Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune și Societatea Română de Dermatologie au organizat campania Stop prejudecăților cu scopul clar de a informa pacienții cu psoriazis, cât și pentru a atrage atenția celor care intră în contact cu persoane suferinde de această maladie.
Psoriazisul este o afecțiune a pielii care cauzează apariția pe piele a unor pete roșii, solzoase pe care medicii le numesc leziuni. Leziunile pot apărea în oricare zonă a pielii.
Pacienții suferinzi de psoriazis sunt pe nedrept marginalizați de cei pe care îi întâlnesc în mediul profesional și personal și aceasta este doar o prejudecată, au re-afirmat medici renumiți în domeniul dermatologic, prof. dr. Călin Giurcăneanu, prof.dr. Ioan Nedelcu, dr. Alin Nicolescu, dr. Irinel Nedelcu, dr. Carmen Curea și Rozalina Lepădatu, președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.
În opinia medicului Claudiu Giurcăneanu sunt circa 10% pacienți cu psoriazis și nu 2% cât indică cifrele oficiale. Motivul acestei disproporții numerice? Mulți oameni nu-și dau seama că micile cojițe care apar la coate, sau pe pielea capului pot fi semnul unui psoriazis. Nu în ultimul rînd, prof.dr. Călin Giurcăneanu a spus că psoriazisul nu este doar o afecțiune a pielii, ci a întregului organism prin afectarea coronariană, articulară, a coloanei vertebrale.
Există un număr mare de șomeri printre cei suferinzi de psoriazis, a atras atenția medicul Irinel Nedelcu, și disprețul anturajului împinge suferinzii de psoriazis către sinucidere.
Medicul Alin Nicolescu a atras atenția atât asupra prejudecăților cu totul și cu totul false, cât și asupra tratamentelor accesibile.
La rândul său, prof. dr. Ioan Nedelcu a precizat cu fermitate că ne aflăm în fața unei suferințe de care omul nu este responsabil, căci psoriazisul se transmite gene-tic. E drept că relațiile și contactele între oameni se stabilesc întâi la nivel vizual și statistica a demonstrat că 30% dintre pacienți au dificultăți în a stabili o conexiune umană.
Există persoane cunoscute care suferă de această boală printre care și cunoscutul jurnalist Petre Mihai Băcanu. Lupta domniei sale cu această maladie durează de ani buni, pe diverse căi, în diverse țări, motiv pentru care i-a fost acordat titlul de ambasador al pacienților cu psoriazis.
Artista Delia Matache s-a implicat, de asemenea, în campania de informare asupra psoriazisului pentru că una dintre cele mai bune prietene ale ei suferă de psoria-zis. Implicarea Deliei Matache este strict legată de domeniul ei, cântecul și pentru toți pacienții Delia Matache a interpretat „Melodia acceptării”, cu versuri compuse de pacienți în urma unui concurs pe o rețea de socializare.
Cu alte cuvinte: psoriazisul nu se ia atunci când îmbrățișăm, sărutăm, mângâiem pe cineva suferind de această maladie. Să-i iubim fără teamă!