de servicii, se va încheia în jurul datei de 25 decembrie 2013.
În condițiile menționate mai sus, președintele CJI, Marian Petrache, prin Serviciul Public de Întreținere Drumuri Județene a întreprins o serie de măsuri pentru a interveni în cazul în care timpul nefavorabil specific perioadei de iarna generează probleme. Astfel, au fost vizate, în mod special, aprovizionarea cu materiale antiderapante, a fost făcută verificarea tehnică și repararea utilajelor pentru deszăpezire aflate în dotare.
Drumuri închise și sancțiuni
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Cătălin Chiper a anunțat în cadrul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, ședință care a avut loc pe 21 octombrie și în care au fost discutate tocmai măsurile ce trebuie luate odată cu venirea anotimpului rece că, în ceea ce privește drumurile, în această iarnă, se va acţiona la fel ca şi anul trecut, închizându-se aceste căi de comunicații atunci când condiţiile meteo nu permit circulaţia în siguranţă. Chiper a precizat că s-a cerut Poliţiei Rutiere să sancţioneze drastic şoferii care, în ciuda interdicţiilor, intră pe drumurile închise. Acesta a mai adăugat că, la toate comandamentele de iarnă vor fi prezenţi şi reprezentanţii Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), iar aceştia trebuie să anunţe din timp prefecţii care sunt firmele cu care s-au semnat contracte de dezăpezire, pentru a se cunoaşte care sunt societăţile care trebuie contactate în caz de nevoie.
Primarii şi prefecţii, linie directă cu furnizorii de energie electrică
Prefecţii şi primarii vor avea în această iarnă linie telefonică directă cu furnizorii de energie electrică, pentru a putea rezolva rapid eventualele avarii majore, a anunțat, de asemenea, Cătălin Chiper, în cadrul aceleiași şedinţe a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Secretarul de stat a precizat că această linie telefonică este necesară întrucât, în anii trecuţi, autorităţilor locale le era foarte greu să ia legătura cu aceşti furnizori în situaţia unor avarii. De asemenea, reprezentanţii furnizorilor de energie electrică vor trebui să fie prezenţi la întrunirile comandamentelor de iarnă, a adăugat Chiper.