Un studiu publicat de Consiliul Consultativ pentru Regionalizare (CONREG) ierarhizează localităţile din România, din punct de vedere al dezvoltării sociale. Studiul poartă numele “Disparităţi şi fluxuri în fundamentarea social-economică a regionalizarii administrative a României”, şi a fost coordonat de prof. univ. Dumitru Sandu, sociolog la Universitatea Bucureşti.

Ierarhizarea realizată în cercetare este făcută în baza Indicelui de Dezvoltare Socială Locală (IDSL). Acest indice ia în calcul şapte indicatori diferiţi: nivelul de educaţie, vârsta medie, speranţa de viaţă, numărul de autoturisme la mia de locuitori, suprafaţa medie a locuinţei, consumul de gaze pe locuitor şi categoria de mărime a localităţii. Doar cinci judeţe din România se încadrează în categoria celor dezvoltate: Braşov, Cluj, Ilfov, Sibiu și Timiş.

În baza acestui indice, cele mai dezvoltate 8 localităţi din România sunt:

1. Comuna Dumbrăviţa, judeţul Timiş (IDSL 125);

2. Oraşul Voluntari, judeţul Ilfov (113);

3. Comuna Corbeanca, judeţul Ilfov, la egalitate cu oraşul Predeal, judeţul Braşov (112);

4. Municipiul Cluj-Napoca (105);

5. Oraşul Buşteni, judeţul Prahova (104);

6. Municipiul Sibiu, la egalitate cu oraşul Sinaia (103);

7. Municipiul Bucureşti (100);

8. Municipiul Timişoara (99).

Autorii studiului precizează că 11 dintre cele 20 de localităţi de maximă dezvoltare (oraşe sau comune), sunt localizate în Transilvania sau în regiunile vestice, cinci sunt din aria Capitalei, cărora li se adaugă trei staţiuni de pe Valea Prahovei. În schimb, din seria ultimelor 20 de localităţi ca rang de dezvoltare socială, 15 sunt localizate în judeţele din sudul Munteniei şi Olteniei.