˜ Prevenția în ceea ce privește sănătatea publică a ilfovenilor, la minimum, în aceste condiții dificile

De mai bine de 6 ani de zile, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Ilfov face demersuri pentru înființarea în județ a unui laborator propriu, în care să se poată efectua toate analizele ce se impun atunci când ai grijă de sănătatea publică.

Pentru că, deși poate părea incredibil, Ilfov-ul nu are un astfel de laborator, iar toate probele care sunt necesare a se lucra se trimit laboratorului din Capitală. Situație este unică la nivel național.

”Vă dați seama, atunci când avem nevoie urgentă de o analiză privind calitatea apei (pentru că, într-adevăr, calitatea apei în județ nu este una tocmai bună, în condițiile în care se forează din toate direcțiile, după cum se dezvoltă urbanistic vreo zonă, fără a fi necesar un aviz al DSP-ului, iar pânza freatică suferă). Probele se duc la București doar de luni până miercuri. Sunt gata (pentru că au nevoie de timp) la sfârșitul săptămânii, dar atunci nu se lucrează, așa că se ridică în săptămâna următoare. Și nu mai vorbesc de costuri. O probă completă pentru apă, unde se verifică toți parametrii, costă mai bine de 10 milioane de lei”, ne-a explicat dr. Dănuț Crăciun, directorul executiv al DSP Ilfov.

Și asta este doar o extrem de mică parte a analizelor ce se fac de către Direcție. Pentru că se mai controlează, pe lângă sistemul public de alimentare cu apă, și unitățile medicale sau cele de învățământ. ”Nici gropile de gunoi nu pot fi ținute în parametrii care trebuie, pentru că nu avem posibilitatea realizării unor analize specifice. Am avut cazuri de deșeuri contaminate și am chemat echipe pentru probe și decontaminare, de la București. Apoi, o posibilă toxiinfecție alimentară. Cum facem cu probele rapide de alimente?”, se întreabă dr. Crăciun, completând cu faptul că, poate se uită, dar principala poartă de intrare în România – a oamenilor, dar și a factorilor potențiali amenințători la adresa sănătății publice – este pe teritoriul Ilfovului – Aeroportul Otopeni. ”Sunt chestiuni de sănătate publică, iar lucrurile trebuie să se miște rapid. Iar pentru o reacție rapidă este nevoie de o bază tehnico-materială, pe care noi nu o avem”, adaugă acesta.

Acum, toată monitorizarea este făcută la minimum necesar. Deoarece, așa cum arătam mai sus, probele costă și pot fi lucrate în anumite intervale de timp, în funcție de dispoziția celor de la București, solicitați, evident, de problematica din Capitală. Pentru unele alimente, DSP Ilfov trebuie să efectueze o serie de analize – spre exemplu, la sarea iodată. Dar în acest caz, probele sunt trimise la Constanța sau Galați sau, în cel mai fericit caz, în Capitală. Testele de sanitație din spitale sau cabinete medicale  sunt efectuate o dată pe trimestru, dar, dacă s-ar putea analiza probele într-un laborator propriu, unde costurile ar fi mai reduse, ele s-ar efectua mai des și posibile cazuri de îmbolnăvire a populației ar fi evitate. Analizele pentru focarele de boli transmisibile – precum scarlatina sau hepatita, de exemplu, sunt lucrate tot în București.

 

Dr. Dănuț Craciun spune că pentru un laborator propriu, în Ilfov, ar fi spațiu. Chiar în locația actualului sediu al Direcției. Ca personal ar fi necesar, la o primă estimare, de circa 10 persoane, iar costurile per total, deși nu s-a realizat vreun studiu concret în acest sens, s-ar ridica la circa jumătate de milion de euro. Și, precizăm din nou aici, faptul că s-ar reduce considerabil cheltuielile, ba mai mult, laboratorul ar putea genera profit în condițiile în care ar putea lucra analize și pentru mediul privat sau pentru alte instituții de stat care solicită acest lucru.